Thursday, May 31, 2012

cubaan pakai baju sendiri

ini gamba lama sbenarnye..bulan 4 haritu...umur die sthn 3bln camtu..
yg xtahannye die slalu xbg kite pkai kan baju...nak pakai sendri..
tp bile pakai sendri ape yg berlaku:

  1. sbelah lubang seluar masuk dedua kaki skali..
  2. baju pon die sarung kat kaki..seluar pulak kdg2 sarung kat kpala..
  3. mama kate.."meh mama betulkan.."....nayli kate "nonononono..."
  4. takut terkoyak baju n seluar tu...
berpeluh2 die nak pkai bj..smpai mleleh2 air liur..uhuhuhu..



dari gambar bawah ni tau kan mane bj mane seluar...last skali seluar pakai sendri tp baju lom lepas lg..mama pakai kan...cube lg ye anak...




Orang yang disyaki


2hari lepas ade la berlaku satu siasatan swasta. sendri2 buat...
kan sy penah cerita yang ada pencuri pakaian kat ampaian tu kat entry >> klik ni

geram tu lom abes lg..sebabnye pencurik tu masih berleluasa...jd mcm takut lak sbb umh sentiase di perhatikan...org tu mesti dok survey je. umh ni ade org x, bile die keluar, bile die blk kampung...haih..xtenang mak...

kalo ikut kate ayah, soh jerat pencurik tu tgk...tp sorg2 pompuan mane berani..org tu konfem2 dtg time org g keje..sy sorg2 kat umh...xtau jugak besar mane bdn org tu..ganas ke x..kot2 la bwk senjata ke, bwk geng ke kan...cuak seyh...lg satu, penah je ktorg wat police report sbb pagar umh ktorg pnh ke kepak tu...tp kite ni org kebanyakan, mane die nak layan sgt...lain la kalo kite ni berjawatan ke berpangkat ke golongan bangsawan ke kan...hakikat kene terima...

kisah 2hari lepas tu cani, time nak kuar p ambik nayli..dekat je pon..pastu terdengar bunyi org berjalan...dekat bunyi nye...skali sy ternampak ade org muda yg xdikenali tgh survey2 umh sbelah yg sedang di renovasi...xsiap lg...umh sblh tangguh dulu buatnye..mungkin tgh order brg ke ape kot...tp dlm umh tu ade bj2 dan brg2 pekerja die...sy mmg sempat bertentang mata dgn budak penceroboh tu...mmg sy cam die bukan lah pekerja org umh sebelah mahupun owner umh sbelah..owner sblh ni chinese..yg ceroboh tu melayu...budak berbaju merah, topi golf...umur belasan or awal 20-an..
die terkejut sebab nampak sy disitu trus die melajukan langkah...padehal sy da nmpk die msk umh tu smpai dlm lalu pintu belakang yg bhgian yg renovate tu...agaknye mereka sekadar sendal pintu je..xtau la ape yg mamat ni cari...die cecepat p kat gate, tutup gate dan berlalu dgn laju2..sy pon takut sbnarnye, sy trus msk dlm kreta dan kunci..nak je sy ckp sorg2 konon2 ade lg org selain sy kat umh ni...tp xbuat la kan..

bile sy intai tgk die da kat ujung lorong sedang langkah kawat besi yg tutup taman ni...sy rase mmg tidak syak lg...sy dgn debar p la bukak gate, drive keluar, tutup gate jln slow tgk kot2 die tgh jenguk or nak dtg lg kan...
bile da smpai lorong depan, yes, die ade lg kat taman ni..kat lorong depan...
satu lg clue yg sy nmpk adalah, die sedang memberi signal kat sorg pakcik bj merah (dah tua smbil isa rkok daun) atas motor sambil menunjukkan ke lorong belakang iaitu lorong umh sy...dan sy hafal plat no pacik tu..mereka berdua xnmpk sy sedang perhati dr jauh...PDH580...
bile budak bj merah tu perasan die terus jln mcm bersiar ka tepi longkang...pacik tu xperasan sy dok blakang dia...sy tgh pegang hp dan da bukak camera nak capture dr blakang...tetibe die slow semacam je..mcm nak belok..tp sy still blakang die...slow yg sgt2 slow..sy pon slow jugak...skali die berenti lak dan die tgk sy, sy tgk die..sy pon trus kan jln xsempat amik gamba...
trus sy sms en hubby no moto die...geramnye sy...amik nayli sat je, nt nk pusing lg skali...

en hubby call tanye nape anta no tu...sy pon cerita la dr awal. die soh sy pusing blk lepas amik nayli...dlm hati berkobar2 tu splash...kreta terlanggar taik lembu yg besar...ya..sgt besar..haha...dengan segera lalat berterbangan..adoi...kampung kan mmg byk taik lembu..mesti kene bebel ngn en hubby satg...

sambung lg ni...
bile da amik nayli sy pon pusing taman lg...kot2 budak tu ade..sy lepak jap tgk umh ktorg dr jauh..ok clear, ronda lg p lorong belakang...Ya Allah, budak tu ade lg dan die msk umh org lain pulak kt lorong belakang...sapekah die? anak pemaju kwsn ni ke? tok ketua ke? penghulu? hooooiiii...aku tau la ko bukan org taman ni...sejujurnya mmg sy nmpk mukenye mcm mat gian..jahat ke sy buat anggapan camtu..tp sungguh...die msk umh2 yg tgh renovate, umh yg ade brg2 kat luar..selamber je..xtau la ape yg die amik...sy pk die kumpul maklumat/kumpul brg2 nak ambil tu..bile die nmpk sy tgk die kat ctu die buat2 mcm tgh bersiar2...bijak ye kamu, PENCURIK...

sy kol en hubby lg ckp budak tu sah2 mmg penceroboh yg amik brg2 kat luar umh org...en hubby tanye byk2 soalan dan die pon jd geram...die soh amik die cecepat nt kite usha same2...lepas da amik die sy ckp la kalo budak tu ade lg ngn pacik tu ade lg sy tunjuk kat die..skali smpai mmg pacik tu ade lg..ape kah org tua tu buat duduk tepi jalan tgk org lalu lalang...die tgk je ktorg...en hubby tgk moto jenis ape dan tgk ape yg die nak wat..en hubby kate org tua tu pon muke mat gian gak...
ktorg pon berlalu begitu shj msk umh....

bile keesokan harinya sy nmpk lg pacik tu ronda2 kwsn ni...haih..ape lg die nak wat...xkn die pon penghulu..xkn wakil rakyat kot...amboi2...mentang2 ade taman yg br naik lom byk org dok..korg ronda2 buat ktorg ni risau...rase mcm nak bela anjing je...eh, bela angsa la...biar meriah sikit...umh jiran ktorg ade bela anjing..anjing die baik..tp kalo org xkenal die bising...agaknye lorong tu mmg org takut nak ronda..pnh skali nmpk budak2 main kat lorong tu mmg bising la anjing die..budak2 tu nakal btol..p kacau anjing tu...mane la mak ayah budak2 tu..tgh2 panas p baling2 kat umh org...

semalam sy jd mcm jaga...dok perhati je..pastu sembang ngn macik umh ujung...die kate brg2 umh die mcm2 dah ilang..kerusi die jemur kat luar pon ilang...besen rendam baju pon ilang...brg2 die kate xprasan tah2 kurang die xnmpk..macik tu mmg slalu ade je kat umh...dorg brani amik..mende free, dpt dlm 10-20 inggit jd la bg dorg..mende free kan..wat nak bli 'brg' tu...

ape lg eh nak wat...geram la...smpai bile la nk biar mereka melakukan kejahatan...repot xrepot same je..polis pon ssh nak wat keje...tangkap sorg, tumbuh lg 10org..mcm semut...
Ya Allah, insafkan penagih2 dan pencurik2 ni...tunjukkan lah mereka jalan yg benar..Jauhkan lah kami dari golongan ni..peliharanlah kami YaAllah..

Pesanan ringkas utk bakal pengantin mengandam..


eh, tetibe bakal pengantin lak kan..xde ape..saje sbb ade kwn yg tanye..bkn la sy pndai sgt nak pesan2 ni kan...cume nak igtkan kwn2 ke adik2 je...mane yg terpk je la..

kepada bakal pengantin yg nak make up/ berandam:

  1. Mestilah ambik juruandam perempuan untuk pengantin perempuan..toksah la ambik 'pak andam' ke..bole kalau pak andam tu abg korg ke, ayah ke, pakcik ke yg xbatal air smayang, yg boleh tgk rambut korg ke...ramai je mak andam perempuan tulen kat luar sana yg terer make up..cantik..kalo ade yg kate, pompuan make up xsecantik 'pak andam' make up...sanggup pulak bakal husband korg tgk bakal bini dibatalkan air smayang oleh lelaki lain...awww..xkuase mak...                                                  
  2. Perlu diingat, sila la bertegas sikit ngn mak andam anda dgn berkata "akak, sy xmau cantas kening eh, dosa..biar la org nak kate kening sy bersepah ke lintang pukang ke laut ke..".. dr ape yg sy nmpk dan kwn2 cerita, dorg xsempat nak ckp ZASSS, da kene cantas..ade yg jd smpai botak kening..mak andam tu kate "xpe2, akak bole lukis cantik2" adoi....tahulah wahai rakan2, mencukur kening adalah berdosa tau..xcukur kening pon cantik jugak...bkn org perasan pon..nasib baik sy dulu xsempat dicantas..lepas sy ckp xnak cukur kening, suami sy xbg, ayah sy xbg...tp sy xckp la dosa ke ape..tkt sentap kan....sy kate nt bile tumbuh, jd huduh lak..xmo la.. 'dia' kate ok je..cume die ckp nt xcantik la..xpe la kalo da awak xnk...leh je sikat elok2..                                                                                    
  3. Mase make up biase akan ade photographer snap2 click2 kan...time tu satu lg..photographer korang laki ke pompuan? sboleh2 sy mmg nak photographer pompuan...sbbnye dah la nak amik gamba time make-up..mmg sy ade pesan, xmo amik gamba time xpkai tdung eh...so sy pon pkai la tudung time make up...lantak p la kalo mak andam nak wat muke ke ape..die tanye, nt kene la tudung tu...xpe je..bkn xleh basuh..satu lg, biasenye sblm dan selepas mak andam akan amik gamba kan..penting ni..pkai la tdung ye bile amik gamba tu...sbbnye dorg akan print wat tunjuk kat org hasil make up dorg..sblm dan slepas...tah sape2 la yg tgk kan...pkai tudung ye...
mesti ade mak andam yg kate sy ni cerewet la ape..xpe la..asalkan sy xrugi ape.. sekian..

Wednesday, May 30, 2012

Oh Mouse sudah pulang ke pangkal jalan


saya xpenah lg cerita yang mouse sy telah merajuk dan membawa diri..ade aritu luahkan kat fb je kot..

kisah satu ketika dahulu, bulan april baru je kot..30 april kot...sy telah membawa laptop bersama wireless mouse kesayangan ramai ni ke USM nibong tebal..jd sayang sbb Intel bagi kot..ape yang intel bg sume syg..temasuklah luka dihati...
xkesah la harge die sbenarnye murah pon tp sy sgt menghargai barang...syg wooo...ade je lg satu wireless mouse dpt free time bli laptop tp xpkai pon lg..simpan wat pekasam
time kat lab comm sy pon keluarkan la tetikus ni...nak guna untuk kerja..bile nak blk, smbil besembang lalu terletak tepi kot mouse tu lalu keluar dr lab begitu sahaja..mmg smpai blk umh pon xteringat..konfiden je igt ade dlm beg...
bile petang cek2 beg rase berdebar2...alamak, mane ni...selongkar la abes..mmg degup2...xjumpe jugak..nak nangis, nak jerit sume ade tp slh sendri la kan...cuai..en hubby kate, ape tah yg kalut sgt..cuai sgt...maafkan istrimu ini...sungguh sy rase mmg tetinggal kat lab...tau la lab tu mcm2 jenis org msk...risau smpai xlalu mkn, xlalu mandi, xlalu tdo...adoi..
time tu da maghrib pon..kalo kol lab mmg xde sape dah la...tanpa segan dan silu sy sms jugak la lecturer sy mintak tlg tanye kan...sgt rase ralat dan mcm nk tarik2 rambut sendri...salwani! pehal la sengal eh...

pastu lecturer kate sok die tanye kan latif kat lab tu...mintak2 la yg jumpe tu org yg jujur...kdg2 terpk gak ade ke org nak curi mouse yg xde usb tu...sbb wireless usb die ade kat laptop ni ha..kalo tetinggal set maybe ade kot yg nak kan...sok nye lecturer msg ckp, tahniah! mouse tu ada dan telah diselamatkan oleh technician lab tu...tq encik latiff..dan tq lecturer kesayangan..

nasib baik la..lega hati mak, nyah...lepas sbulan berlalu td 31 may, br la pegi hambik kat lab tu..sempat la habuk2 bertenggek kat mouse tu kan...akhirnya pulang jua kepangkuan bonda..aaaahhhoooy...
mouse ni kat kedai belambak..bkn mhl sgt pon,,,xkesah..sy syg yg ni jugak...mmmmuaaaahhhh3x...


Tuesday, May 29, 2012

menggembirakan mak dan ayah



tersentuh bile tgk tanyalah ustazah pagi...serius mmg sy nangis...
salah satu cerita yang buat saya 'meramu' air mata..(sy karangkan dengan ayat sy sendri la ye..)


situasinye adalah di majlis konvokesyen phd anak..phd tau...anak2 tu bkn lah anak2 muda..late 20, 30 camtu kan..dan mungkin ada yg 40+...kebanyakannya mereka bawak mak ayah masuk dlm dewan..


mak ayah tu tertunggu2 nama anak mereka dipanggil..xbersandar pon seorang ibu debaran menunggu nama anak mereka dipanggil..bila dipanggil sahaja nama anak itu..mleleh2 air mata ibu..setiap langkah anak, menitik la air mata ibu...bangganya ibu dan ayah bile memikirkan itu lah anak yang mereka dukung2 dulu, itu lah anak yg mereka susu kan..itu jugaklah anak yang mereka pernah pukul kerana untuk mengajar...


dan sekarang ini anak itulah yang bertanggungjawab atas setiap titisan air mata kedua ibu bapa..air mata kegembiraan..sambil mengurut perut si ibu terasa lega kerana telah 9bulan mengandungkan anak itu..biarpon lapar tunggu dalam dewan semua rasa lapar hilang terus...


lepas keluar dari dewan. panjang leher mak dan ayah nya tercari2 mana anak kami...terpancar kerisauan di wajah mereka sebab dikhuatiri xterjumpa anak...tu bukan anak kecil yg berumur 2-3 tahun..30 tahun barangkali..mata masih basah dan merah disebabkan tangisan gembira...bila ternampak anak mereka dunia bagaikan xnampak org lain dah..terus dipeluk dan cium anak itu...bangganya mak ayah mereka kan...




sedih bile terbayangkan situasi itu...ketahuilah wahai kawan, mak ayah kite bukan lah nak sgt duit gaji kite tu...cukuplah sekadar melihat anak2 berjaya, soleh dan solehah, menjadi insan berguna dan kelak dapat mendidik anak2 kejalan yang benar..ke jalan Allah...anak2 yang dapat mendoakan ibu ayah...


bila dah jadi mak ni sy dapat rasakan apa yang mak sy rase dr anak2 kecil sampai lah besar...didik anak, marahlah jika perlu, supaya anak2 menjadi insan berguna..pandai menguruskan diri, beribadah, amal ma'aruf, nahi mungkar...kalaulah suatu hari bile mak ayah dah tak ada, pandai kah anak mereka meneruskan hidup, mencari sesuap nasi, mendoakan mereka...
sejuk hati mak ayah bile memikirkan semua anak2 mereka sudah boleh diharap, berilmu, bertanggungjawab. ayah pulak, ternampak sebak diwajahnya bila seorang demi seorang anak daranya disunting org...dulu ayah sy ada 6rg anak dara..tetapi dah 2org disunting sang teruna...so skg ade 4org lagi...


wahai adik2 ku, kalian tlglah bahagiakan mak ayah eh, kakak kalian ni masih lagi berusaha menggembirakan mereka..walau apa pon mslh mereka, tp kita sebagai anak2 juga yang paling banyak boleh bahagiakan mereka...


Salwa sayang mak dan ayah..



Minor transformation


ape yang berlaku adalah...memula nak tuka header je...
lepas tu gode punye gode jd la mcm serbe xkena..sbbnye sy edit 1:1..


ni lah hasilnye sikit...sblm ni mcm serabut..skali da tuka ni serabut lg..rasenye nak kene tuka wat 2column je kot..kalo 3column jd mcm2 mende nak taruk...gamba2 pon kene buang sikit..
ikutkan kalo leh gamba nayli sedebuk sume nak boh sini...tp makin serabut dan makin slow la pulak...xleh2..


nt la amik masa menggodeh2 lagi..xsiap lg...semak..


Sunday, May 20, 2012

Hasil kerje yang tak seberapa - hadiah tuk baby


Buku Babah+Buku Mama+Buku Nayli


kehadapan pencuri pakaian dari ampaian


oit2, slamber je kan pencuri ni...
ikutkan rase sakit sgt ati kat pencuri pakaian ni...die bkenan sgt ngn jeans my hubby..kalo dpt nak tampo laju2..



kwsan umh ktorg ni sunyi lagi tau..br beberape ketul umh yg da ade org duduk..lain2 ade yg dok renovate, ade yg buat umh rehat je..


penah la skali gate ktorg kne kepak... paham x kepak cane? jd bengkok la..xtau la ape yg die nak curi..time tu kasut bola mr hubby kene amik..mmg ktorg xletak kasut kat luar pon..kasut burok2 je ade kat luar...kbetulan kasut bola tu comot2 dgn lumpur, pastu da terkoyak..plannye nak basuh tu yg boh kat luar dlu..skali zasss, kne rembat...

baru2 ni 2 pasang jeans kne rembat...mslhnye sy ni ade je kat umh, sidai kain time ade kat umh je..tah bile pencuri ni paw tah...tau dah mesti keje mat gian ni...saba je la..stress pon ade pk psl pencopet ni..
baju-bajuan xprasan lak susut ke x..yg peliknye kdg2 tgk ade hanger kosong...musykil..ape lg la yg die curik..



kne msk wishlist ni ampaian bertutup..zink keliling pon jd la..asalkan xkene curik lg...geram..

sebenarnye bile renung2 kan, sume ni ujian Allah...kite ni kalo kurang bersedekah, Allah akan tarik sikit nikmat yg kite ade dgn cara camni la..so insaflah..bykkan la bersedekah, menderma, jenguk2 org tua kan...

sebenarnye kat umh lame dlu kasut hantaran mr hubby penah kene curik gak..tu dok dlm area grill dlm umh...ssh payah dorg mencuri..haih, geram..da la kasut limited edition..
dan again, bersyukur lah..ujian tu sume...beringatlah, sedekah, bersihkan rezeki yg kite dpt tu..xsume yg kite dpt tu hak milik kite sorg...diberi untuk di kongsi...
bak kate katun2 dlm word world "Share the pie, dont eat the pie" (channel Nayli)..



insap..

Wednesday, May 16, 2012

terlepas WW yesterday.


so far...


Salam satu dua tiga empat malaysia...
sebenarnye sy dah ketandusa idea nak membebel..tp nak jugak post..hehe..lpon bkn rmai sgt pon yg nak membace blog busuk ni...tp ade je rmai kwn2 yg kate die sbenarnye silent reader blog busuk ni...xpe, slmt membace ape yg sy bebel eh...kalo ade nak komen btau la ye...sy happy je nak dgr...nak tuka layout pon xtuka2 lg..huduh kan layout ni...huhuhu


boringkan kalo bukak2 blog pastu xde entry baru...cemuih kan...
skrg ni sy rasa happy sgt dgr kerje sy..walopon dah xde income yg gedebuk2, bonus sana sini tp sy ada byk masa dengan family..sy xkesah sgt asal kan dpt masa mengadap nayli, xnangis2 stress mcm dulu...kalo x dulu tetiap kali 1:1 mesti akan blaku drama swasta yang xbertauliah depan boss...


alhadulillah, skrg ni sy sebagai student berasa bahagia...nayli skrg ni da anta kat taska kat kuala juru..
br je sminggu lebih anta...amik masa la nak biasakan die kat sana...
die yg plg muda kat situ sbb taska tu hanya amik budak umur 2thn-4thn je..
mase mule2 tanya, cikgu tu tanye die dah 2thn ke...walopon nayli belum 2thn..tp ikutkan thn 2012 ni la die akan 2thn...bdau die kan ujung thn...cikgu die kate kalo lahir 2010 bole je..seb baik..


xthn sebenarnye bile hari2 anta die tgk die nangis..tp anak mama dah besar...kene la blaja berdikari sikit, blaja sesuaikan diri...rmai je budak2 suke kat die..sbb dorg igt die baby lg kot..plg muda la kate kan...bile dtg je, budak2 lain suke kerumun die, cubit pp die, syg2 die...dorg sume anggap die adik2 dorg...


so far tgk die da ade target sorg cikgu yg die suke...kalo depan cikgu tu die hulur je tgn die walopon nangis2...insyaAllah, beberape minggu lg ok la tu kot...


beberape harini rmai pulak yg tanya bile nak bg adik kat nayli...bkn xnk tp tuggu la rezeki yang Allah rancang kan...skg ni bf nayli dulu...Aunt Flow pon belum kunjung tiba..sy tkt kalo preg sy xleh bf nayli lg..nt sy nangis...
mcm 1st day bsalin kan nayli yg BM xkuarlg dan terpaksa bg FM sbotol..teringat yg sy nangis beria2 sbb kesian die minum bkn dr mama...


skrg ni nayli dah besar...kalo bole nak la kurangkan bf die dan bykkan bg mkn...kalo x nt die ketagih bf je, xnk mkn...mls nak dengar misi bebel kate BMI die drop ke ape...bln6 akan pegi timbang lg..mintak2 la ok...


ade lg kisah sy dok wat research ni, lately mcm serabut sket programming sy..mane x nye, da wat algorithm, flow chart sume skali nak translate ke coding xjd...aarrrgghhh..mcm nak kunyah2 matlab tu sampai jadi habuk...
agaknye otak berkarat sket kot...nk kne gris, polish, kilat2 sket br ok kot...


doakan sy ye kawan2...