Wednesday, June 13, 2012

kesian kat baby ni, die minum kopi ganti susu


sepatutnye sy post ni lg awal sblm sy post kat KIM (kumpulan ibu menyusukan) kat fb. sebabnye panjang kalo nak didetailkan..

tokwan sy (datuk belah bapa) telah berkahwin dgn nenek baru. nenek tiri sy pgl tok.
ni pon dijodohkan oleh org. sy rase bersyukur sgt Allah temukan jodoh mereka. ada la org yg nak jaga makan minum tokwan sy kan...

tok tiri sy ada anak dibawah tanggungan die. sorg tu laki sakit sawan tarik. sy xtau detail psl sakit ni..dan sorg anak pompuan yg br kawen 2thn, dan ditinggalkan suami..
ni just background je la..ade je cerita panjang tp xmuat nak cerita..

so sy letak post kat fb kim tu berbunyi camni:

berikut maklumat ibu tu:
nama ibu :Rokiah
umur : 25
no ic: 871022-02-xxxx
alamat: no 44, Felcra Kubang Kenyeng, 06350 Naka, Alor Setar Kdh

detail: anak tok tiri sy mmg agak ssh.die xleh susu kan anak die sbb die pon mkn xckup susu kering cpt.husband die tglkan masa preg lg.kesian tgk baby die kdg2 xckup susu.fm kan mhl.skg ni anak die br msk 9bln cmtu.mase die 3bln cmtu pnh xckup duit beli fm die hanya bg minum air msk hari2.segan nk mintak tlg org.

Baru ni sdare sy p jenguk baby die dan tgk botol susu die hitam,puting pon hitam.die tanye la nape smpai itam cmni?mak baby tu jwb,susu da sbulan xbeli.baby hari2 minum air kopi.erk,xpe ke.mak baby tu kate die kenyang je.bj pon xpkai time tu mlm ujan.
Pastu g dapo die tgk msk air atas kayu api.gas da abes lame dah.mkn nasik pon tunggu ade kenduri.

minggu ni tok tiri sy tu suruh tinggal ngn dia kat pendang sbb anak die mengangis byk hari dah sbb sakit perut.gas pon xde, ssh nak msk pape.minggu depan br blk kot. sy ada tanye kebajikan xbg ke, die kate dr anak die 2bln da mintak tp skg anak die da 9bln..xdpt pape pon.

sbahagian yg reply tu..pnjg lg..
ape korg rase eh?sy jd terganggu emosi bile pk ade baby yg xde susu minum air msk je..ngn kopi.. KOPI? ye serius xtipu..sblm ni sy xtau die ssh. sbbnye kalo blk umh tokwan sy mesti die lari blk felda.skg ni dgn ade ank lg,tok tiri sy jg ssh ati jugak..nk jaga suami,jaga cucu..tokwan sy pon da tua..

bkn die xnk susukn ank die,die sendri mkn xckup..dlm pntang lg susu kering dah..
disebabkn smlm sy xleh tdo memikirkn nye sy pon terlintas nk post kat fb kim. tu pon da kul12 ke 1 camtu..sy tunggu2 xde pon yg reply..tp logic la da pukul brape kan...

skali pg2 da siap2 mandi, siap anak sume teringat yg sy da post tu..cecepat sy cek tgk rmai da respon. alhamdulillah byknye org reply..sy terpaksa la mohon maaf sbb sy pon br setel hal keluarga..xsempat nak reply..xmenang tgn..

tindakan yg sy decide nak amik adalah, setelah bincang ngn husband, kami setuju nak tlg collect kan sape yg nak bg sumbangn. xde pon niat nak mintak sumbangn..sebab tu memule xde detail. lepas sy mintak tlg makngah sy, ayah sy, tokwan sy dpt la kumpul maklumat.
ade la aktiviti weekend ni...sy try arrange ngn husband tuk p sana..kalo xdpt weekend ni weekend depan.
skrg ni pon die da sebahagian keluarga...sape lg nk bantu kalo bkn sdare kan..
nt sy akan update kalo dpt gamba, maklumat lain dan bantuan tu...

sedih la..
hati lembut sebagai ibu ni mmg cepat tersentuh kalo bab2 anak, org ssh camni..(lap ayaq mata)

tahukah anda masih rmai lg warga2 ssh diceruk2 kampung. cube la skali amik masa terjah kampung2, xyh kampung sgt la, kat KL nun pon rmai lg..xcaye nt sy story..

15 comments:

  1. salam..awak letak la detail awak kat sini plak kalau ada yg nk membantu senang..saya dh dpt detail dr KIM tu hehe..insyAllah nk membantu setakat mna yg mampu..sedey betul,kat umah pn dok tringat ank kecik mnum ayaq kosong mnum kopi huhuu :-(

    ReplyDelete
  2. a'a.. nieza kalau boleh nak kasi sumbangan.. leh kasi no acc tak? email kat nieza... ixoriey_iriey@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. tq sy da email kan...segan nk letak no acc kat sini..prefer org email sbb at least sy tau sape yg nk bg..
    email je insyaALlah sy reply asap.

    ReplyDelete
  4. emelkan acc n address gak..teringin nk tlg baby tersebut...kita yg ckup mkn ni mmg akan tersentuh tgk baby yg sekecil itu menikmati makanan yg xsepatutnya utk membesar...ya allah,xsangka masih ade yg berkeadaan camni zaman sekarang...bersyukurla ngn ape yg kite ade...mknan kat umh kite pn xterhabis mkn...teringat kat org camni...astaghrfirllahulazim...
    nowwhy2_fiez@yahoo.com....moga wani dpt beli kan ape yg patut utk mereka even sy xdpt sumbangkan dr jarak dekat...ameen...

    ReplyDelete
  5. fiez kejora, sy da pm dpt kn?ohye, lupe nk ckp..baby die boy 9bln, berat 6.9kg xsilap..xberisi sgt,xkurus sgt..sedang2 je dan rendah-maksudnye xpnjang sgt la..

    xsangka kn ade org ssh smpai cmni..agknye sbb sy sendri xbukak mata jugak kot sblm ni..sy pon insaf bile tau..anak sy ni kdg2 mkn memilih buang2 gk mknn die..baby die besar tu xtau la mkn ke x..adik sy kate,tumbesaran die leh terbantut bile minum kopi..tau la baby kn mknn utama die susu..dr kopi ape zat yg die dpt..

    ReplyDelete
  6. salam..salwani, ni kak maiza catlina ni..malas nak sign out blog kedai hihihi..harap yg akak pos dah smpi..nanti bila dah pi umah kiah, update kat blog na... kalo leh amik gmbr awang...:)

    ReplyDelete
  7. salam...
    sy ada wat entry pasal kisah ni kat blog sy...
    sy dah credit nama blog awk ni...
    semoga lebih ramai yg membantu...

    ReplyDelete
  8. lala latif...tq atas sebaran..really appreciate it..=)

    ReplyDelete
  9. i ada pm u kt fb (naney farhana)...reply ye..kalo xjumpa cr kt bhg others..teringin nk tlg bg bj anak yg sy xsuka nk pakai :) maybe ada yg boleh wt bj raya ke...kalo x jumpa pm leh tlg email kt sy address ye.. nanenye@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. Email sy jugak rough313@yahoo.com
    Tq

    ReplyDelete
  11. Email sy jugak rough313@yahoo.com
    Tq

    ReplyDelete
  12. Email sy jugak rough313@yahoo.com
    Tq

    ReplyDelete