Thursday, May 31, 2012

Orang yang disyaki


2hari lepas ade la berlaku satu siasatan swasta. sendri2 buat...
kan sy penah cerita yang ada pencuri pakaian kat ampaian tu kat entry >> klik ni

geram tu lom abes lg..sebabnye pencurik tu masih berleluasa...jd mcm takut lak sbb umh sentiase di perhatikan...org tu mesti dok survey je. umh ni ade org x, bile die keluar, bile die blk kampung...haih..xtenang mak...

kalo ikut kate ayah, soh jerat pencurik tu tgk...tp sorg2 pompuan mane berani..org tu konfem2 dtg time org g keje..sy sorg2 kat umh...xtau jugak besar mane bdn org tu..ganas ke x..kot2 la bwk senjata ke, bwk geng ke kan...cuak seyh...lg satu, penah je ktorg wat police report sbb pagar umh ktorg pnh ke kepak tu...tp kite ni org kebanyakan, mane die nak layan sgt...lain la kalo kite ni berjawatan ke berpangkat ke golongan bangsawan ke kan...hakikat kene terima...

kisah 2hari lepas tu cani, time nak kuar p ambik nayli..dekat je pon..pastu terdengar bunyi org berjalan...dekat bunyi nye...skali sy ternampak ade org muda yg xdikenali tgh survey2 umh sbelah yg sedang di renovasi...xsiap lg...umh sblh tangguh dulu buatnye..mungkin tgh order brg ke ape kot...tp dlm umh tu ade bj2 dan brg2 pekerja die...sy mmg sempat bertentang mata dgn budak penceroboh tu...mmg sy cam die bukan lah pekerja org umh sebelah mahupun owner umh sbelah..owner sblh ni chinese..yg ceroboh tu melayu...budak berbaju merah, topi golf...umur belasan or awal 20-an..
die terkejut sebab nampak sy disitu trus die melajukan langkah...padehal sy da nmpk die msk umh tu smpai dlm lalu pintu belakang yg bhgian yg renovate tu...agaknye mereka sekadar sendal pintu je..xtau la ape yg mamat ni cari...die cecepat p kat gate, tutup gate dan berlalu dgn laju2..sy pon takut sbnarnye, sy trus msk dlm kreta dan kunci..nak je sy ckp sorg2 konon2 ade lg org selain sy kat umh ni...tp xbuat la kan..

bile sy intai tgk die da kat ujung lorong sedang langkah kawat besi yg tutup taman ni...sy rase mmg tidak syak lg...sy dgn debar p la bukak gate, drive keluar, tutup gate jln slow tgk kot2 die tgh jenguk or nak dtg lg kan...
bile da smpai lorong depan, yes, die ade lg kat taman ni..kat lorong depan...
satu lg clue yg sy nmpk adalah, die sedang memberi signal kat sorg pakcik bj merah (dah tua smbil isa rkok daun) atas motor sambil menunjukkan ke lorong belakang iaitu lorong umh sy...dan sy hafal plat no pacik tu..mereka berdua xnmpk sy sedang perhati dr jauh...PDH580...
bile budak bj merah tu perasan die terus jln mcm bersiar ka tepi longkang...pacik tu xperasan sy dok blakang dia...sy tgh pegang hp dan da bukak camera nak capture dr blakang...tetibe die slow semacam je..mcm nak belok..tp sy still blakang die...slow yg sgt2 slow..sy pon slow jugak...skali die berenti lak dan die tgk sy, sy tgk die..sy pon trus kan jln xsempat amik gamba...
trus sy sms en hubby no moto die...geramnye sy...amik nayli sat je, nt nk pusing lg skali...

en hubby call tanye nape anta no tu...sy pon cerita la dr awal. die soh sy pusing blk lepas amik nayli...dlm hati berkobar2 tu splash...kreta terlanggar taik lembu yg besar...ya..sgt besar..haha...dengan segera lalat berterbangan..adoi...kampung kan mmg byk taik lembu..mesti kene bebel ngn en hubby satg...

sambung lg ni...
bile da amik nayli sy pon pusing taman lg...kot2 budak tu ade..sy lepak jap tgk umh ktorg dr jauh..ok clear, ronda lg p lorong belakang...Ya Allah, budak tu ade lg dan die msk umh org lain pulak kt lorong belakang...sapekah die? anak pemaju kwsn ni ke? tok ketua ke? penghulu? hooooiiii...aku tau la ko bukan org taman ni...sejujurnya mmg sy nmpk mukenye mcm mat gian..jahat ke sy buat anggapan camtu..tp sungguh...die msk umh2 yg tgh renovate, umh yg ade brg2 kat luar..selamber je..xtau la ape yg die amik...sy pk die kumpul maklumat/kumpul brg2 nak ambil tu..bile die nmpk sy tgk die kat ctu die buat2 mcm tgh bersiar2...bijak ye kamu, PENCURIK...

sy kol en hubby lg ckp budak tu sah2 mmg penceroboh yg amik brg2 kat luar umh org...en hubby tanye byk2 soalan dan die pon jd geram...die soh amik die cecepat nt kite usha same2...lepas da amik die sy ckp la kalo budak tu ade lg ngn pacik tu ade lg sy tunjuk kat die..skali smpai mmg pacik tu ade lg..ape kah org tua tu buat duduk tepi jalan tgk org lalu lalang...die tgk je ktorg...en hubby tgk moto jenis ape dan tgk ape yg die nak wat..en hubby kate org tua tu pon muke mat gian gak...
ktorg pon berlalu begitu shj msk umh....

bile keesokan harinya sy nmpk lg pacik tu ronda2 kwsn ni...haih..ape lg die nak wat...xkn die pon penghulu..xkn wakil rakyat kot...amboi2...mentang2 ade taman yg br naik lom byk org dok..korg ronda2 buat ktorg ni risau...rase mcm nak bela anjing je...eh, bela angsa la...biar meriah sikit...umh jiran ktorg ade bela anjing..anjing die baik..tp kalo org xkenal die bising...agaknye lorong tu mmg org takut nak ronda..pnh skali nmpk budak2 main kat lorong tu mmg bising la anjing die..budak2 tu nakal btol..p kacau anjing tu...mane la mak ayah budak2 tu..tgh2 panas p baling2 kat umh org...

semalam sy jd mcm jaga...dok perhati je..pastu sembang ngn macik umh ujung...die kate brg2 umh die mcm2 dah ilang..kerusi die jemur kat luar pon ilang...besen rendam baju pon ilang...brg2 die kate xprasan tah2 kurang die xnmpk..macik tu mmg slalu ade je kat umh...dorg brani amik..mende free, dpt dlm 10-20 inggit jd la bg dorg..mende free kan..wat nak bli 'brg' tu...

ape lg eh nak wat...geram la...smpai bile la nk biar mereka melakukan kejahatan...repot xrepot same je..polis pon ssh nak wat keje...tangkap sorg, tumbuh lg 10org..mcm semut...
Ya Allah, insafkan penagih2 dan pencurik2 ni...tunjukkan lah mereka jalan yg benar..Jauhkan lah kami dari golongan ni..peliharanlah kami YaAllah..

1 comment:

  1. k.sal dok kat kawasan seberang prai utara ka? abah dok kat bercham...nnti sy cuba habaq benda nih kat abah..abah polis bercham...kot dia boleh tolong...

    ReplyDelete