Thursday, June 14, 2012

Ramai yg prihatin


Syukur Ya Allah, sy sgt xsangka ramai sgt rakyat malaysia yg prihatin. skema pulak..
sungguh ni...ramai yg tampil membantu adik nazrul aka awang ni...

walopon bg mereka yg membantu ni, kate sedikit je dpt bg tp bagi kiah dan anaknya ckup2 la byk..
susu budak bkn la murah. yg tu sume org tau...
diapers xpe lg..leh pkai lampin traditional cam zaman kite kecik2 dlu..basuh dan pakai..selamat pon alam sekitar kan...

tp sy ade tanye jugak die pkai diapers ape..die kate kiddo..sorry sy xpnh dgr kiddo..agaknye sbb sy jrg membeli diapers kot..

smlm time bg Nayli mkn, die mkn cam main2..skali sy soh die duduk sy cerita dan ckp "tau tak nayli ade org ssh xdpt nak mkn mcm ni.." nayli tgk je la muke sy...yela kan..budak br 1thn stgh...die leh phm kite ckp tp xsemua la die phm...
"ni rezeki anak mama tlg la mamam bg habis jgn membazir..nanti mama tunjuk kat nayli, baby yang xcukup makan..xdpt mamam sedap2 mcm nayli..mama bg kat die eh mamam ni.."
die tgk muke sy pastu nganga...xpe kalo die xphm..insyaAllah lama2 die phm...
skali xsangka die mkn sampai abes...sblm ni kalo xabes mama la tlg abes kan...
tawar pon tawar la...syg mknn kan...

sini sy nak cerita ade satu group warga kilang yg slalu wat charity msk2 kampung secara bergrup membantu warga2 ssh...dorg ni mmg sukerela bg bantuan dan sy rase sgt2 la terharu dgr kisah...yg hubby sy cite la...sape yg xnmpk wujudnye org2 ssh, ni die bole nmpk..xsume org leh mkn nasik hari2..

ni link blog die...blog itu

dorg ni pnh je p msk kampung bg bantuan dr umh ke umh, skali mase dorg da blk..ade pulak makhluk yg berhati xbtol dtg blk dr umh2, ckp die dr grup yg dtg tu untuk kutip bayaran sbb dorg da dtg bg2 brg...bygkan la kalo dorg da bg cthnye 500, skali si mamat ni p kutip 200 lak satu umh.....hadoi..og ssh pon die nak pow..ape la..

nt sy update lg bile da p jenguk kiah dan awang eh...daaa

3 comments:

  1. Kite akan lebih menghargai apa yang kita ade selepas ape yang kite tgk orang yang tak punye ape-ape survive untuk hidup..syukur alhamdulillah nieza masih mampu sediakan makanan dan keperluan untk anak..

    ReplyDelete
  2. a'ah..bile hanyut kite lupe skejap nk bersyukur n hargai...
    syukur sgt rezeki yg Allah beri utk kite kongsi ngn golongan takupaya..

    ReplyDelete
  3. salam Puan,

    Terima kasih kerana ada quote group kami, NGO WARGAKILANG dalam tulisan Puan ini.

    Saya dah baca kisah adik Awang ini; alhamdulillah seperti yg puan tulis, ramai yg sudi tampil membantu.

    Moga kerja buat Puan ini akan menjadi contoh kpd pembaca2 yg lain, dan mudah2an insyaallah akan dicatat sebagai satu pahala yg berkekalan di SANA nanti, di hari yg tiada lain yg mampu membantu kita melainkan segala kerja amal kita yg ikhlas di mukabumi ini.

    Kami berbangga dengan usaha murni Puan ini.

    Mewakili adik Awang dan mereka mereka yg sewaktu dengan keluarga ini, kami ingin merakamkan jutaan terima kasih yg tidak terhingga di atas usaha Puan ini.

    Wassalam,
    Moniermatdin@yahoo.com
    YDP NGO WARGAKILANG

    ReplyDelete