Wednesday, April 25, 2012

Cerewetkah?



cerewet ke sy? sy slalu cakap sy xcerewet, xmemilih..ape je sume ok bg sy...
dan sebenarnye kalo dimuhasabah blk cerewet jugak...tp cerewet xbertempat...


mase mule2 kawen husband sy baru tau sbenarnye sy crewet bab baju-bajuan..bkn la kate memilih baju tp bab pengurusan baju..tp xla kemas sgt pon...cume bab basuh baju, sidai baju, asing2 kan baju...
kalo lelaki ade yg main balun je basuh bj campo2...pompuan mesti tau ape yg kene asing, ape yg kene basuh pakai tgn, itu ini...
cthnye:
kategori baju tshirt2+pakaian harian - baju kaler asing ngn baju putih.., 
kategori jeans2+seluaran - jeans dan seluar biase kdg2 campo kdg asing...
kategori baju kurung - ofkos yg ni kene asing kan..basuh gune tangan..
kategori tudung - ini pon bsh gune tgn..tp xcampo ngn bj kurung..
kategori adik2 - yg ni mmg sy biasa mskkan dlm laundry net tu je..basuh asing
kategori baju nayli - ini basuh kene asingkan sbb detergen pon dah lain
kategori cadar2, towel, kain buruk, alas kaki bla bla..byk kan kategori...dan bayangkan washing machine yg sgt berjasa tu bekerja dgn hanya tekan button kan...hehe..tq washing machine..sape la yg cipta mende ni kan...mcm nak pat-on-his-back..

kemudian bab sidai lak...sbenarnye kan segala hanger, sepit baju sume tu sy mmg simpan dr sejak dok hostel skolah menengah dari form1..xcaye? betul xtipu..sume hanger ngn sepit tu ada lg tulis "sal-142" iaitu no locker time f1..ade yg da ilang2 kabur2..klaka kalo igt balik kne label camtu kalo x nt tertuka ngn or len..
kalo cuti ujung tahun kne bawak blk brg2 dr hostel sy akan bungkus harte2 tu elok2 dlm kotak dan pastikan ianya tidak diusik ketika cuti dirumah..supaya xhilang atau short 1 ke 2...so simpan bawah katil...camtu la smpai masuk utm dan akhirnya travel ke penang pulak..

kaler hanger? itu la yg plg cerewet, 
kalo bj yg disidai mestilah hanger kaler biru,
baju kurung adalah hanger kaler hijau..yg ni mmg sy ade beli tambah sbb dulu bj sikit je..sekarang bertambah..
baju kemeja/jacket/sweater adalah hanger hitam..
sekarang ade baju hubby hanger kaler merah...laki xbyk baju yg digantung sgt sbb keje pon bkn pkai kemeja..


kalo nak tau...awal2 kawen kalo hubby sidaikan kain slh ambik hanger, sy sangguh p bukak balik tuk tuka hanger...pening die nak layan crewet sy tu...kdg2 die tersangkut bj die slh hanger pon sy p tuka blk..ntah kenape sy xleh tgk hanger kaler lain2 ni..skrg ni sy da jauh2 kan hanger ikut kaler supaya senang die nak amik mane yg betul je...so xde mslh lg..tp bab sidai baju die mmg da bole ikut rentak sy..ok la bab tu...
susun baju, lipat2 die mmg terer..sbb biase buat dr kecik katenye...


bakul bj satu lg cerewet..klu leh bj da bukak tu siap2 mskkn kt bakul ikut kategori..tp ni sy xla tekan kn sgt..sbb kdg2 da asing pon nt nk kne kelaskn blk jugak...
xcerewet sgt la kn...ade lg cerewet de smpai sepit kiri ngn kanan nk kne kaler same..so lelaki2,jgn la tkejut klu bini anda crewet bab ni nt..

Thursday, April 19, 2012

Nayli 16months



Sedar xsedar anak mama dah setahun 4bulan wuuu...lately sy slalu tenung nayli sedang main and rase nak nangis...bile da bergenang air mata terus p peluk nayli..die pon tau trus Mmmmuahhh mama...


die slalu sgt cakap kakak..kakak...nape tah die asik ckp kakak je..nak kate die dah nak jd kakak belum lagi la kan..bkn la xnk lg tp cik p pon xmai lg sejak bsalin..and still bf nayli..tu yg xmai2 lg..xpe, bg nayli manje puas2 dlu...


die sgt pandai cakap skg ni...kite ckp ape pon sume die phm..tu yg buat kami laki bini kagum ngn die...bile ckp: 


"Nayli, da main tlg kemas blk ye sayang.." atau pon "kalau nak ikut babah p jln2, kemas dlu toys tu" terus die p amik kotak mainan die kemas sume sumbat masuk dlm tu...

"Nayli jom p mandi" atau "Jom p basuk yak.." die akan jalan menuju ke bilik die tunggu depan bilik air..



cume kdg2 vocab die bercelaru sket tp tau la br nak blajar...
"Nayli, bak mama remote tv.." die tarik tangan p tunjuk tempat yg die penah nampk semut..bunyi dekat2 kot kan...skg ni da btul kan die xcelaru dah...


bile kate "garam" die buat muke geram...yg tu mmg sgt dekat kan..


smlm time solat die dok kat sbelah..mmg biase die ikut pon sbb xpecaya tinggal die sorg2..tkt ade project die buat..soh die akan berdiri kat sejadah kecik letak sblh...bile da siap solat, soh die lipat sejadah..
pastu die tgk muke smbil buat muke...mama ni xpkai spec xnmpk die buat muke ape..rupenye die tunjuk lidah...sejadah bunyinye mcm lidah pulak....


bile tgk anak kite membesar n byk belajar rase sgt2 kagum..
SYUKUR YA ALLAH ATAS KURNIAANMU YA ALLAH..
semoga anak mama jadi anak yg solehah, sihat, penyejuk mata dan taat perintah Allah...

Bile isteri minat nak try masak2, suami cube la support

Ni nak cerita keluhan seorg rakan, Ila (bukan nama sebenar)...
xde la nak kate die cerita hal umh tangga kat org ke ape..
sy just memikirkan kesian kat die bile die nak try masak itu ini siap beli buku resepi, download resepi itu ini..kdg2 p interview org tanye psl resepi..


blk umh nak la die try nak msk, tau2 la kalo 1st time cube kdg2 jadi kdg2 xjd kan..die buat la pavlova (gulp! sedapnye..)..skali xjd..dah kene sound "buat kalo sedap, jd xpe..ni xjd..xyh cube dah la..bkn sedap pon..bazir je beli brg2 msk mcm2 konon2 sedap.."..sentap mak!


sian kat Ila kan...die nangis dlm hati...trus moral down die xnak try dah...tp msk biase2 nt kene sound jugak, msk la best2 sikit..ni dok msk lauk same je...dah kalo ape yg die msk kne sound je...


sbenarnye dlm nak msk ni kne slalu buat, pastu lame die trus leh jd TUKANG MASAK MASTERCHEF junior..br terbeliak org yg sound tu..tp ada la caranya kalo nak tego bile xsedap or xjd...cthnye, ayang msk ni kurang rase la..mcm kurang kick..agaknye rempah xckup kot...xpon, kalo nak tau rahsia lg sedap cube tanye mak I...wah gitu..mak I mmg terer masak...ni mcm ayat husband I la kan..


sy suke bile suami sy kritik masakan sy...macam la slalu sgt masak kan..huhuhu..xde la..sy tau sy mmg la xbrape terer masak..tp sy cube jugak la intai2 myresepi ke google2..asalkan pedas, berasa, suami sy ok dah....die xcrewet...kdg2 je crewet sket nak sambal mcm mak die buat...aaawww..kene berkursus ngn MIL la ni...

Wednesday, April 18, 2012

Tips ajar anak Solat

sumber dari iluvislam.com

TIP AJAR ANAK SOLAT
 

1.Berdoa
Sesungguhnya doa itu senjata orang-orang mukmin, maka untuk mendapat anak 
yang sentiasa melaksanakan solat , jadikanlah doa-doa sebagai kebiasaan kita. 
Antara doa yang boleh kita amalkan ialah :

“Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami
dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan
jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.”

“Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang
tetap mendirikan salat, ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku..”

Bacakan doa ini sentiasa dan biarkan mereka mendengarnya, berdoalah sejak
mereka belum lahir sehinggalah mereka sudah dewasa. Moga-moga mereka akan
terus istiqamah dengan solat sehinggalah ke akhir hayat mereka.

2.Membiasakan anak-anak dengan solat

Umur 0-2 tahun
Ketika anak masih kecil, letakkan anak berhampiran dengan tempat kita solat supaya dia melihatkan kita solat sejak kecil
Katakan kepadanya : “Sekejap ya sayang, ibu/ayah nak solat sebentar”

umur 2-4 tahun
Selalu mengajak mereka untuk solat bersama : “Sekarang dah masuk waktu maghrib, Jom kita solat!” Ajak saja, dia mahu mengikut atau tidak itu perkara kedua, yang penting biar mereka terbiasa dengan ajakan kita.

Sediakan tudung kecil untuk anak perempuan, kopiah atau songkok untuk anak lelaki. Pakaikan mereka dengannya dan katakan kepadanya “Wah! Cantiknya adik pakai tudung untuk solat.” Mungkin mereka hanya memakainya tidak sampai satu minit, tapi tidak mengapa, senyum sahaja kepada mereka. Ulangi perbuatan ini sehinggalah mereka sendiri yang meminta tudung/kopiah/songkok apabila kita mengajak mereka untuk solat

Berikan pelukan dan ciuman yang paling hangat kepada mereka jika mereka mngikut kita solat. Tidak kisahlah walau berapa rakat sekali pun. Kadang kala, mereka hanya mengangkat takbir kemudian melompat dan pergi bermain, walau sekecil mana perbuatan mereka mengikut kita solat, berikan kata penghargaan seperti : “Solehnya anak ibu hari ni, adik ikut ibu solat!”

Jika anak-anak memanjat kita semasa kita solat, janganlah dimarahi mereka kerana Saidina Hassan dan Hussin juga pernah melakukan perkara yang sama kepada Rasulullah s.a.w sehingga memaksa Rasulullah untuk sujud lebih lama daripada biasa. Apabila ditanya oleh para sahabat, Rasulullah mengatakan bahawa baginda tidak mahu cucu baginda terjatuh andai terus bangun. Namun, pastikan anak-anak kita suci dari najis sebelum kita solat supaya tidak terbatal solat kita terkena najis mereka. Nasihatilah mereka dari hari ke hari dengan penuh hikmah dan lemah lembut.

Jangan sesekali berkata kepada anak : “Pergi main jauh-jauh, ibu/ayah nak solat.” Kata-kata demikian dibimbangi akan menjadikan anak-anak menganggap bahawa solat itu mengganggu hubungan mereka dengan ibu bapa mereka.

Mengajar anak solat

Umur 5-6 tahun

· Ajarkan mereka bacaan dan pergerakan solat yang betul. Jika ibu bapa tidak mampu, hantarlah mereka ke Tadika/tempat pengajian yang mengajar anak-anak solat. Solat secara praktikal di sekolah sangat membantu anak-anak belajar solat dengan lebih bersemangat dan gembira.

Praktikal solat yang dibuat di Tadika Nursyifa, sangat membantu anak-anak belajar solat. Yang paling melucukan, anak-anak ini akan berebut untuk menjadi imam, bukti keyakinan mereka untuk menjadi ketua!

· Sesekali ajaklah mereka ke masjid atau surau untuk solat berjemaah, namun ingatkan mereka selalu untuk menjaga adab-adab di rumah Allah.

· Terangkan kepada mereka tentang kefardhuan dan kepentingan solat bagi setiap orang Islam supaya dia solat bukan hanya ikut-ikutan tetapi kerana kefahaman yang betul.

· Ceritakan juga kelebihan dan ganjaran bagi orang-orang yang solat.

· Boleh galakkan mereka solat dengan menonton video-video yang bersesuaian.

· Sediakan carta solat, dan berikan mereka sticker setiap kali mereka berjaya melaksanakan solat. Sentiasa galakkan mereka untuk solat pada setiap waktu.

Contoh carta solat yang boleh dibuat untuk anak-anak, stiker-stiker comel diberikan setiap kali anak-anak berjaya solat.

Kad ucapan tahniah yang pernah saya berikan kepada anak kerana bangun solat subuh di pagi yang dingin.

· Sekali sekala, kejutlah mereka untuk solat subuh, walaupun mungkin mereka akan sujud dan terus tertidur, tidak mengapa, bukankah ini hanya masa untuk mendidik mereka.

· Jika mereka tidak mampu solat subuh pada waktunya, suruhlah mereka solat sebaik sahaja bangun tidur, tidak kisahlah jam berapa, yang penting solat.

· Bagi ibubapa yang bekerja, biasakan bertanya anak : “Adik dah solat?” selain dari pertanyaan kita berkenaan dengan makan, kerja sekolah dan sebagainya sebaik sahaja kita pulang ke rumah. Biar mereka biasa dengan soalan itu dan mereka dapat merasakan betapa pentingnya solat dalam diari kehidupan seorang muslim.

· Jika ibubapa menelefon anak, selain bertanya khabar, tanyakan juga tentang solat mereka.

3.Bersama memupuk istiqamah

Umur 7-10 tahun
Sebaik sahaja anak menginjak usia tujuh tahun, katakan kepadanya : “Bermula tahun ini, adik sudah tujuh tahun, jadi adik mestilah solat lima kali sehari. Tidak boleh tinggalkan solat lagi, tujuh tahun hingga sembilan tahun merupakan tahun latihan solat untuk adik. Jika adik meninggalkan solat ketika berumur sepuluh tahun nanti, ayah dah boleh rotan adik. Jadi adik kena berlatih bersungguh-sungguh ok?”

Pastikan anak-anak solat 5 waktu sehari semalam walau apa jua masalah yang melanda. Jika kita biarkan dia meninggalkan solat walaupun sekali, anak-anak akan merasakan tidak bersalah jika meninggalkan solat.



Nyatakan kepada mereka tentang realiti masyarakat sekarang yang meringan-ringankan solat, tetapi kita tak mahu jadi seperti mereka. Ceritakan tentang kisah-kisah para sahabat dan orang-orang yang hebat kerana menjaga solat mereka.

Sentiasa bercerita tentang ganjaran syurga yang dikurniakan kepada orang-orang yang menjaga solat

Ceritakan juga kepada mereka tentang peranan syaitan yang akan mendatangkan rasa malas untuk solat. Jadi kita kena lawan!

Jika anak bertanya kepada ibu kenapa tidak solat semasa haid, beritahu perkara sebenar, jangan pula katakana kepadanya anda sakit perut. Nanti dia fikir, kalau sakit perut tak payah solat.. Haru dibuatnya!

Mantapkan solat anak-anak dengan mengajar hukum-hukum berkaitan dengan solat seperti rukun-rukun solat, syarat sah solat dan sebagainya, termasuk juga hukum bersuci
Solat tiang agama, sesiapa yang meninggalkannya maka dia meruntuhkan agama. Sama-sama kita mendidik anak-anak dengan panduan yang telah diberikan oleh Rasulullah s.a.w. Mudah-mudahan anak-anak akan menjadi saham yang terbaik buat kita di akhirat kelak.

student >> engineer >> student



hidup mesti diteruskan. Alhamdulillah sekali lagi sy diberi pluang untuk sambung study lagi..
sebenarnye niat nak sambung tu lame dah..sejak baru2 masuk keje beberape tahun lalu..
2008 - da siap apply scholar la bagai, skali kene reject. down trus..sbbnye alasan die kate awk da ade keje tetap. kite nak bg pluang utk org yg xdpt keje..sudah..
2009 - nak kawen, tangguh dlu..
2010 - preg n bersalin, tangguh lagi..lagi pon br beli umh time ni....
2011 - officially pindah umh..mmg tersedak2 nak membayo kalo xkeje kan..
2012 - nekad dah..kene jugak buat..


dengan xsemena-mena surat resign pon dihantar dan skrg sudah berada dirumah..hehe..
smbung kat usm sini je, by research..
sbenarnye ade sebab disitu membuat kan sy nekad jugak..rmai jugak yg tanye..hampir 4thn keje tetibe nak quit ni..jwpnnye, masa utk study pulak...
stress study ngn stress keje ni rase die lain...stress keje ni kelat/payau/ssh nak telan..stress study ni pedas..walopan kepedasan membakar tp sedap still nak mkn lg..
setelah istikharah, bincang ngn hubby, ngan nayli, ngn mak ayah last decide to quit Intel tersayang sangat tu


sedih sebenarnye..lepas ni xde dah bonus2, gaji, kwn2 kat intel tuk ngadap hari tp itu lah yg da dipilih. kalaula ade sape yg paham ape yg sy rase mesti die sokong sgt..tau lah hari2 sy keluar rumah nak pegi keje awal pg, masuk kwsn kilang kat perai anta husband, kwsn kilang tau2 la, lori besar2, bas kilang, jalan teruk,
pastu cross bridge yg super duper jem. hari2 tau sy kene rempuh tu sume..hari hari...ulang lagi hari hari..
penah sangkut kat jem bridge tu dekat 2jam, sebelum toll lg tu..setiap kali rempuh jem mmg sy sentiase bersama nayli dok kat carseat die..kite org dewasa pon tau boring lama2 kat ctu, inikan budak2..smpai masa die akan menjerit2...slalu kalo stress jem tu sy nangis kuat..lepas tu lega...
abes bridge p gelugor lak anta nayli kat nursery..mmg nt jadi kene pusing blk sbb nursery belah utara, intel belah selatan..arah lain, dan semestinye ade beberape jem kene rempuh..cube teka smpai intel kul bape?
kul9 ke atas biase nye..keluar la dr umh awal ke lambat smpainye same...
sy tau dah ade kwn2 yg xphm dok tanye nape xkuar awal...awal tu kul bape sayang oii...pastu nak sound2, nak seribu daya...yes seribu daya..cube anda masuk dalam kasut sy  (jangan pengsan) anda akan faham...


itu kisah pegi keje...kisah balik keje lg la...smpai umh slalunye maghrib..sy terpakse kuar ofis awal..kul5 da gerak dr lab..tp sy p mother's room dlu, p surau..beh kurang 545 gak start enjen keta..pastu ambik nayli, jem lagi...lepas amik nayli cabaran masuk bridge...sblm msk bridge lagi da nmpk jem...silalah bersabar..nyanyikan lagu utk nayli smbil buat2 gaya skali..die suke kalau buat camtu..lantak p la keta sbelah nak kate aku ni pelik ke ape..biase bile balik tu 3kali hubby akan kol..skali msk bridge, tgh2 bridge ngn ujung bridge...sian sgt kat die kene tunggu lame2..sbnarnye lagi suke anta ngn jemput die sbb sy tkt kalau die naik moto g keje...bhye kwsn kilang lori besar2..bawak ganas2..
nah...tu cabaran sehari tau...blk umh nak uruskan ebm, baju bajuan, masak jika larat, xlarat beli je kat makcik peramah..penat woo...lepas setel hal rumah nak kene main ngn nayli..kene jugak..sian kat die, seharian mak ayah sebok keje je...begitu la hari2...stress keje xcampo lg..kdg2 kat umh pon kne sambung wat keje lg...hakikatnye xsesuai utk seorang ibu yg ingin beri perhatian kat anak tanpa slalu stress kelat itu..


sy nangis slalu sbb kdg2 pk ade yg xphm..skrg ni sy da benti n smbung study hrp2 sumenye lancar dan dipermudahkan...doakan salwani ke rakan2...

Tuesday, April 17, 2012

Monday, April 16, 2012

Check in Hotel KPJ Bandar Perda

Alkisahnye pada 6mac yang lalu encik hubby menghantar isteri dan anaknye Nayli ke hotel KPJ..
anakanda kami ni dok batuk2 beberape hari sejak blk dr JB turun2 flight..sampai dgr bunyi kat dada die...ktorg jd makin takut sbb die xnk minum susu, xnk mkn..kalo msk pon nt kuar blk sume batuk2 sampai muntah..


bile pegi je KPJ skali dr tahan sebab nak kne tgk takut serius...so kene xray, amik darah, test influenza tu sume...
6mac tu nayli kene cucuk tgn die sbb nk kne drip antibiotic, 7mac br dpt tau sebenarnye die kene pneumonia, jangkitan kuman kat paru2...luluh hati ibu bile dgr anaknye sakit...sedih nangis tgk die ngamuk2 bile nak mkn ubt, nak nebulize, cucuk tgn berbalut2 bagai....sian sgt..hari2 die mintak soh bukak kan balutan tgn...


malam2 die tdo lena tp setiap 4jam kene bangun makan ubt...nebulize...mama mmg ade dgn nayli 24-7...same2 terperap kat hosp...bilik tu 2 bedded, so ade la kwan kat katil sbelah...
yg sronoknye nayli ade kakak, abang, yg die leh main2...
conteng cadar, tgk cartoon sama2...




walopon tgn berbalut panjat tetap panjang...hari 1st da jatuh katil anak dara mama ni..adoi...




alhamdulillah lepas 6hari dok ward, dpt la kami keluar dan nayli nampak sgt2 excited, die naik keta trus main rabbit die yg da lama xmain, kakak, segala toys kat umh yg babah xlarat nak usung byk2 p kpj...
lega hati mama anak mama da sihat...