Saturday, June 16, 2012

Update Khabar Kiah dan dik Awang

sebelum ape2 update sy nak mintak maaf byk2 atas kesilapan info sikit sblm ni. address die bkn felda tau, felcra. really2 sorry, my bad. tp address tu btul. ubah yg tu je..

kalau pegi cari mmg jumpe la sbbnye kubang kenyeng tu yg tu je la.org kedah tau la ctu..



rmai yg sgt2 nak tau ape kisah dik awang ni skg..soh sy update cecepat..sy pon slagi xupdate jd xtenteram lak..ade yg pecaya la, kate sy reka cerita ke kan..kalo reka cite sy leh jd director filem x?

siang td (hari sabtu) sy blk kedah nak jenguk kiah ngn dik awang kat umh tokwan. kecewa sket smpai2 die xde lak. da blk kubang kenyeng. die kate blk nak menyimpan umh..kemas umh..
xpe la..mmg nak kne pegi pon. die blk naik moto ngn abg die (pian-yang sakit tu) dan dik awang la...selit sket, br sy tau sblm2 ni kalo dok ulang alik rupenye dorg biase naik moto 4org.. pian, kiah, dik awang ngn tok tiri sy tu..jauh la jugak naik camtu. dr pendang-naka.



smpai je umh die, sy mmg cari baby dlu la kan. nk tgk keadaan die. Nayli tdo lg dlm keta. dpt la pegang dik awang jap. kalo nayli bgn sure die jeles..xleh tgk org pegang baby lain..

Alhamdulillah smpai2 die smbut senyum. comel. 

sorry la ye gamba die sume mata bulat camni..sbb die tgk lampu kat camera ngn tgk flash..dan juga die tidak berbaju sbb panas..kedah mmg panas. keadaan umh die pon panas..ade kipas tp angin bahang sket la...die da terbiase xpkai bj, bile pkai bj die igt nak p jln lak..nangis2 gelisah..

sy pegi tu ade la bwk brg2 sumbangan org. Alhamdulillah, sy tlg smpai kan sahaja. kepada yg memberi sy sgt2 la berterima kasih. sumbangan kalian ni akan jd saksi diakhirat nanti. kat gamba bwh ni ada la botol susu, toys, baju...nak tau x, die lebih berminat dgn botol2..kiah kate sbb dr kecik mmg die dok main botol je..serius xtipu die minat ngn botol. abaikan gamba sy yg comot.


segan jugak dtg umh mcm inspektor sahab lak amik gamba sana sini tp ni lah hakikatnya..ni dapo umh. ade la kettle air panas yg dibawa dr umh tokwan sy. sng nak bancuh susu/air. dapo ade, gas pon br refill.ok la tu lengkap dah. leh msk mkn.



gamba dr luar ni skerat je. jiran da jenguk2 apa depa wat ni.mai rmai2. xpe la..jiran prihatin patutnye tau jiran die mkn ke x kan. umh ni berjiran ngn kedai runcit. kdai tu kdekut sket. eh, xbaik lak kate org kedekut. tp tu la..pnh la die cube nak utang susu, xbg. ckp nt dpt duit nak baya pon xbg gak. padehal kiah bkn ade utang ape pon sblm ni. pnh la diorang berlapa 3hari xmkn nasik. die cerita lapa sgt. mane nak cari mkn ni, lepas 3hari tu la dpt die mkn nasik kat kenduri. umh sape tah die sebut td.




sy ade btau umh diorg xde fridge, so mknn kering2 je la leh wat simpan stok pon. yg basah xde tmpt simpan. pnh ade org sedekah daging kat diorg, tumpang la fridge jiran. dan bile da tumpang sekian la. dtg nak amik jiran kata owh, sudah selamat dimasak dan dimakan. smpai ati dorg kan..


ni die gamba berbaju baru yg maiza bg. maiza, die try dah 2psg bj..romper ngn yg ni..leh la pkai lama..maiza xsaba nak tgk gamba ni..hehe.



ni ade gamba kiah dan dik awang. puas pujuk die xnk amik gamba. malu katenye. tp suruh jugak.
sy ade la tanye, nt cemane, keje ke x? die kate misi xbg keje lg. sbbnye dlu die czer so xleh nk keje lg. ohye, sblm ni die keje mnoreh getah. kene kuar awal2 pg..kirenye kalo keje die smbung mnoreh blk la..die ckp tunggu dik awang sthn dlu. sy tanye dah tu sape nak jaga die, jwbnye bwk la skali. die boleh jln da kot. leh die dok main2 kat situ. agak2 korg org kuar mnoreh kul bp? gelap2 kan.
siannye kat die..tp itu la kiah jwb. xde pilihan bg die.

selain tu ada la sy cek buku dari klinik ksihatan die sume. injection sume die amik. cume ade la tulis die dtg lewat sbb xde org bwk p klinik. dan jugak doc kate sblm ni susu yg die minum xserasi.sakit perut.lepas tu die tuka dah bli dumex dulac langkah 1 tu. Alhamdulillah ok. die br je boleh mniarap masa 8bln. skg ni terer duduk dah. tegap lak tu..pegang dirikan die pon kaki kuat...

bersuara gak dik awang ni..dok aaa..aaa..sengeh..mmg ade la org bkenan. ade nurse mintak nak amik anak die. tgk mcm ssh sgt kate die. die nak ofer 18k tp kiah xnak bg..yaAllah, sape la sanggup bg anak kan. syg lg ade la. anak tu la rezeki die. mmg xbg..

alhamdulillah smpai skg ni die dikurniakan kesihatan yg baik. ade sakit perut sikit dlm 2-3minggu jugak sbb diberi kopi tu tp die sudah mendapat pengajarannye..xbg dah la..ade org nasihat jgn bwk p jumpe doc sbb nt die kene dakwa dera anak. mmg dorg akan pisahkan la ibu ngn anak. tp xla smpai camtu. disebabkan kurangnya ilmu dan masih muda..terdesak sgt..maafkan lah die..

pada yg tampil membantu, kiah dan dik awang sgt2 la berterima kasih. bile sy ckp nak dtg..mmg die tertunggu2..tu yg smpai ckp nak blk menyimpan umh sbb org nak dtg melawat. mulenye malu2..da nk blk tu la br die bercerita byk. Alhamdulillah kalian telah dikurniakan Allah hati yg mulia sbb prihatin nak bantu.andaikata kalian ckp sumbangn kalian tu sedikit tp bg kiah besar sgt.blk dr umh die td, sy asik terfikir, ape diorg mkn mlm ni kan..syukur yaAllah. (lap ayaq mata lagi)

buat masa ni, menunggu maklum balas dr pihak jkm utk bantuan ibu tunggal dan bayi ni.hrp2 mendapat pembelaan la. kesian. die pon smpai bila nak hrp bantuan dan belas ikhsan org. mmg sewajarnya dpt bantuan dr saluran yg betul.
sy pon xnk la org ckp2 blakang, kate sy amik kesempatan ke, xjujur ke.
sy pon berusaha bantu utk mereka cepatkan proses. xde niat nak amik kesempatan..sy pon membantu sekadar yg mampu.
hak mereka utk dptkan kehidupan yg sempurna. apalah slhnya kalau kite sama2 kongsi rezeki yg Allah bg kat kita kan...seperti yg sy katekan sblm ni niat sy adalah untuk berkongsi kisah dan sama2 kite jd manusia yg prihatin. bkn hanya tau dan tutup mata, tutup tlinga, tutup hidung
ape2 pon terletak pada diri masing2. fikir2 kan...

20 comments:

  1. hoi knp jiran die mcm tu..ya allah kejam nye manusia

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg ade kan manusia yg xde perikemanusiaan..hrp jiran die bkn camtu la..kot ade mslh lain ke kan

      Delete
  2. Ya la.. Terkilan bila baca sikap jiran dia tu... Sgt2 tak bhati perut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy dah soh die abaikan je psl jiran die.halalkan je pape yg ade teramik ke ape..

      Delete
  3. Ya la.. Terkilan bila baca sikap jiran dia tu... Sgt2 tak bhati perut...

    ReplyDelete
  4. Ya la.. Terkilan bila baca sikap jiran dia tu... Sgt2 tak bhati perut...

    ReplyDelete
  5. sepatutnya ex-husband dia wajib bagi nafkah kt anak tu..kesian kt baby x berdosa tu..diharap ramai lg yg akan memberi bantuan pd kiah n adik awang..xdpt bygkan cmane nnt awang ikut mak dia menoreh..dh la byk nyamuk,pacat..kdg2 ada ular lg..diharap Allah bukakan hati jiran2 dia utk membantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, so far rmai yg tampil bantu..smoga murah rezeki mreka yg menyumbang

      Delete
  6. Alhamdulillah..semoga nasib mereka mendpt pembelaan sewajarnye

    ReplyDelete
  7. Tahniah Salwani atas tindakan anda. Hanya Allah yang mampu membalasnya :)

    ReplyDelete
  8. As salam
    Boleh Salwani bg nombor akaun untuk sumbangan wang tunai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. email sy salwani.ibrahim@gmail.com..nt sy reply..

      Delete
  9. alhamdulilah sal..syukur ke hadratNYA..
    terima kasih sal dn kluarga krana sudi menjadi org tengah buat kami di KIM..

    skrg tdo akak dh bleh lena seketika..
    jika perlukan apa2 keperluan tuk kiah dn awang sila roger akak ye.di KIM

    ReplyDelete
  10. Salam,

    Kalu nak buat contribution or nak bg susu dan baju2 camne yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole sy tlg smpaikan...email sy salwani.ibrahim@gmail.com..
      nt sy email alamat

      Delete
  11. salam knal dr KIM> Salwani murni nya niat awak... moga niat baik sy dpermudahkan Allah (asyik tertangguh jer)

    ReplyDelete
  12. allah kesiannya..... moga allah membuka rezki yg murah untuk Kiah dan Awang. sungguh mulia hati awak Salwani.. bila memandang foto Kiah dan Awang, terus saja saya memeluk anak2 saya.. Apa akan jadi jika mereka mengalami nasib seperti Awang.. insya allah jika diizinkan allah, saya ingin membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq atas doa. sy pon lepas ni nak tgk mreka dpt merasa mcm keluarga lain rasa. smoga mreka bahagia dan murah rezeki

      Delete