Tuesday, June 19, 2012

Done, suggestion dan next step tuk misi bantuan

Alhamdulillah, syukur sgt2 rmai yg Allah kurniakan hati yg mulia. sy bole menangis bila membaca email, msg sahabat2 yg luahkan rasa simpati.

sy xminta kalian beri bantuan wang ringgit, brg2 tp doa adalah bantuan plg berharga. sudilah sekiranya setiap kali dlm solat kalian doakan sekali kesejahteraan keluarga ni, semoga mereka diberi hidayah Allah, dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan hari2..

disini sy nak update kan sedikit bantuan yg mana rmai tanye,
  • fridge da ade org bg ke?
  • die kemane2 naik ape?
  • bj2 die pkai size ape?
  • cemane size baby tu ye?
  • dan byk lagi
untuk bulan june ni, alhamdulillah, dik awang da dpt minum susu, diapers pon ckup, beras, minyak, gas, mknn2 kering sudah diberi. baju2 ade la beberapa org bg tuk baby.


untuk pengetahuan kalian brg yg sudah ada dirumahnya atau ada yg sudah smpai masa untuk di ganti:
  • rumah mereka sudah ada washing machine. sy terlupa die ckp sape yg bg
  • kettle thermos (sorry sy xtau name ape heater tu) supaya mudah tuk bancuh susu. yg ni die ade yg dibawa dr umh tokwan sy tp dlm nye sudah tertanggal. sy tgk ada bende putih dlm tu terapung2. die kate xpe, air boleh tapis. still boleh guna. (mungkin leh cdgkan ganti sbb keadaan sgt teruk dah)
  • mereka ada motor yg digunakan utk mnoreh dulu. dlu mak die bli 2nd hand hasil mnoreh sbb sana sgt ssh transport. abg kiah bole bwk moto tp pnh lah diserang sawan tarik masa bwk moto tu..da berubat sket skrg ni jrg dah kene.
  • tv, mreka ada tv..walopon gambanye xlawa berbelang2 tp ok lah..ade jugak la bunyi utk dorg melihat dunia luar walopon xdpt keluar jln2.
  • letrik..mesti la ade sbb da cite2 sblm..ape la salwani ni
  • bilik. umh mreka ada 2bilik tp sy xmlawat bilik pon. tkt die xsenang ke kan..size rumah die kecik je. bilik pon xla luas.
  • sink dapo ada tp da nak roboh sbb mungkin mreka letakkan bende2 berat atas tu..
  • bilik air ada 1 tp gelap gelita. xtau lampu rosak ke mmg xde lampu

jutaan terima kasih pada yg memberi.

  • dan semalam (selasa) sy ada terima sumbangn dr seseorg yg perlu dirahsiakan identitinye meminta sy untuk membelikan fridge untuk mereka. katenya, bila ada fridge dpt la mereka mkn mknn berkhasiat sikit mcm ikan, ayam, sayur2..lgpon xla rosak brg2 mknn mane yg xthn letak kat luar. tkt tikus kacau je..
  • almari kecik/rak baju utk baju dik awang juga ada yg menyumbang supaya tidak la diletakkan bj tanpa rak. kedua brg ni akan sy belikan dlm waktu terdekat. 
  • stroller ada yg nak memberi (used). mungkin bole digunakan utk jln dekat2 je la.sbb die xde kreta pon nak bwk stroller. 
  • cloth diaper, stkt ni ade 2org yg bgtau sy nak bg CD supaya die xperlukan lg disposable diaper yg mana ssh die nak buang nt. lg pon dpt menyelamatkan alam..
  • bj kurung untuk kiah, ada yg tanye cemane size kiah ni...size die bg sy M ok kot..die tinggi la bg sy sbb sy rendah kan..ok la leh wat bj raye die nt
  • bj baby. skrg ni size dik awang tu xla berisi sgt, xla kurus sgt kot. aritu nurse bising sbb berat die turun. br ni naik la sket. skrg 6.9kg..mungkin blum ckup ideal. leh la kalian bygkan size die cemane tuk beri bj eh..
  • botol susu. ada 2org yg beri. dan sy dah serahkan.

untuk bulan july, sy akan kesana lg untuk smpaikan brg2 yg org kirim lg. dlm masa yg sama sy ada listkan next step:
  • sy akan membantu die untuk membuka akaun bank utk die dan ajar cara draw duit, mskkan duit dsbg supaya mudah utk die simpan dan keluar duit. xbole nak hrp duit dlm tgn je.elok jugak die tau cara agar die sendri xkene tipu ngn org.
  • carikan die kerje yg sesuai atau pon tanye pada mane2 badan yg leh bantu die tuk bekerja/beniaga
ada lg tp sy blum finalize..nt sy update eh. ade story sy xleh nk cerita semua sbb bg die rahsia. pada sesiapa yg melawat mreka, jgn la tanye2 psl anak die minum air kopi tu sbb die ckp kat sy die takut sgt kalo org amik tindakan kat die laporkan kes dera ke ape. maafkan die sbb die xtahu.
dan juga psl bekas suami die, lepas ade yg menegur, br ni ade la die dtg jenguk dan bg 50inggit.
bg sy no comment. sy just jwb org yg bertanye je mane pegi husband die.

11 comments:

  1. alhamdulillah...dah ade bekalan susu... syukur masih ramai yang sanggup membantu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukur sgt..rmai rmai yg bantu..tq nieza bantu jugak =)

      Delete
  2. sy seronok!!!! happy sgt2 dpt tau perkembngn mereka sekeluarga.... (^__^)

    ReplyDelete
  3. saya nak bantu ... wlaaupun sikit tetap nak bantu..saya dah email wani..sila check email yahoo ye..

    sedihnye tgk keadaan baby ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah reply kan..tq tuk sarah dan kwn2. terharu sgt =)

      Delete
  4. Mohon nasihat kiah pasal husband dia. Akak risau gak dik..bila kiah dah dapat pertolongan camni, lelaki tu datang nak ambil peluang pulak. Tapi kalau dah jd bekass suami takpe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah kak nt sy try bantu die dlm hal ni. tqvm =)

      Delete
  5. Akak cadangkan bukak akaun atas nama adik Awang juga. Sebagai tabungan untuk dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok. noted. sy akan mskkan dlm next step..tq byk2

      Delete
  6. saya nak ikut tau!jgn lupe call sy kalau nak melawat rokiah lg ;)

    dilla kamal

    ReplyDelete