Wednesday, June 13, 2012

perkara yg berlegar difikiran


kalaula bole discan kpala sy ni bole la nmpk mcm2 yg sy pk kn.stack2 dan belum terlaksana..
sentiasa memikirkan psl baby yg minum kopi tu. yaAllah, pelihara lah mereka.

sedih sgt mengenangkn psl tu.tp kalau takat sedih je xmembantu ape kot. mcm kt tv bersamamu tu, slalu sy tgk mesti sy rase nk bleter pnjg, nangis tgk..tau kn, kuwujudan golongan yg ssh ni sbnarnye bkn lah untuk diceritakan saje. keprihatinan kite dan sifat perimanusiaan kite sgt2 membantu mereka.

hasil dr penceritaan husband sy, kalau kite hanya duduk dirumah, tgk tv, jln2 shopping2 mmg kite xkn nmpk wujudnye golongan yg miskin ni. mkn pon xckup. kite? kdg2 mkn pon xabes, blebih2 lak tu.
cube la skali secara sukerela msk kat ceruk2 kampung dan tgk ape yg dorg mkn tuk hari tu. tanye kan ape mknn yg ade kat dapo mreka.

semalam sy dpt berckp sendri dgn ibu muda yg sy maksudkan dlm post sblm <---ni.
alhamdulillah, sakit perut anak die da ok. br lega kot. lepas bg susu. sian kat die. xtau pape.
silap sy tertanye soalan camni.
sy: ada akaun bank dak?
kiah: mana nak ada.
sy: abes tu simpan duit kat mana? (alamak, br prsn salah soalan sy)
kiah: nak simpan duit apa. duit pon xdak. (sayup2 dgr suara tok tiri sy ckp, duit pon ada 7inngit 5kupang dlm begduit)
sy: la..yaka..dah tu bantuan dpt cemana? ke depa bg kat tangan mcm tu?
kiah: ada pon dpt 500 br1m tu ja la. tak dpt apa dah yg lain. kebajikan pon diam ja. dok mintak dr awang 2bln lg. la ni 9bln dah awang senyap lagu tu ja la. (awang adalah anak die, nama nazrul tp sng pgl awang)
sy akui, mungkin die dihimpit kesusahan dan xberdaya nak p follow up ke ape kan. biase jkm bole bantu. insyaAllah sy cube bantu utk follow up ngn JKM tgk. sian kat 2branak ni. termasuk la ngn abg die yg sakit tu.
pnh la dulu die pegi beratur tuk ambik duit zakat...time beratur panas. skali sawan die dtg tersungkur kat situ jugak. berjahit2 sbb luka teruk. die pnh keje tp pnh diserang sawan dan sukar la tuk die p keje tu lg.

ujian ni mereka dan utk kite sbnarnye. xkn nak tau kisah dan tgk saje kan. bukak mata kite, nmpk la. bukak hati pulak, pastu bukak minda. ape tindakan kite?
fikir2 kan dan selamat beramal...

6 comments:

  1. nieza tak dapat bayangkan macam mana baby tu boleh survive tanpa susu...tubuh baby tu macam mana ye? zat mesti tak cukup...kesian sangat..mak baby tu mesti susah hati...macam mana nak pelihara dan membesar anak dia sedangkan diri sendiri tak mampu..nieza teringin sangat nak tolong.. boleh contact nieza di email nieza ye: ixoriey_iriey@yahoo.com... nanti kita bercerita panjang...

    ReplyDelete
  2. sedih kan...adoi, xdpt bayang lak kalo la anak kite sendri xdpt minum susu...xsanggup nak dgr nangis lapa..

    nt sy email nieza..sy slalu je p menjenguk blog..sgt cute dan menghiburkan..btul ke term sy ni..hehe..

    ReplyDelete
  3. saya teringin nak tolong..
    boleh bgtau mcm mana? ke awak bole tlg sampai kan

    ni email saya: dayuyuna@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Salam..sy ada msg salwani di fb...ade dpt x? Xpon emel kt sy,farohas74@gmail.com tme ksih..

    ReplyDelete
  5. Salam..sy ada msg salwani di fb...ade dpt x? Xpon emel kt sy,farohas74@gmail.com tme ksih..

    ReplyDelete