Friday, June 22, 2012

Good news psl Kiah dan anak

Salam,
harini sy nak update ade beberapa good news psl Kiah dan anaknya..

  • Sy mendapat respond yg positif dari rmai pihak. terima kasih sgt. sebahagian bantuan sy dah serahkan pada mreka dan ada sebahagian sy akan serahkan dlm waktu terdekat ni.
  • Fridge bakal tiba dirumah mreka. (nanti sy update psl ni lg)
  • pihak yg bertanggungjwb sudah pon melawat keluarga ni dan memproses bantuan mreka. Alhamdulillah, dengan pertolongan Kak Angah..prosesnye lebih lancar dan segera. InsyaAllah dlm bulan dpn bantuan tiba. 
  • Buat masa ni sy dan sahabat2 yg prihatin sume ni sedang usahakan bantu kiah dan dik awang. bab mkn, pkai, kelengkapan rumah, insyaAllah buat masa ni mencukupi.
  • Pejabat Zakat jugak ada call dan tanya sy mengenai hal ni dan mereka akan membuat lawatan dalam waktu terdekat.
dan sy nak ckp kat sini sapa nak sy smpaikan bantuan dlm bentuk barangan bole la sy smpaikan. dlm bentuk kewangan mungkin nt sy akan beritahu sendri no akaun kiah dan no akaun dik awang sekiranya sy da bukak akaun mreka nanti.mungkin lepas tu sapa2 nak derma bole la bg sendri kat mreka.

atau ape2 bantuan lain bole direct email or pm kat fb sy eh.

Semoga semua proses2 bantuan seperti yg sy nyatakan di atas akan lancar.

Tuesday, June 19, 2012

Done, suggestion dan next step tuk misi bantuan

Alhamdulillah, syukur sgt2 rmai yg Allah kurniakan hati yg mulia. sy bole menangis bila membaca email, msg sahabat2 yg luahkan rasa simpati.

sy xminta kalian beri bantuan wang ringgit, brg2 tp doa adalah bantuan plg berharga. sudilah sekiranya setiap kali dlm solat kalian doakan sekali kesejahteraan keluarga ni, semoga mereka diberi hidayah Allah, dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan hari2..

disini sy nak update kan sedikit bantuan yg mana rmai tanye,
  • fridge da ade org bg ke?
  • die kemane2 naik ape?
  • bj2 die pkai size ape?
  • cemane size baby tu ye?
  • dan byk lagi
untuk bulan june ni, alhamdulillah, dik awang da dpt minum susu, diapers pon ckup, beras, minyak, gas, mknn2 kering sudah diberi. baju2 ade la beberapa org bg tuk baby.


untuk pengetahuan kalian brg yg sudah ada dirumahnya atau ada yg sudah smpai masa untuk di ganti:
  • rumah mereka sudah ada washing machine. sy terlupa die ckp sape yg bg
  • kettle thermos (sorry sy xtau name ape heater tu) supaya mudah tuk bancuh susu. yg ni die ade yg dibawa dr umh tokwan sy tp dlm nye sudah tertanggal. sy tgk ada bende putih dlm tu terapung2. die kate xpe, air boleh tapis. still boleh guna. (mungkin leh cdgkan ganti sbb keadaan sgt teruk dah)
  • mereka ada motor yg digunakan utk mnoreh dulu. dlu mak die bli 2nd hand hasil mnoreh sbb sana sgt ssh transport. abg kiah bole bwk moto tp pnh lah diserang sawan tarik masa bwk moto tu..da berubat sket skrg ni jrg dah kene.
  • tv, mreka ada tv..walopon gambanye xlawa berbelang2 tp ok lah..ade jugak la bunyi utk dorg melihat dunia luar walopon xdpt keluar jln2.
  • letrik..mesti la ade sbb da cite2 sblm..ape la salwani ni
  • bilik. umh mreka ada 2bilik tp sy xmlawat bilik pon. tkt die xsenang ke kan..size rumah die kecik je. bilik pon xla luas.
  • sink dapo ada tp da nak roboh sbb mungkin mreka letakkan bende2 berat atas tu..
  • bilik air ada 1 tp gelap gelita. xtau lampu rosak ke mmg xde lampu

jutaan terima kasih pada yg memberi.

  • dan semalam (selasa) sy ada terima sumbangn dr seseorg yg perlu dirahsiakan identitinye meminta sy untuk membelikan fridge untuk mereka. katenya, bila ada fridge dpt la mereka mkn mknn berkhasiat sikit mcm ikan, ayam, sayur2..lgpon xla rosak brg2 mknn mane yg xthn letak kat luar. tkt tikus kacau je..
  • almari kecik/rak baju utk baju dik awang juga ada yg menyumbang supaya tidak la diletakkan bj tanpa rak. kedua brg ni akan sy belikan dlm waktu terdekat. 
  • stroller ada yg nak memberi (used). mungkin bole digunakan utk jln dekat2 je la.sbb die xde kreta pon nak bwk stroller. 
  • cloth diaper, stkt ni ade 2org yg bgtau sy nak bg CD supaya die xperlukan lg disposable diaper yg mana ssh die nak buang nt. lg pon dpt menyelamatkan alam..
  • bj kurung untuk kiah, ada yg tanye cemane size kiah ni...size die bg sy M ok kot..die tinggi la bg sy sbb sy rendah kan..ok la leh wat bj raye die nt
  • bj baby. skrg ni size dik awang tu xla berisi sgt, xla kurus sgt kot. aritu nurse bising sbb berat die turun. br ni naik la sket. skrg 6.9kg..mungkin blum ckup ideal. leh la kalian bygkan size die cemane tuk beri bj eh..
  • botol susu. ada 2org yg beri. dan sy dah serahkan.

untuk bulan july, sy akan kesana lg untuk smpaikan brg2 yg org kirim lg. dlm masa yg sama sy ada listkan next step:
  • sy akan membantu die untuk membuka akaun bank utk die dan ajar cara draw duit, mskkan duit dsbg supaya mudah utk die simpan dan keluar duit. xbole nak hrp duit dlm tgn je.elok jugak die tau cara agar die sendri xkene tipu ngn org.
  • carikan die kerje yg sesuai atau pon tanye pada mane2 badan yg leh bantu die tuk bekerja/beniaga
ada lg tp sy blum finalize..nt sy update eh. ade story sy xleh nk cerita semua sbb bg die rahsia. pada sesiapa yg melawat mreka, jgn la tanye2 psl anak die minum air kopi tu sbb die ckp kat sy die takut sgt kalo org amik tindakan kat die laporkan kes dera ke ape. maafkan die sbb die xtahu.
dan juga psl bekas suami die, lepas ade yg menegur, br ni ade la die dtg jenguk dan bg 50inggit.
bg sy no comment. sy just jwb org yg bertanye je mane pegi husband die.

Saturday, June 16, 2012

Update Khabar Kiah dan dik Awang

sebelum ape2 update sy nak mintak maaf byk2 atas kesilapan info sikit sblm ni. address die bkn felda tau, felcra. really2 sorry, my bad. tp address tu btul. ubah yg tu je..

kalau pegi cari mmg jumpe la sbbnye kubang kenyeng tu yg tu je la.org kedah tau la ctu..



rmai yg sgt2 nak tau ape kisah dik awang ni skg..soh sy update cecepat..sy pon slagi xupdate jd xtenteram lak..ade yg pecaya la, kate sy reka cerita ke kan..kalo reka cite sy leh jd director filem x?

siang td (hari sabtu) sy blk kedah nak jenguk kiah ngn dik awang kat umh tokwan. kecewa sket smpai2 die xde lak. da blk kubang kenyeng. die kate blk nak menyimpan umh..kemas umh..
xpe la..mmg nak kne pegi pon. die blk naik moto ngn abg die (pian-yang sakit tu) dan dik awang la...selit sket, br sy tau sblm2 ni kalo dok ulang alik rupenye dorg biase naik moto 4org.. pian, kiah, dik awang ngn tok tiri sy tu..jauh la jugak naik camtu. dr pendang-naka.



smpai je umh die, sy mmg cari baby dlu la kan. nk tgk keadaan die. Nayli tdo lg dlm keta. dpt la pegang dik awang jap. kalo nayli bgn sure die jeles..xleh tgk org pegang baby lain..

Alhamdulillah smpai2 die smbut senyum. comel. 

sorry la ye gamba die sume mata bulat camni..sbb die tgk lampu kat camera ngn tgk flash..dan juga die tidak berbaju sbb panas..kedah mmg panas. keadaan umh die pon panas..ade kipas tp angin bahang sket la...die da terbiase xpkai bj, bile pkai bj die igt nak p jln lak..nangis2 gelisah..

sy pegi tu ade la bwk brg2 sumbangan org. Alhamdulillah, sy tlg smpai kan sahaja. kepada yg memberi sy sgt2 la berterima kasih. sumbangan kalian ni akan jd saksi diakhirat nanti. kat gamba bwh ni ada la botol susu, toys, baju...nak tau x, die lebih berminat dgn botol2..kiah kate sbb dr kecik mmg die dok main botol je..serius xtipu die minat ngn botol. abaikan gamba sy yg comot.


segan jugak dtg umh mcm inspektor sahab lak amik gamba sana sini tp ni lah hakikatnya..ni dapo umh. ade la kettle air panas yg dibawa dr umh tokwan sy. sng nak bancuh susu/air. dapo ade, gas pon br refill.ok la tu lengkap dah. leh msk mkn.



gamba dr luar ni skerat je. jiran da jenguk2 apa depa wat ni.mai rmai2. xpe la..jiran prihatin patutnye tau jiran die mkn ke x kan. umh ni berjiran ngn kedai runcit. kdai tu kdekut sket. eh, xbaik lak kate org kedekut. tp tu la..pnh la die cube nak utang susu, xbg. ckp nt dpt duit nak baya pon xbg gak. padehal kiah bkn ade utang ape pon sblm ni. pnh la diorang berlapa 3hari xmkn nasik. die cerita lapa sgt. mane nak cari mkn ni, lepas 3hari tu la dpt die mkn nasik kat kenduri. umh sape tah die sebut td.




sy ade btau umh diorg xde fridge, so mknn kering2 je la leh wat simpan stok pon. yg basah xde tmpt simpan. pnh ade org sedekah daging kat diorg, tumpang la fridge jiran. dan bile da tumpang sekian la. dtg nak amik jiran kata owh, sudah selamat dimasak dan dimakan. smpai ati dorg kan..


ni die gamba berbaju baru yg maiza bg. maiza, die try dah 2psg bj..romper ngn yg ni..leh la pkai lama..maiza xsaba nak tgk gamba ni..hehe.



ni ade gamba kiah dan dik awang. puas pujuk die xnk amik gamba. malu katenye. tp suruh jugak.
sy ade la tanye, nt cemane, keje ke x? die kate misi xbg keje lg. sbbnye dlu die czer so xleh nk keje lg. ohye, sblm ni die keje mnoreh getah. kene kuar awal2 pg..kirenye kalo keje die smbung mnoreh blk la..die ckp tunggu dik awang sthn dlu. sy tanye dah tu sape nak jaga die, jwbnye bwk la skali. die boleh jln da kot. leh die dok main2 kat situ. agak2 korg org kuar mnoreh kul bp? gelap2 kan.
siannye kat die..tp itu la kiah jwb. xde pilihan bg die.

selain tu ada la sy cek buku dari klinik ksihatan die sume. injection sume die amik. cume ade la tulis die dtg lewat sbb xde org bwk p klinik. dan jugak doc kate sblm ni susu yg die minum xserasi.sakit perut.lepas tu die tuka dah bli dumex dulac langkah 1 tu. Alhamdulillah ok. die br je boleh mniarap masa 8bln. skg ni terer duduk dah. tegap lak tu..pegang dirikan die pon kaki kuat...

bersuara gak dik awang ni..dok aaa..aaa..sengeh..mmg ade la org bkenan. ade nurse mintak nak amik anak die. tgk mcm ssh sgt kate die. die nak ofer 18k tp kiah xnak bg..yaAllah, sape la sanggup bg anak kan. syg lg ade la. anak tu la rezeki die. mmg xbg..

alhamdulillah smpai skg ni die dikurniakan kesihatan yg baik. ade sakit perut sikit dlm 2-3minggu jugak sbb diberi kopi tu tp die sudah mendapat pengajarannye..xbg dah la..ade org nasihat jgn bwk p jumpe doc sbb nt die kene dakwa dera anak. mmg dorg akan pisahkan la ibu ngn anak. tp xla smpai camtu. disebabkan kurangnya ilmu dan masih muda..terdesak sgt..maafkan lah die..

pada yg tampil membantu, kiah dan dik awang sgt2 la berterima kasih. bile sy ckp nak dtg..mmg die tertunggu2..tu yg smpai ckp nak blk menyimpan umh sbb org nak dtg melawat. mulenye malu2..da nk blk tu la br die bercerita byk. Alhamdulillah kalian telah dikurniakan Allah hati yg mulia sbb prihatin nak bantu.andaikata kalian ckp sumbangn kalian tu sedikit tp bg kiah besar sgt.blk dr umh die td, sy asik terfikir, ape diorg mkn mlm ni kan..syukur yaAllah. (lap ayaq mata lagi)

buat masa ni, menunggu maklum balas dr pihak jkm utk bantuan ibu tunggal dan bayi ni.hrp2 mendapat pembelaan la. kesian. die pon smpai bila nak hrp bantuan dan belas ikhsan org. mmg sewajarnya dpt bantuan dr saluran yg betul.
sy pon xnk la org ckp2 blakang, kate sy amik kesempatan ke, xjujur ke.
sy pon berusaha bantu utk mereka cepatkan proses. xde niat nak amik kesempatan..sy pon membantu sekadar yg mampu.
hak mereka utk dptkan kehidupan yg sempurna. apalah slhnya kalau kite sama2 kongsi rezeki yg Allah bg kat kita kan...seperti yg sy katekan sblm ni niat sy adalah untuk berkongsi kisah dan sama2 kite jd manusia yg prihatin. bkn hanya tau dan tutup mata, tutup tlinga, tutup hidung
ape2 pon terletak pada diri masing2. fikir2 kan...

Thursday, June 14, 2012

Ramai yg prihatin


Syukur Ya Allah, sy sgt xsangka ramai sgt rakyat malaysia yg prihatin. skema pulak..
sungguh ni...ramai yg tampil membantu adik nazrul aka awang ni...

walopon bg mereka yg membantu ni, kate sedikit je dpt bg tp bagi kiah dan anaknya ckup2 la byk..
susu budak bkn la murah. yg tu sume org tau...
diapers xpe lg..leh pkai lampin traditional cam zaman kite kecik2 dlu..basuh dan pakai..selamat pon alam sekitar kan...

tp sy ade tanye jugak die pkai diapers ape..die kate kiddo..sorry sy xpnh dgr kiddo..agaknye sbb sy jrg membeli diapers kot..

smlm time bg Nayli mkn, die mkn cam main2..skali sy soh die duduk sy cerita dan ckp "tau tak nayli ade org ssh xdpt nak mkn mcm ni.." nayli tgk je la muke sy...yela kan..budak br 1thn stgh...die leh phm kite ckp tp xsemua la die phm...
"ni rezeki anak mama tlg la mamam bg habis jgn membazir..nanti mama tunjuk kat nayli, baby yang xcukup makan..xdpt mamam sedap2 mcm nayli..mama bg kat die eh mamam ni.."
die tgk muke sy pastu nganga...xpe kalo die xphm..insyaAllah lama2 die phm...
skali xsangka die mkn sampai abes...sblm ni kalo xabes mama la tlg abes kan...
tawar pon tawar la...syg mknn kan...

sini sy nak cerita ade satu group warga kilang yg slalu wat charity msk2 kampung secara bergrup membantu warga2 ssh...dorg ni mmg sukerela bg bantuan dan sy rase sgt2 la terharu dgr kisah...yg hubby sy cite la...sape yg xnmpk wujudnye org2 ssh, ni die bole nmpk..xsume org leh mkn nasik hari2..

ni link blog die...blog itu

dorg ni pnh je p msk kampung bg bantuan dr umh ke umh, skali mase dorg da blk..ade pulak makhluk yg berhati xbtol dtg blk dr umh2, ckp die dr grup yg dtg tu untuk kutip bayaran sbb dorg da dtg bg2 brg...bygkan la kalo dorg da bg cthnye 500, skali si mamat ni p kutip 200 lak satu umh.....hadoi..og ssh pon die nak pow..ape la..

nt sy update lg bile da p jenguk kiah dan awang eh...daaa

Wednesday, June 13, 2012

perkara yg berlegar difikiran


kalaula bole discan kpala sy ni bole la nmpk mcm2 yg sy pk kn.stack2 dan belum terlaksana..
sentiasa memikirkan psl baby yg minum kopi tu. yaAllah, pelihara lah mereka.

sedih sgt mengenangkn psl tu.tp kalau takat sedih je xmembantu ape kot. mcm kt tv bersamamu tu, slalu sy tgk mesti sy rase nk bleter pnjg, nangis tgk..tau kn, kuwujudan golongan yg ssh ni sbnarnye bkn lah untuk diceritakan saje. keprihatinan kite dan sifat perimanusiaan kite sgt2 membantu mereka.

hasil dr penceritaan husband sy, kalau kite hanya duduk dirumah, tgk tv, jln2 shopping2 mmg kite xkn nmpk wujudnye golongan yg miskin ni. mkn pon xckup. kite? kdg2 mkn pon xabes, blebih2 lak tu.
cube la skali secara sukerela msk kat ceruk2 kampung dan tgk ape yg dorg mkn tuk hari tu. tanye kan ape mknn yg ade kat dapo mreka.

semalam sy dpt berckp sendri dgn ibu muda yg sy maksudkan dlm post sblm <---ni.
alhamdulillah, sakit perut anak die da ok. br lega kot. lepas bg susu. sian kat die. xtau pape.
silap sy tertanye soalan camni.
sy: ada akaun bank dak?
kiah: mana nak ada.
sy: abes tu simpan duit kat mana? (alamak, br prsn salah soalan sy)
kiah: nak simpan duit apa. duit pon xdak. (sayup2 dgr suara tok tiri sy ckp, duit pon ada 7inngit 5kupang dlm begduit)
sy: la..yaka..dah tu bantuan dpt cemana? ke depa bg kat tangan mcm tu?
kiah: ada pon dpt 500 br1m tu ja la. tak dpt apa dah yg lain. kebajikan pon diam ja. dok mintak dr awang 2bln lg. la ni 9bln dah awang senyap lagu tu ja la. (awang adalah anak die, nama nazrul tp sng pgl awang)
sy akui, mungkin die dihimpit kesusahan dan xberdaya nak p follow up ke ape kan. biase jkm bole bantu. insyaAllah sy cube bantu utk follow up ngn JKM tgk. sian kat 2branak ni. termasuk la ngn abg die yg sakit tu.
pnh la dulu die pegi beratur tuk ambik duit zakat...time beratur panas. skali sawan die dtg tersungkur kat situ jugak. berjahit2 sbb luka teruk. die pnh keje tp pnh diserang sawan dan sukar la tuk die p keje tu lg.

ujian ni mereka dan utk kite sbnarnye. xkn nak tau kisah dan tgk saje kan. bukak mata kite, nmpk la. bukak hati pulak, pastu bukak minda. ape tindakan kite?
fikir2 kan dan selamat beramal...

kesian kat baby ni, die minum kopi ganti susu


sepatutnye sy post ni lg awal sblm sy post kat KIM (kumpulan ibu menyusukan) kat fb. sebabnye panjang kalo nak didetailkan..

tokwan sy (datuk belah bapa) telah berkahwin dgn nenek baru. nenek tiri sy pgl tok.
ni pon dijodohkan oleh org. sy rase bersyukur sgt Allah temukan jodoh mereka. ada la org yg nak jaga makan minum tokwan sy kan...

tok tiri sy ada anak dibawah tanggungan die. sorg tu laki sakit sawan tarik. sy xtau detail psl sakit ni..dan sorg anak pompuan yg br kawen 2thn, dan ditinggalkan suami..
ni just background je la..ade je cerita panjang tp xmuat nak cerita..

so sy letak post kat fb kim tu berbunyi camni:

berikut maklumat ibu tu:
nama ibu :Rokiah
umur : 25
no ic: 871022-02-xxxx
alamat: no 44, Felcra Kubang Kenyeng, 06350 Naka, Alor Setar Kdh

detail: anak tok tiri sy mmg agak ssh.die xleh susu kan anak die sbb die pon mkn xckup susu kering cpt.husband die tglkan masa preg lg.kesian tgk baby die kdg2 xckup susu.fm kan mhl.skg ni anak die br msk 9bln cmtu.mase die 3bln cmtu pnh xckup duit beli fm die hanya bg minum air msk hari2.segan nk mintak tlg org.

Baru ni sdare sy p jenguk baby die dan tgk botol susu die hitam,puting pon hitam.die tanye la nape smpai itam cmni?mak baby tu jwb,susu da sbulan xbeli.baby hari2 minum air kopi.erk,xpe ke.mak baby tu kate die kenyang je.bj pon xpkai time tu mlm ujan.
Pastu g dapo die tgk msk air atas kayu api.gas da abes lame dah.mkn nasik pon tunggu ade kenduri.

minggu ni tok tiri sy tu suruh tinggal ngn dia kat pendang sbb anak die mengangis byk hari dah sbb sakit perut.gas pon xde, ssh nak msk pape.minggu depan br blk kot. sy ada tanye kebajikan xbg ke, die kate dr anak die 2bln da mintak tp skg anak die da 9bln..xdpt pape pon.

sbahagian yg reply tu..pnjg lg..
ape korg rase eh?sy jd terganggu emosi bile pk ade baby yg xde susu minum air msk je..ngn kopi.. KOPI? ye serius xtipu..sblm ni sy xtau die ssh. sbbnye kalo blk umh tokwan sy mesti die lari blk felda.skg ni dgn ade ank lg,tok tiri sy jg ssh ati jugak..nk jaga suami,jaga cucu..tokwan sy pon da tua..

bkn die xnk susukn ank die,die sendri mkn xckup..dlm pntang lg susu kering dah..
disebabkn smlm sy xleh tdo memikirkn nye sy pon terlintas nk post kat fb kim. tu pon da kul12 ke 1 camtu..sy tunggu2 xde pon yg reply..tp logic la da pukul brape kan...

skali pg2 da siap2 mandi, siap anak sume teringat yg sy da post tu..cecepat sy cek tgk rmai da respon. alhamdulillah byknye org reply..sy terpaksa la mohon maaf sbb sy pon br setel hal keluarga..xsempat nak reply..xmenang tgn..

tindakan yg sy decide nak amik adalah, setelah bincang ngn husband, kami setuju nak tlg collect kan sape yg nak bg sumbangn. xde pon niat nak mintak sumbangn..sebab tu memule xde detail. lepas sy mintak tlg makngah sy, ayah sy, tokwan sy dpt la kumpul maklumat.
ade la aktiviti weekend ni...sy try arrange ngn husband tuk p sana..kalo xdpt weekend ni weekend depan.
skrg ni pon die da sebahagian keluarga...sape lg nk bantu kalo bkn sdare kan..
nt sy akan update kalo dpt gamba, maklumat lain dan bantuan tu...

sedih la..
hati lembut sebagai ibu ni mmg cepat tersentuh kalo bab2 anak, org ssh camni..(lap ayaq mata)

tahukah anda masih rmai lg warga2 ssh diceruk2 kampung. cube la skali amik masa terjah kampung2, xyh kampung sgt la, kat KL nun pon rmai lg..xcaye nt sy story..

Sunday, June 10, 2012

aktiviti conteng-conteng

video

yang wak..wak tu die panggil org..huhuhu..sume org die pgl awak..
pastu yang last tu die bwk lari buku die sbb rimas org record lak die nak berkarya...

Saturday, June 9, 2012

teringin nak menjahit


sejak dok rumah ni rase semakin kewanitaan..sungguh ni..agaknye sbb byk tgk wanita hari ini kot...

sebenarnye sejak dr sblm kawen lg teringin nak ade mesin jahit sendri..sblm ni nak menjahit pon pkai mesin mak je la kan...lepas tu da kawen, still nak lg...time preg mmg da berangan nak jahit sarung bantal, tilam sume sendri..
dan angan2 tu jd kenyataan la tp pkai mesin mak...sambil tunggu hari nak bsalin kat langat (umh mak) sy jahit sume sendri..siap buat beg tuk tilam bantal tu sume..
walopon agak huduh hasilnye tp puas ati la jahit sendri kan...cantik sbenarnye =p
selesai je jahit, trus turun tanda nak bsalin..tau2 je kan..

dan smpai sg nayli still guna yg mama jahit..sgt puas ati...
tp nak mesin sendri gak...time pindah umh da pk kalo ade mesin jahit mesti sy nak jahit langsir sendri..mcm tipu je kan...en hubby kate, "elleh, mcm la ade masa sgt..kang tersadai je mesin tu"..
tp nak..sbbnye aritu geram nak pebetui jubah yg xde laluan utk bf mommy pkai kan...
(xpyh bayang la cemane nak bf kalo pkai jubah jika xde tingkap kat jubah tu)
bwk kat tailor sume xnk amik sbb leceh nak buat kate mereka..kalo ade sendri konfem main hentam buat..
skali kalo xcantik segan nak pkai lak kan...xde hal la..sendri wat mesti pkai jugak...

dlm angan2 tu poyo la p google mesin jahit yg cemane jd idaman. simpan gamba, cari tip2..
yg xthn tu siap da download cara buat tudung sendri, cara jahit mcm2...huhuhu..berangan kan..

xpe la..mule angan2...dengan harapan en hubby bace post ni dan die wat kezutan..kalo camtu kne taruk gambo mesin idaman la kan...okies..sambung google nak tampal gambonye kat sini..lalala...

boleh x? haha

Friday, June 8, 2012

semoga hari ini lebih baik dari semalam

kite ni bkn la baik sgt tp sentiasa mencuba utk perbaiki diri..


(sumber gambar: hasil menggoogle)

Wednesday, June 6, 2012

Johor Premium Outlet dan bday boy Aliff

IMG_3724

sempat la blk jb br ni pegi jpo...xde la teringin sgt nk p tp saje bwk anakanda jln2..tp die tdo lak..
dlm stroller je la die kn...

lagi satu nak bli jeans utk en hubby kerana kuantiti jeans die telah susut akibat pencurik durjana itu..
tempat die cantik..hubby kate mmg design sekitarnye mmg mcm kat premium outlet kat us...
tp skali smpai2 ade bau durian...hoho..itulah malaysia kan..

xmskkan pon sume kedai..saje2 msk kedai2 tgk harga die sama je mcm biase...mmg sy da compare ngn kat tempat lain...sama harga...cume kat sini je mcm one stop center la...org2 jgn la terpedaya sgt p shoping laju2 kat sini...

pegi pon skejap je...sbb hari tu adalah hari jadi adik nayli..adik nayli? ulang lagi adik nayli? huhuhu..
xde lah...adik seibu susuan aka adik sesusu...betulkan term tu?


ni lah die..Aliff (anak anisah - adik my hubby)...terima kasih aliff sbb minum susu nayli skali..secara tak langsung mereka jadi adik bradik dan anak sy jugak...comel sgt aliff ni..ahad br ni, 3hb June genap lah umur die setahun...

time p JPO tu sempat la sambar baju utk aliff jugak...dan juga tuk luth (anak kakak my hubby)..
ni lah die luth...comel kan...



cukup la da beli tuk en hubby, nayli, aliff ngn luth...sy pon ajak la blk sbb family da gerak p main bowling..hubby tanye, mama xnk beli pape ke? dgn lajunye sy jwb...taknak..dlm hati macam nak..
mmg xnk pon..sbb bile xde rase nak pape ni mmg pusing2 pon nt xbli jugak..so gerak p tempat bowling, dan babah nayli main 1game...sbb dorg da lama kat ctu...nayli seronok setiap kali org baling die tepuk tangan...cute..
lepas tu ktorg p jusco tebrau city, ronda2, beli kek...happy...

terkenang kat tempat dating mama ngn babah nayli dlu tu...
kat kerusi yg ktorg amik gamba...kat tempat yg mama terduduk sbb sakit perut sgt2 smpai nangis2...dulu slalu ktorg p jusco tu bergroup..ngn housemate skali...berempat+my en hubby...
lepas jln2 ktorg p mkn2 kat zz...rindunye zaman tu...

skrg die da suami sy...ops..terkeluar topic yawww...sekian..hahaha

cuti yang singkat

weekend br ni ktorg cuti blk johor...tp bkn la cuti sgt sbb sy kan student..
blk hari jumaat, smpai hari ahad...seronok..

blk singgah umh makteh kat seremban..Alhamdulillah, sepupuku selamat bernikah petang tu..walopon xdpt pegi majlisnye tp dpt singgah pon da cukup seronok..jumpe sdare mara yg dah lama xjumpa..
dan juga anak2 sedara...rmai, meriah...time tu la nayli bersuka ria main...


dari kiri faris-nayli-eyad-humaira..
(sumber photo dr mohd noor-husband iman..tumpang ambik naa..)
ni sume dua pupu/ second cousin nayli..anak kepada cousin sy...sume lahir 2010..nayli la plg muda sbb die December kan...comel semuanya..

dlm kul10 camtu ktorg gerak blk johor...sambung la perjalanan..dan dlm kul12 lebih camtu smpai la umh inlaw...

bestnya dpt cuti blk kampungkan...