Friday, June 22, 2012

Good news psl Kiah dan anak

Salam,
harini sy nak update ade beberapa good news psl Kiah dan anaknya..

  • Sy mendapat respond yg positif dari rmai pihak. terima kasih sgt. sebahagian bantuan sy dah serahkan pada mreka dan ada sebahagian sy akan serahkan dlm waktu terdekat ni.
  • Fridge bakal tiba dirumah mreka. (nanti sy update psl ni lg)
  • pihak yg bertanggungjwb sudah pon melawat keluarga ni dan memproses bantuan mreka. Alhamdulillah, dengan pertolongan Kak Angah..prosesnye lebih lancar dan segera. InsyaAllah dlm bulan dpn bantuan tiba. 
  • Buat masa ni sy dan sahabat2 yg prihatin sume ni sedang usahakan bantu kiah dan dik awang. bab mkn, pkai, kelengkapan rumah, insyaAllah buat masa ni mencukupi.
  • Pejabat Zakat jugak ada call dan tanya sy mengenai hal ni dan mereka akan membuat lawatan dalam waktu terdekat.
dan sy nak ckp kat sini sapa nak sy smpaikan bantuan dlm bentuk barangan bole la sy smpaikan. dlm bentuk kewangan mungkin nt sy akan beritahu sendri no akaun kiah dan no akaun dik awang sekiranya sy da bukak akaun mreka nanti.mungkin lepas tu sapa2 nak derma bole la bg sendri kat mreka.

atau ape2 bantuan lain bole direct email or pm kat fb sy eh.

Semoga semua proses2 bantuan seperti yg sy nyatakan di atas akan lancar.

Tuesday, June 19, 2012

Done, suggestion dan next step tuk misi bantuan

Alhamdulillah, syukur sgt2 rmai yg Allah kurniakan hati yg mulia. sy bole menangis bila membaca email, msg sahabat2 yg luahkan rasa simpati.

sy xminta kalian beri bantuan wang ringgit, brg2 tp doa adalah bantuan plg berharga. sudilah sekiranya setiap kali dlm solat kalian doakan sekali kesejahteraan keluarga ni, semoga mereka diberi hidayah Allah, dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan hari2..

disini sy nak update kan sedikit bantuan yg mana rmai tanye,
  • fridge da ade org bg ke?
  • die kemane2 naik ape?
  • bj2 die pkai size ape?
  • cemane size baby tu ye?
  • dan byk lagi
untuk bulan june ni, alhamdulillah, dik awang da dpt minum susu, diapers pon ckup, beras, minyak, gas, mknn2 kering sudah diberi. baju2 ade la beberapa org bg tuk baby.


untuk pengetahuan kalian brg yg sudah ada dirumahnya atau ada yg sudah smpai masa untuk di ganti:
  • rumah mereka sudah ada washing machine. sy terlupa die ckp sape yg bg
  • kettle thermos (sorry sy xtau name ape heater tu) supaya mudah tuk bancuh susu. yg ni die ade yg dibawa dr umh tokwan sy tp dlm nye sudah tertanggal. sy tgk ada bende putih dlm tu terapung2. die kate xpe, air boleh tapis. still boleh guna. (mungkin leh cdgkan ganti sbb keadaan sgt teruk dah)
  • mereka ada motor yg digunakan utk mnoreh dulu. dlu mak die bli 2nd hand hasil mnoreh sbb sana sgt ssh transport. abg kiah bole bwk moto tp pnh lah diserang sawan tarik masa bwk moto tu..da berubat sket skrg ni jrg dah kene.
  • tv, mreka ada tv..walopon gambanye xlawa berbelang2 tp ok lah..ade jugak la bunyi utk dorg melihat dunia luar walopon xdpt keluar jln2.
  • letrik..mesti la ade sbb da cite2 sblm..ape la salwani ni
  • bilik. umh mreka ada 2bilik tp sy xmlawat bilik pon. tkt die xsenang ke kan..size rumah die kecik je. bilik pon xla luas.
  • sink dapo ada tp da nak roboh sbb mungkin mreka letakkan bende2 berat atas tu..
  • bilik air ada 1 tp gelap gelita. xtau lampu rosak ke mmg xde lampu

jutaan terima kasih pada yg memberi.

  • dan semalam (selasa) sy ada terima sumbangn dr seseorg yg perlu dirahsiakan identitinye meminta sy untuk membelikan fridge untuk mereka. katenya, bila ada fridge dpt la mereka mkn mknn berkhasiat sikit mcm ikan, ayam, sayur2..lgpon xla rosak brg2 mknn mane yg xthn letak kat luar. tkt tikus kacau je..
  • almari kecik/rak baju utk baju dik awang juga ada yg menyumbang supaya tidak la diletakkan bj tanpa rak. kedua brg ni akan sy belikan dlm waktu terdekat. 
  • stroller ada yg nak memberi (used). mungkin bole digunakan utk jln dekat2 je la.sbb die xde kreta pon nak bwk stroller. 
  • cloth diaper, stkt ni ade 2org yg bgtau sy nak bg CD supaya die xperlukan lg disposable diaper yg mana ssh die nak buang nt. lg pon dpt menyelamatkan alam..
  • bj kurung untuk kiah, ada yg tanye cemane size kiah ni...size die bg sy M ok kot..die tinggi la bg sy sbb sy rendah kan..ok la leh wat bj raye die nt
  • bj baby. skrg ni size dik awang tu xla berisi sgt, xla kurus sgt kot. aritu nurse bising sbb berat die turun. br ni naik la sket. skrg 6.9kg..mungkin blum ckup ideal. leh la kalian bygkan size die cemane tuk beri bj eh..
  • botol susu. ada 2org yg beri. dan sy dah serahkan.

untuk bulan july, sy akan kesana lg untuk smpaikan brg2 yg org kirim lg. dlm masa yg sama sy ada listkan next step:
  • sy akan membantu die untuk membuka akaun bank utk die dan ajar cara draw duit, mskkan duit dsbg supaya mudah utk die simpan dan keluar duit. xbole nak hrp duit dlm tgn je.elok jugak die tau cara agar die sendri xkene tipu ngn org.
  • carikan die kerje yg sesuai atau pon tanye pada mane2 badan yg leh bantu die tuk bekerja/beniaga
ada lg tp sy blum finalize..nt sy update eh. ade story sy xleh nk cerita semua sbb bg die rahsia. pada sesiapa yg melawat mreka, jgn la tanye2 psl anak die minum air kopi tu sbb die ckp kat sy die takut sgt kalo org amik tindakan kat die laporkan kes dera ke ape. maafkan die sbb die xtahu.
dan juga psl bekas suami die, lepas ade yg menegur, br ni ade la die dtg jenguk dan bg 50inggit.
bg sy no comment. sy just jwb org yg bertanye je mane pegi husband die.

Saturday, June 16, 2012

Update Khabar Kiah dan dik Awang

sebelum ape2 update sy nak mintak maaf byk2 atas kesilapan info sikit sblm ni. address die bkn felda tau, felcra. really2 sorry, my bad. tp address tu btul. ubah yg tu je..

kalau pegi cari mmg jumpe la sbbnye kubang kenyeng tu yg tu je la.org kedah tau la ctu..



rmai yg sgt2 nak tau ape kisah dik awang ni skg..soh sy update cecepat..sy pon slagi xupdate jd xtenteram lak..ade yg pecaya la, kate sy reka cerita ke kan..kalo reka cite sy leh jd director filem x?

siang td (hari sabtu) sy blk kedah nak jenguk kiah ngn dik awang kat umh tokwan. kecewa sket smpai2 die xde lak. da blk kubang kenyeng. die kate blk nak menyimpan umh..kemas umh..
xpe la..mmg nak kne pegi pon. die blk naik moto ngn abg die (pian-yang sakit tu) dan dik awang la...selit sket, br sy tau sblm2 ni kalo dok ulang alik rupenye dorg biase naik moto 4org.. pian, kiah, dik awang ngn tok tiri sy tu..jauh la jugak naik camtu. dr pendang-naka.



smpai je umh die, sy mmg cari baby dlu la kan. nk tgk keadaan die. Nayli tdo lg dlm keta. dpt la pegang dik awang jap. kalo nayli bgn sure die jeles..xleh tgk org pegang baby lain..

Alhamdulillah smpai2 die smbut senyum. comel. 

sorry la ye gamba die sume mata bulat camni..sbb die tgk lampu kat camera ngn tgk flash..dan juga die tidak berbaju sbb panas..kedah mmg panas. keadaan umh die pon panas..ade kipas tp angin bahang sket la...die da terbiase xpkai bj, bile pkai bj die igt nak p jln lak..nangis2 gelisah..

sy pegi tu ade la bwk brg2 sumbangan org. Alhamdulillah, sy tlg smpai kan sahaja. kepada yg memberi sy sgt2 la berterima kasih. sumbangan kalian ni akan jd saksi diakhirat nanti. kat gamba bwh ni ada la botol susu, toys, baju...nak tau x, die lebih berminat dgn botol2..kiah kate sbb dr kecik mmg die dok main botol je..serius xtipu die minat ngn botol. abaikan gamba sy yg comot.


segan jugak dtg umh mcm inspektor sahab lak amik gamba sana sini tp ni lah hakikatnya..ni dapo umh. ade la kettle air panas yg dibawa dr umh tokwan sy. sng nak bancuh susu/air. dapo ade, gas pon br refill.ok la tu lengkap dah. leh msk mkn.



gamba dr luar ni skerat je. jiran da jenguk2 apa depa wat ni.mai rmai2. xpe la..jiran prihatin patutnye tau jiran die mkn ke x kan. umh ni berjiran ngn kedai runcit. kdai tu kdekut sket. eh, xbaik lak kate org kedekut. tp tu la..pnh la die cube nak utang susu, xbg. ckp nt dpt duit nak baya pon xbg gak. padehal kiah bkn ade utang ape pon sblm ni. pnh la diorang berlapa 3hari xmkn nasik. die cerita lapa sgt. mane nak cari mkn ni, lepas 3hari tu la dpt die mkn nasik kat kenduri. umh sape tah die sebut td.




sy ade btau umh diorg xde fridge, so mknn kering2 je la leh wat simpan stok pon. yg basah xde tmpt simpan. pnh ade org sedekah daging kat diorg, tumpang la fridge jiran. dan bile da tumpang sekian la. dtg nak amik jiran kata owh, sudah selamat dimasak dan dimakan. smpai ati dorg kan..


ni die gamba berbaju baru yg maiza bg. maiza, die try dah 2psg bj..romper ngn yg ni..leh la pkai lama..maiza xsaba nak tgk gamba ni..hehe.



ni ade gamba kiah dan dik awang. puas pujuk die xnk amik gamba. malu katenye. tp suruh jugak.
sy ade la tanye, nt cemane, keje ke x? die kate misi xbg keje lg. sbbnye dlu die czer so xleh nk keje lg. ohye, sblm ni die keje mnoreh getah. kene kuar awal2 pg..kirenye kalo keje die smbung mnoreh blk la..die ckp tunggu dik awang sthn dlu. sy tanye dah tu sape nak jaga die, jwbnye bwk la skali. die boleh jln da kot. leh die dok main2 kat situ. agak2 korg org kuar mnoreh kul bp? gelap2 kan.
siannye kat die..tp itu la kiah jwb. xde pilihan bg die.

selain tu ada la sy cek buku dari klinik ksihatan die sume. injection sume die amik. cume ade la tulis die dtg lewat sbb xde org bwk p klinik. dan jugak doc kate sblm ni susu yg die minum xserasi.sakit perut.lepas tu die tuka dah bli dumex dulac langkah 1 tu. Alhamdulillah ok. die br je boleh mniarap masa 8bln. skg ni terer duduk dah. tegap lak tu..pegang dirikan die pon kaki kuat...

bersuara gak dik awang ni..dok aaa..aaa..sengeh..mmg ade la org bkenan. ade nurse mintak nak amik anak die. tgk mcm ssh sgt kate die. die nak ofer 18k tp kiah xnak bg..yaAllah, sape la sanggup bg anak kan. syg lg ade la. anak tu la rezeki die. mmg xbg..

alhamdulillah smpai skg ni die dikurniakan kesihatan yg baik. ade sakit perut sikit dlm 2-3minggu jugak sbb diberi kopi tu tp die sudah mendapat pengajarannye..xbg dah la..ade org nasihat jgn bwk p jumpe doc sbb nt die kene dakwa dera anak. mmg dorg akan pisahkan la ibu ngn anak. tp xla smpai camtu. disebabkan kurangnya ilmu dan masih muda..terdesak sgt..maafkan lah die..

pada yg tampil membantu, kiah dan dik awang sgt2 la berterima kasih. bile sy ckp nak dtg..mmg die tertunggu2..tu yg smpai ckp nak blk menyimpan umh sbb org nak dtg melawat. mulenye malu2..da nk blk tu la br die bercerita byk. Alhamdulillah kalian telah dikurniakan Allah hati yg mulia sbb prihatin nak bantu.andaikata kalian ckp sumbangn kalian tu sedikit tp bg kiah besar sgt.blk dr umh die td, sy asik terfikir, ape diorg mkn mlm ni kan..syukur yaAllah. (lap ayaq mata lagi)

buat masa ni, menunggu maklum balas dr pihak jkm utk bantuan ibu tunggal dan bayi ni.hrp2 mendapat pembelaan la. kesian. die pon smpai bila nak hrp bantuan dan belas ikhsan org. mmg sewajarnya dpt bantuan dr saluran yg betul.
sy pon xnk la org ckp2 blakang, kate sy amik kesempatan ke, xjujur ke.
sy pon berusaha bantu utk mereka cepatkan proses. xde niat nak amik kesempatan..sy pon membantu sekadar yg mampu.
hak mereka utk dptkan kehidupan yg sempurna. apalah slhnya kalau kite sama2 kongsi rezeki yg Allah bg kat kita kan...seperti yg sy katekan sblm ni niat sy adalah untuk berkongsi kisah dan sama2 kite jd manusia yg prihatin. bkn hanya tau dan tutup mata, tutup tlinga, tutup hidung
ape2 pon terletak pada diri masing2. fikir2 kan...

Thursday, June 14, 2012

Ramai yg prihatin


Syukur Ya Allah, sy sgt xsangka ramai sgt rakyat malaysia yg prihatin. skema pulak..
sungguh ni...ramai yg tampil membantu adik nazrul aka awang ni...

walopon bg mereka yg membantu ni, kate sedikit je dpt bg tp bagi kiah dan anaknya ckup2 la byk..
susu budak bkn la murah. yg tu sume org tau...
diapers xpe lg..leh pkai lampin traditional cam zaman kite kecik2 dlu..basuh dan pakai..selamat pon alam sekitar kan...

tp sy ade tanye jugak die pkai diapers ape..die kate kiddo..sorry sy xpnh dgr kiddo..agaknye sbb sy jrg membeli diapers kot..

smlm time bg Nayli mkn, die mkn cam main2..skali sy soh die duduk sy cerita dan ckp "tau tak nayli ade org ssh xdpt nak mkn mcm ni.." nayli tgk je la muke sy...yela kan..budak br 1thn stgh...die leh phm kite ckp tp xsemua la die phm...
"ni rezeki anak mama tlg la mamam bg habis jgn membazir..nanti mama tunjuk kat nayli, baby yang xcukup makan..xdpt mamam sedap2 mcm nayli..mama bg kat die eh mamam ni.."
die tgk muke sy pastu nganga...xpe kalo die xphm..insyaAllah lama2 die phm...
skali xsangka die mkn sampai abes...sblm ni kalo xabes mama la tlg abes kan...
tawar pon tawar la...syg mknn kan...

sini sy nak cerita ade satu group warga kilang yg slalu wat charity msk2 kampung secara bergrup membantu warga2 ssh...dorg ni mmg sukerela bg bantuan dan sy rase sgt2 la terharu dgr kisah...yg hubby sy cite la...sape yg xnmpk wujudnye org2 ssh, ni die bole nmpk..xsume org leh mkn nasik hari2..

ni link blog die...blog itu

dorg ni pnh je p msk kampung bg bantuan dr umh ke umh, skali mase dorg da blk..ade pulak makhluk yg berhati xbtol dtg blk dr umh2, ckp die dr grup yg dtg tu untuk kutip bayaran sbb dorg da dtg bg2 brg...bygkan la kalo dorg da bg cthnye 500, skali si mamat ni p kutip 200 lak satu umh.....hadoi..og ssh pon die nak pow..ape la..

nt sy update lg bile da p jenguk kiah dan awang eh...daaa

Wednesday, June 13, 2012

perkara yg berlegar difikiran


kalaula bole discan kpala sy ni bole la nmpk mcm2 yg sy pk kn.stack2 dan belum terlaksana..
sentiasa memikirkan psl baby yg minum kopi tu. yaAllah, pelihara lah mereka.

sedih sgt mengenangkn psl tu.tp kalau takat sedih je xmembantu ape kot. mcm kt tv bersamamu tu, slalu sy tgk mesti sy rase nk bleter pnjg, nangis tgk..tau kn, kuwujudan golongan yg ssh ni sbnarnye bkn lah untuk diceritakan saje. keprihatinan kite dan sifat perimanusiaan kite sgt2 membantu mereka.

hasil dr penceritaan husband sy, kalau kite hanya duduk dirumah, tgk tv, jln2 shopping2 mmg kite xkn nmpk wujudnye golongan yg miskin ni. mkn pon xckup. kite? kdg2 mkn pon xabes, blebih2 lak tu.
cube la skali secara sukerela msk kat ceruk2 kampung dan tgk ape yg dorg mkn tuk hari tu. tanye kan ape mknn yg ade kat dapo mreka.

semalam sy dpt berckp sendri dgn ibu muda yg sy maksudkan dlm post sblm <---ni.
alhamdulillah, sakit perut anak die da ok. br lega kot. lepas bg susu. sian kat die. xtau pape.
silap sy tertanye soalan camni.
sy: ada akaun bank dak?
kiah: mana nak ada.
sy: abes tu simpan duit kat mana? (alamak, br prsn salah soalan sy)
kiah: nak simpan duit apa. duit pon xdak. (sayup2 dgr suara tok tiri sy ckp, duit pon ada 7inngit 5kupang dlm begduit)
sy: la..yaka..dah tu bantuan dpt cemana? ke depa bg kat tangan mcm tu?
kiah: ada pon dpt 500 br1m tu ja la. tak dpt apa dah yg lain. kebajikan pon diam ja. dok mintak dr awang 2bln lg. la ni 9bln dah awang senyap lagu tu ja la. (awang adalah anak die, nama nazrul tp sng pgl awang)
sy akui, mungkin die dihimpit kesusahan dan xberdaya nak p follow up ke ape kan. biase jkm bole bantu. insyaAllah sy cube bantu utk follow up ngn JKM tgk. sian kat 2branak ni. termasuk la ngn abg die yg sakit tu.
pnh la dulu die pegi beratur tuk ambik duit zakat...time beratur panas. skali sawan die dtg tersungkur kat situ jugak. berjahit2 sbb luka teruk. die pnh keje tp pnh diserang sawan dan sukar la tuk die p keje tu lg.

ujian ni mereka dan utk kite sbnarnye. xkn nak tau kisah dan tgk saje kan. bukak mata kite, nmpk la. bukak hati pulak, pastu bukak minda. ape tindakan kite?
fikir2 kan dan selamat beramal...

kesian kat baby ni, die minum kopi ganti susu


sepatutnye sy post ni lg awal sblm sy post kat KIM (kumpulan ibu menyusukan) kat fb. sebabnye panjang kalo nak didetailkan..

tokwan sy (datuk belah bapa) telah berkahwin dgn nenek baru. nenek tiri sy pgl tok.
ni pon dijodohkan oleh org. sy rase bersyukur sgt Allah temukan jodoh mereka. ada la org yg nak jaga makan minum tokwan sy kan...

tok tiri sy ada anak dibawah tanggungan die. sorg tu laki sakit sawan tarik. sy xtau detail psl sakit ni..dan sorg anak pompuan yg br kawen 2thn, dan ditinggalkan suami..
ni just background je la..ade je cerita panjang tp xmuat nak cerita..

so sy letak post kat fb kim tu berbunyi camni:

berikut maklumat ibu tu:
nama ibu :Rokiah
umur : 25
no ic: 871022-02-xxxx
alamat: no 44, Felcra Kubang Kenyeng, 06350 Naka, Alor Setar Kdh

detail: anak tok tiri sy mmg agak ssh.die xleh susu kan anak die sbb die pon mkn xckup susu kering cpt.husband die tglkan masa preg lg.kesian tgk baby die kdg2 xckup susu.fm kan mhl.skg ni anak die br msk 9bln cmtu.mase die 3bln cmtu pnh xckup duit beli fm die hanya bg minum air msk hari2.segan nk mintak tlg org.

Baru ni sdare sy p jenguk baby die dan tgk botol susu die hitam,puting pon hitam.die tanye la nape smpai itam cmni?mak baby tu jwb,susu da sbulan xbeli.baby hari2 minum air kopi.erk,xpe ke.mak baby tu kate die kenyang je.bj pon xpkai time tu mlm ujan.
Pastu g dapo die tgk msk air atas kayu api.gas da abes lame dah.mkn nasik pon tunggu ade kenduri.

minggu ni tok tiri sy tu suruh tinggal ngn dia kat pendang sbb anak die mengangis byk hari dah sbb sakit perut.gas pon xde, ssh nak msk pape.minggu depan br blk kot. sy ada tanye kebajikan xbg ke, die kate dr anak die 2bln da mintak tp skg anak die da 9bln..xdpt pape pon.

sbahagian yg reply tu..pnjg lg..
ape korg rase eh?sy jd terganggu emosi bile pk ade baby yg xde susu minum air msk je..ngn kopi.. KOPI? ye serius xtipu..sblm ni sy xtau die ssh. sbbnye kalo blk umh tokwan sy mesti die lari blk felda.skg ni dgn ade ank lg,tok tiri sy jg ssh ati jugak..nk jaga suami,jaga cucu..tokwan sy pon da tua..

bkn die xnk susukn ank die,die sendri mkn xckup..dlm pntang lg susu kering dah..
disebabkn smlm sy xleh tdo memikirkn nye sy pon terlintas nk post kat fb kim. tu pon da kul12 ke 1 camtu..sy tunggu2 xde pon yg reply..tp logic la da pukul brape kan...

skali pg2 da siap2 mandi, siap anak sume teringat yg sy da post tu..cecepat sy cek tgk rmai da respon. alhamdulillah byknye org reply..sy terpaksa la mohon maaf sbb sy pon br setel hal keluarga..xsempat nak reply..xmenang tgn..

tindakan yg sy decide nak amik adalah, setelah bincang ngn husband, kami setuju nak tlg collect kan sape yg nak bg sumbangn. xde pon niat nak mintak sumbangn..sebab tu memule xde detail. lepas sy mintak tlg makngah sy, ayah sy, tokwan sy dpt la kumpul maklumat.
ade la aktiviti weekend ni...sy try arrange ngn husband tuk p sana..kalo xdpt weekend ni weekend depan.
skrg ni pon die da sebahagian keluarga...sape lg nk bantu kalo bkn sdare kan..
nt sy akan update kalo dpt gamba, maklumat lain dan bantuan tu...

sedih la..
hati lembut sebagai ibu ni mmg cepat tersentuh kalo bab2 anak, org ssh camni..(lap ayaq mata)

tahukah anda masih rmai lg warga2 ssh diceruk2 kampung. cube la skali amik masa terjah kampung2, xyh kampung sgt la, kat KL nun pon rmai lg..xcaye nt sy story..

Sunday, June 10, 2012

aktiviti conteng-conteng

video

yang wak..wak tu die panggil org..huhuhu..sume org die pgl awak..
pastu yang last tu die bwk lari buku die sbb rimas org record lak die nak berkarya...

Saturday, June 9, 2012

teringin nak menjahit


sejak dok rumah ni rase semakin kewanitaan..sungguh ni..agaknye sbb byk tgk wanita hari ini kot...

sebenarnye sejak dr sblm kawen lg teringin nak ade mesin jahit sendri..sblm ni nak menjahit pon pkai mesin mak je la kan...lepas tu da kawen, still nak lg...time preg mmg da berangan nak jahit sarung bantal, tilam sume sendri..
dan angan2 tu jd kenyataan la tp pkai mesin mak...sambil tunggu hari nak bsalin kat langat (umh mak) sy jahit sume sendri..siap buat beg tuk tilam bantal tu sume..
walopon agak huduh hasilnye tp puas ati la jahit sendri kan...cantik sbenarnye =p
selesai je jahit, trus turun tanda nak bsalin..tau2 je kan..

dan smpai sg nayli still guna yg mama jahit..sgt puas ati...
tp nak mesin sendri gak...time pindah umh da pk kalo ade mesin jahit mesti sy nak jahit langsir sendri..mcm tipu je kan...en hubby kate, "elleh, mcm la ade masa sgt..kang tersadai je mesin tu"..
tp nak..sbbnye aritu geram nak pebetui jubah yg xde laluan utk bf mommy pkai kan...
(xpyh bayang la cemane nak bf kalo pkai jubah jika xde tingkap kat jubah tu)
bwk kat tailor sume xnk amik sbb leceh nak buat kate mereka..kalo ade sendri konfem main hentam buat..
skali kalo xcantik segan nak pkai lak kan...xde hal la..sendri wat mesti pkai jugak...

dlm angan2 tu poyo la p google mesin jahit yg cemane jd idaman. simpan gamba, cari tip2..
yg xthn tu siap da download cara buat tudung sendri, cara jahit mcm2...huhuhu..berangan kan..

xpe la..mule angan2...dengan harapan en hubby bace post ni dan die wat kezutan..kalo camtu kne taruk gambo mesin idaman la kan...okies..sambung google nak tampal gambonye kat sini..lalala...

boleh x? haha

Friday, June 8, 2012

semoga hari ini lebih baik dari semalam

kite ni bkn la baik sgt tp sentiasa mencuba utk perbaiki diri..


(sumber gambar: hasil menggoogle)

Wednesday, June 6, 2012

Johor Premium Outlet dan bday boy Aliff

IMG_3724

sempat la blk jb br ni pegi jpo...xde la teringin sgt nk p tp saje bwk anakanda jln2..tp die tdo lak..
dlm stroller je la die kn...

lagi satu nak bli jeans utk en hubby kerana kuantiti jeans die telah susut akibat pencurik durjana itu..
tempat die cantik..hubby kate mmg design sekitarnye mmg mcm kat premium outlet kat us...
tp skali smpai2 ade bau durian...hoho..itulah malaysia kan..

xmskkan pon sume kedai..saje2 msk kedai2 tgk harga die sama je mcm biase...mmg sy da compare ngn kat tempat lain...sama harga...cume kat sini je mcm one stop center la...org2 jgn la terpedaya sgt p shoping laju2 kat sini...

pegi pon skejap je...sbb hari tu adalah hari jadi adik nayli..adik nayli? ulang lagi adik nayli? huhuhu..
xde lah...adik seibu susuan aka adik sesusu...betulkan term tu?


ni lah die..Aliff (anak anisah - adik my hubby)...terima kasih aliff sbb minum susu nayli skali..secara tak langsung mereka jadi adik bradik dan anak sy jugak...comel sgt aliff ni..ahad br ni, 3hb June genap lah umur die setahun...

time p JPO tu sempat la sambar baju utk aliff jugak...dan juga tuk luth (anak kakak my hubby)..
ni lah die luth...comel kan...



cukup la da beli tuk en hubby, nayli, aliff ngn luth...sy pon ajak la blk sbb family da gerak p main bowling..hubby tanye, mama xnk beli pape ke? dgn lajunye sy jwb...taknak..dlm hati macam nak..
mmg xnk pon..sbb bile xde rase nak pape ni mmg pusing2 pon nt xbli jugak..so gerak p tempat bowling, dan babah nayli main 1game...sbb dorg da lama kat ctu...nayli seronok setiap kali org baling die tepuk tangan...cute..
lepas tu ktorg p jusco tebrau city, ronda2, beli kek...happy...

terkenang kat tempat dating mama ngn babah nayli dlu tu...
kat kerusi yg ktorg amik gamba...kat tempat yg mama terduduk sbb sakit perut sgt2 smpai nangis2...dulu slalu ktorg p jusco tu bergroup..ngn housemate skali...berempat+my en hubby...
lepas jln2 ktorg p mkn2 kat zz...rindunye zaman tu...

skrg die da suami sy...ops..terkeluar topic yawww...sekian..hahaha

cuti yang singkat

weekend br ni ktorg cuti blk johor...tp bkn la cuti sgt sbb sy kan student..
blk hari jumaat, smpai hari ahad...seronok..

blk singgah umh makteh kat seremban..Alhamdulillah, sepupuku selamat bernikah petang tu..walopon xdpt pegi majlisnye tp dpt singgah pon da cukup seronok..jumpe sdare mara yg dah lama xjumpa..
dan juga anak2 sedara...rmai, meriah...time tu la nayli bersuka ria main...


dari kiri faris-nayli-eyad-humaira..
(sumber photo dr mohd noor-husband iman..tumpang ambik naa..)
ni sume dua pupu/ second cousin nayli..anak kepada cousin sy...sume lahir 2010..nayli la plg muda sbb die December kan...comel semuanya..

dlm kul10 camtu ktorg gerak blk johor...sambung la perjalanan..dan dlm kul12 lebih camtu smpai la umh inlaw...

bestnya dpt cuti blk kampungkan...

Thursday, May 31, 2012

cubaan pakai baju sendiri

ini gamba lama sbenarnye..bulan 4 haritu...umur die sthn 3bln camtu..
yg xtahannye die slalu xbg kite pkai kan baju...nak pakai sendri..
tp bile pakai sendri ape yg berlaku:

  1. sbelah lubang seluar masuk dedua kaki skali..
  2. baju pon die sarung kat kaki..seluar pulak kdg2 sarung kat kpala..
  3. mama kate.."meh mama betulkan.."....nayli kate "nonononono..."
  4. takut terkoyak baju n seluar tu...
berpeluh2 die nak pkai bj..smpai mleleh2 air liur..uhuhuhu..



dari gambar bawah ni tau kan mane bj mane seluar...last skali seluar pakai sendri tp baju lom lepas lg..mama pakai kan...cube lg ye anak...




Orang yang disyaki


2hari lepas ade la berlaku satu siasatan swasta. sendri2 buat...
kan sy penah cerita yang ada pencuri pakaian kat ampaian tu kat entry >> klik ni

geram tu lom abes lg..sebabnye pencurik tu masih berleluasa...jd mcm takut lak sbb umh sentiase di perhatikan...org tu mesti dok survey je. umh ni ade org x, bile die keluar, bile die blk kampung...haih..xtenang mak...

kalo ikut kate ayah, soh jerat pencurik tu tgk...tp sorg2 pompuan mane berani..org tu konfem2 dtg time org g keje..sy sorg2 kat umh...xtau jugak besar mane bdn org tu..ganas ke x..kot2 la bwk senjata ke, bwk geng ke kan...cuak seyh...lg satu, penah je ktorg wat police report sbb pagar umh ktorg pnh ke kepak tu...tp kite ni org kebanyakan, mane die nak layan sgt...lain la kalo kite ni berjawatan ke berpangkat ke golongan bangsawan ke kan...hakikat kene terima...

kisah 2hari lepas tu cani, time nak kuar p ambik nayli..dekat je pon..pastu terdengar bunyi org berjalan...dekat bunyi nye...skali sy ternampak ade org muda yg xdikenali tgh survey2 umh sbelah yg sedang di renovasi...xsiap lg...umh sblh tangguh dulu buatnye..mungkin tgh order brg ke ape kot...tp dlm umh tu ade bj2 dan brg2 pekerja die...sy mmg sempat bertentang mata dgn budak penceroboh tu...mmg sy cam die bukan lah pekerja org umh sebelah mahupun owner umh sbelah..owner sblh ni chinese..yg ceroboh tu melayu...budak berbaju merah, topi golf...umur belasan or awal 20-an..
die terkejut sebab nampak sy disitu trus die melajukan langkah...padehal sy da nmpk die msk umh tu smpai dlm lalu pintu belakang yg bhgian yg renovate tu...agaknye mereka sekadar sendal pintu je..xtau la ape yg mamat ni cari...die cecepat p kat gate, tutup gate dan berlalu dgn laju2..sy pon takut sbnarnye, sy trus msk dlm kreta dan kunci..nak je sy ckp sorg2 konon2 ade lg org selain sy kat umh ni...tp xbuat la kan..

bile sy intai tgk die da kat ujung lorong sedang langkah kawat besi yg tutup taman ni...sy rase mmg tidak syak lg...sy dgn debar p la bukak gate, drive keluar, tutup gate jln slow tgk kot2 die tgh jenguk or nak dtg lg kan...
bile da smpai lorong depan, yes, die ade lg kat taman ni..kat lorong depan...
satu lg clue yg sy nmpk adalah, die sedang memberi signal kat sorg pakcik bj merah (dah tua smbil isa rkok daun) atas motor sambil menunjukkan ke lorong belakang iaitu lorong umh sy...dan sy hafal plat no pacik tu..mereka berdua xnmpk sy sedang perhati dr jauh...PDH580...
bile budak bj merah tu perasan die terus jln mcm bersiar ka tepi longkang...pacik tu xperasan sy dok blakang dia...sy tgh pegang hp dan da bukak camera nak capture dr blakang...tetibe die slow semacam je..mcm nak belok..tp sy still blakang die...slow yg sgt2 slow..sy pon slow jugak...skali die berenti lak dan die tgk sy, sy tgk die..sy pon trus kan jln xsempat amik gamba...
trus sy sms en hubby no moto die...geramnye sy...amik nayli sat je, nt nk pusing lg skali...

en hubby call tanye nape anta no tu...sy pon cerita la dr awal. die soh sy pusing blk lepas amik nayli...dlm hati berkobar2 tu splash...kreta terlanggar taik lembu yg besar...ya..sgt besar..haha...dengan segera lalat berterbangan..adoi...kampung kan mmg byk taik lembu..mesti kene bebel ngn en hubby satg...

sambung lg ni...
bile da amik nayli sy pon pusing taman lg...kot2 budak tu ade..sy lepak jap tgk umh ktorg dr jauh..ok clear, ronda lg p lorong belakang...Ya Allah, budak tu ade lg dan die msk umh org lain pulak kt lorong belakang...sapekah die? anak pemaju kwsn ni ke? tok ketua ke? penghulu? hooooiiii...aku tau la ko bukan org taman ni...sejujurnya mmg sy nmpk mukenye mcm mat gian..jahat ke sy buat anggapan camtu..tp sungguh...die msk umh2 yg tgh renovate, umh yg ade brg2 kat luar..selamber je..xtau la ape yg die amik...sy pk die kumpul maklumat/kumpul brg2 nak ambil tu..bile die nmpk sy tgk die kat ctu die buat2 mcm tgh bersiar2...bijak ye kamu, PENCURIK...

sy kol en hubby lg ckp budak tu sah2 mmg penceroboh yg amik brg2 kat luar umh org...en hubby tanye byk2 soalan dan die pon jd geram...die soh amik die cecepat nt kite usha same2...lepas da amik die sy ckp la kalo budak tu ade lg ngn pacik tu ade lg sy tunjuk kat die..skali smpai mmg pacik tu ade lg..ape kah org tua tu buat duduk tepi jalan tgk org lalu lalang...die tgk je ktorg...en hubby tgk moto jenis ape dan tgk ape yg die nak wat..en hubby kate org tua tu pon muke mat gian gak...
ktorg pon berlalu begitu shj msk umh....

bile keesokan harinya sy nmpk lg pacik tu ronda2 kwsn ni...haih..ape lg die nak wat...xkn die pon penghulu..xkn wakil rakyat kot...amboi2...mentang2 ade taman yg br naik lom byk org dok..korg ronda2 buat ktorg ni risau...rase mcm nak bela anjing je...eh, bela angsa la...biar meriah sikit...umh jiran ktorg ade bela anjing..anjing die baik..tp kalo org xkenal die bising...agaknye lorong tu mmg org takut nak ronda..pnh skali nmpk budak2 main kat lorong tu mmg bising la anjing die..budak2 tu nakal btol..p kacau anjing tu...mane la mak ayah budak2 tu..tgh2 panas p baling2 kat umh org...

semalam sy jd mcm jaga...dok perhati je..pastu sembang ngn macik umh ujung...die kate brg2 umh die mcm2 dah ilang..kerusi die jemur kat luar pon ilang...besen rendam baju pon ilang...brg2 die kate xprasan tah2 kurang die xnmpk..macik tu mmg slalu ade je kat umh...dorg brani amik..mende free, dpt dlm 10-20 inggit jd la bg dorg..mende free kan..wat nak bli 'brg' tu...

ape lg eh nak wat...geram la...smpai bile la nk biar mereka melakukan kejahatan...repot xrepot same je..polis pon ssh nak wat keje...tangkap sorg, tumbuh lg 10org..mcm semut...
Ya Allah, insafkan penagih2 dan pencurik2 ni...tunjukkan lah mereka jalan yg benar..Jauhkan lah kami dari golongan ni..peliharanlah kami YaAllah..

Pesanan ringkas utk bakal pengantin mengandam..


eh, tetibe bakal pengantin lak kan..xde ape..saje sbb ade kwn yg tanye..bkn la sy pndai sgt nak pesan2 ni kan...cume nak igtkan kwn2 ke adik2 je...mane yg terpk je la..

kepada bakal pengantin yg nak make up/ berandam:

  1. Mestilah ambik juruandam perempuan untuk pengantin perempuan..toksah la ambik 'pak andam' ke..bole kalau pak andam tu abg korg ke, ayah ke, pakcik ke yg xbatal air smayang, yg boleh tgk rambut korg ke...ramai je mak andam perempuan tulen kat luar sana yg terer make up..cantik..kalo ade yg kate, pompuan make up xsecantik 'pak andam' make up...sanggup pulak bakal husband korg tgk bakal bini dibatalkan air smayang oleh lelaki lain...awww..xkuase mak...                                                  
  2. Perlu diingat, sila la bertegas sikit ngn mak andam anda dgn berkata "akak, sy xmau cantas kening eh, dosa..biar la org nak kate kening sy bersepah ke lintang pukang ke laut ke..".. dr ape yg sy nmpk dan kwn2 cerita, dorg xsempat nak ckp ZASSS, da kene cantas..ade yg jd smpai botak kening..mak andam tu kate "xpe2, akak bole lukis cantik2" adoi....tahulah wahai rakan2, mencukur kening adalah berdosa tau..xcukur kening pon cantik jugak...bkn org perasan pon..nasib baik sy dulu xsempat dicantas..lepas sy ckp xnak cukur kening, suami sy xbg, ayah sy xbg...tp sy xckp la dosa ke ape..tkt sentap kan....sy kate nt bile tumbuh, jd huduh lak..xmo la.. 'dia' kate ok je..cume die ckp nt xcantik la..xpe la kalo da awak xnk...leh je sikat elok2..                                                                                    
  3. Mase make up biase akan ade photographer snap2 click2 kan...time tu satu lg..photographer korang laki ke pompuan? sboleh2 sy mmg nak photographer pompuan...sbbnye dah la nak amik gamba time make-up..mmg sy ade pesan, xmo amik gamba time xpkai tdung eh...so sy pon pkai la tudung time make up...lantak p la kalo mak andam nak wat muke ke ape..die tanye, nt kene la tudung tu...xpe je..bkn xleh basuh..satu lg, biasenye sblm dan selepas mak andam akan amik gamba kan..penting ni..pkai la tdung ye bile amik gamba tu...sbbnye dorg akan print wat tunjuk kat org hasil make up dorg..sblm dan slepas...tah sape2 la yg tgk kan...pkai tudung ye...
mesti ade mak andam yg kate sy ni cerewet la ape..xpe la..asalkan sy xrugi ape.. sekian..

Wednesday, May 30, 2012

Oh Mouse sudah pulang ke pangkal jalan


saya xpenah lg cerita yang mouse sy telah merajuk dan membawa diri..ade aritu luahkan kat fb je kot..

kisah satu ketika dahulu, bulan april baru je kot..30 april kot...sy telah membawa laptop bersama wireless mouse kesayangan ramai ni ke USM nibong tebal..jd sayang sbb Intel bagi kot..ape yang intel bg sume syg..temasuklah luka dihati...
xkesah la harge die sbenarnye murah pon tp sy sgt menghargai barang...syg wooo...ade je lg satu wireless mouse dpt free time bli laptop tp xpkai pon lg..simpan wat pekasam
time kat lab comm sy pon keluarkan la tetikus ni...nak guna untuk kerja..bile nak blk, smbil besembang lalu terletak tepi kot mouse tu lalu keluar dr lab begitu sahaja..mmg smpai blk umh pon xteringat..konfiden je igt ade dlm beg...
bile petang cek2 beg rase berdebar2...alamak, mane ni...selongkar la abes..mmg degup2...xjumpe jugak..nak nangis, nak jerit sume ade tp slh sendri la kan...cuai..en hubby kate, ape tah yg kalut sgt..cuai sgt...maafkan istrimu ini...sungguh sy rase mmg tetinggal kat lab...tau la lab tu mcm2 jenis org msk...risau smpai xlalu mkn, xlalu mandi, xlalu tdo...adoi..
time tu da maghrib pon..kalo kol lab mmg xde sape dah la...tanpa segan dan silu sy sms jugak la lecturer sy mintak tlg tanye kan...sgt rase ralat dan mcm nk tarik2 rambut sendri...salwani! pehal la sengal eh...

pastu lecturer kate sok die tanye kan latif kat lab tu...mintak2 la yg jumpe tu org yg jujur...kdg2 terpk gak ade ke org nak curi mouse yg xde usb tu...sbb wireless usb die ade kat laptop ni ha..kalo tetinggal set maybe ade kot yg nak kan...sok nye lecturer msg ckp, tahniah! mouse tu ada dan telah diselamatkan oleh technician lab tu...tq encik latiff..dan tq lecturer kesayangan..

nasib baik la..lega hati mak, nyah...lepas sbulan berlalu td 31 may, br la pegi hambik kat lab tu..sempat la habuk2 bertenggek kat mouse tu kan...akhirnya pulang jua kepangkuan bonda..aaaahhhoooy...
mouse ni kat kedai belambak..bkn mhl sgt pon,,,xkesah..sy syg yg ni jugak...mmmmuaaaahhhh3x...


Tuesday, May 29, 2012

menggembirakan mak dan ayah



tersentuh bile tgk tanyalah ustazah pagi...serius mmg sy nangis...
salah satu cerita yang buat saya 'meramu' air mata..(sy karangkan dengan ayat sy sendri la ye..)


situasinye adalah di majlis konvokesyen phd anak..phd tau...anak2 tu bkn lah anak2 muda..late 20, 30 camtu kan..dan mungkin ada yg 40+...kebanyakannya mereka bawak mak ayah masuk dlm dewan..


mak ayah tu tertunggu2 nama anak mereka dipanggil..xbersandar pon seorang ibu debaran menunggu nama anak mereka dipanggil..bila dipanggil sahaja nama anak itu..mleleh2 air mata ibu..setiap langkah anak, menitik la air mata ibu...bangganya ibu dan ayah bile memikirkan itu lah anak yang mereka dukung2 dulu, itu lah anak yg mereka susu kan..itu jugaklah anak yang mereka pernah pukul kerana untuk mengajar...


dan sekarang ini anak itulah yang bertanggungjawab atas setiap titisan air mata kedua ibu bapa..air mata kegembiraan..sambil mengurut perut si ibu terasa lega kerana telah 9bulan mengandungkan anak itu..biarpon lapar tunggu dalam dewan semua rasa lapar hilang terus...


lepas keluar dari dewan. panjang leher mak dan ayah nya tercari2 mana anak kami...terpancar kerisauan di wajah mereka sebab dikhuatiri xterjumpa anak...tu bukan anak kecil yg berumur 2-3 tahun..30 tahun barangkali..mata masih basah dan merah disebabkan tangisan gembira...bila ternampak anak mereka dunia bagaikan xnampak org lain dah..terus dipeluk dan cium anak itu...bangganya mak ayah mereka kan...




sedih bile terbayangkan situasi itu...ketahuilah wahai kawan, mak ayah kite bukan lah nak sgt duit gaji kite tu...cukuplah sekadar melihat anak2 berjaya, soleh dan solehah, menjadi insan berguna dan kelak dapat mendidik anak2 kejalan yang benar..ke jalan Allah...anak2 yang dapat mendoakan ibu ayah...


bila dah jadi mak ni sy dapat rasakan apa yang mak sy rase dr anak2 kecil sampai lah besar...didik anak, marahlah jika perlu, supaya anak2 menjadi insan berguna..pandai menguruskan diri, beribadah, amal ma'aruf, nahi mungkar...kalaulah suatu hari bile mak ayah dah tak ada, pandai kah anak mereka meneruskan hidup, mencari sesuap nasi, mendoakan mereka...
sejuk hati mak ayah bile memikirkan semua anak2 mereka sudah boleh diharap, berilmu, bertanggungjawab. ayah pulak, ternampak sebak diwajahnya bila seorang demi seorang anak daranya disunting org...dulu ayah sy ada 6rg anak dara..tetapi dah 2org disunting sang teruna...so skg ade 4org lagi...


wahai adik2 ku, kalian tlglah bahagiakan mak ayah eh, kakak kalian ni masih lagi berusaha menggembirakan mereka..walau apa pon mslh mereka, tp kita sebagai anak2 juga yang paling banyak boleh bahagiakan mereka...


Salwa sayang mak dan ayah..



Minor transformation


ape yang berlaku adalah...memula nak tuka header je...
lepas tu gode punye gode jd la mcm serbe xkena..sbbnye sy edit 1:1..


ni lah hasilnye sikit...sblm ni mcm serabut..skali da tuka ni serabut lg..rasenye nak kene tuka wat 2column je kot..kalo 3column jd mcm2 mende nak taruk...gamba2 pon kene buang sikit..
ikutkan kalo leh gamba nayli sedebuk sume nak boh sini...tp makin serabut dan makin slow la pulak...xleh2..


nt la amik masa menggodeh2 lagi..xsiap lg...semak..


Sunday, May 20, 2012

Hasil kerje yang tak seberapa - hadiah tuk baby


Buku Babah+Buku Mama+Buku Nayli


kehadapan pencuri pakaian dari ampaian


oit2, slamber je kan pencuri ni...
ikutkan rase sakit sgt ati kat pencuri pakaian ni...die bkenan sgt ngn jeans my hubby..kalo dpt nak tampo laju2..



kwsan umh ktorg ni sunyi lagi tau..br beberape ketul umh yg da ade org duduk..lain2 ade yg dok renovate, ade yg buat umh rehat je..


penah la skali gate ktorg kne kepak... paham x kepak cane? jd bengkok la..xtau la ape yg die nak curi..time tu kasut bola mr hubby kene amik..mmg ktorg xletak kasut kat luar pon..kasut burok2 je ade kat luar...kbetulan kasut bola tu comot2 dgn lumpur, pastu da terkoyak..plannye nak basuh tu yg boh kat luar dlu..skali zasss, kne rembat...

baru2 ni 2 pasang jeans kne rembat...mslhnye sy ni ade je kat umh, sidai kain time ade kat umh je..tah bile pencuri ni paw tah...tau dah mesti keje mat gian ni...saba je la..stress pon ade pk psl pencopet ni..
baju-bajuan xprasan lak susut ke x..yg peliknye kdg2 tgk ade hanger kosong...musykil..ape lg la yg die curik..



kne msk wishlist ni ampaian bertutup..zink keliling pon jd la..asalkan xkene curik lg...geram..

sebenarnye bile renung2 kan, sume ni ujian Allah...kite ni kalo kurang bersedekah, Allah akan tarik sikit nikmat yg kite ade dgn cara camni la..so insaflah..bykkan la bersedekah, menderma, jenguk2 org tua kan...

sebenarnye kat umh lame dlu kasut hantaran mr hubby penah kene curik gak..tu dok dlm area grill dlm umh...ssh payah dorg mencuri..haih, geram..da la kasut limited edition..
dan again, bersyukur lah..ujian tu sume...beringatlah, sedekah, bersihkan rezeki yg kite dpt tu..xsume yg kite dpt tu hak milik kite sorg...diberi untuk di kongsi...
bak kate katun2 dlm word world "Share the pie, dont eat the pie" (channel Nayli)..



insap..

Wednesday, May 16, 2012

terlepas WW yesterday.


so far...


Salam satu dua tiga empat malaysia...
sebenarnye sy dah ketandusa idea nak membebel..tp nak jugak post..hehe..lpon bkn rmai sgt pon yg nak membace blog busuk ni...tp ade je rmai kwn2 yg kate die sbenarnye silent reader blog busuk ni...xpe, slmt membace ape yg sy bebel eh...kalo ade nak komen btau la ye...sy happy je nak dgr...nak tuka layout pon xtuka2 lg..huduh kan layout ni...huhuhu


boringkan kalo bukak2 blog pastu xde entry baru...cemuih kan...
skrg ni sy rasa happy sgt dgr kerje sy..walopon dah xde income yg gedebuk2, bonus sana sini tp sy ada byk masa dengan family..sy xkesah sgt asal kan dpt masa mengadap nayli, xnangis2 stress mcm dulu...kalo x dulu tetiap kali 1:1 mesti akan blaku drama swasta yang xbertauliah depan boss...


alhadulillah, skrg ni sy sebagai student berasa bahagia...nayli skrg ni da anta kat taska kat kuala juru..
br je sminggu lebih anta...amik masa la nak biasakan die kat sana...
die yg plg muda kat situ sbb taska tu hanya amik budak umur 2thn-4thn je..
mase mule2 tanya, cikgu tu tanye die dah 2thn ke...walopon nayli belum 2thn..tp ikutkan thn 2012 ni la die akan 2thn...bdau die kan ujung thn...cikgu die kate kalo lahir 2010 bole je..seb baik..


xthn sebenarnye bile hari2 anta die tgk die nangis..tp anak mama dah besar...kene la blaja berdikari sikit, blaja sesuaikan diri...rmai je budak2 suke kat die..sbb dorg igt die baby lg kot..plg muda la kate kan...bile dtg je, budak2 lain suke kerumun die, cubit pp die, syg2 die...dorg sume anggap die adik2 dorg...


so far tgk die da ade target sorg cikgu yg die suke...kalo depan cikgu tu die hulur je tgn die walopon nangis2...insyaAllah, beberape minggu lg ok la tu kot...


beberape harini rmai pulak yg tanya bile nak bg adik kat nayli...bkn xnk tp tuggu la rezeki yang Allah rancang kan...skg ni bf nayli dulu...Aunt Flow pon belum kunjung tiba..sy tkt kalo preg sy xleh bf nayli lg..nt sy nangis...
mcm 1st day bsalin kan nayli yg BM xkuarlg dan terpaksa bg FM sbotol..teringat yg sy nangis beria2 sbb kesian die minum bkn dr mama...


skrg ni nayli dah besar...kalo bole nak la kurangkan bf die dan bykkan bg mkn...kalo x nt die ketagih bf je, xnk mkn...mls nak dengar misi bebel kate BMI die drop ke ape...bln6 akan pegi timbang lg..mintak2 la ok...


ade lg kisah sy dok wat research ni, lately mcm serabut sket programming sy..mane x nye, da wat algorithm, flow chart sume skali nak translate ke coding xjd...aarrrgghhh..mcm nak kunyah2 matlab tu sampai jadi habuk...
agaknye otak berkarat sket kot...nk kne gris, polish, kilat2 sket br ok kot...


doakan sy ye kawan2...

Wednesday, April 25, 2012

Cerewetkah?



cerewet ke sy? sy slalu cakap sy xcerewet, xmemilih..ape je sume ok bg sy...
dan sebenarnye kalo dimuhasabah blk cerewet jugak...tp cerewet xbertempat...


mase mule2 kawen husband sy baru tau sbenarnye sy crewet bab baju-bajuan..bkn la kate memilih baju tp bab pengurusan baju..tp xla kemas sgt pon...cume bab basuh baju, sidai baju, asing2 kan baju...
kalo lelaki ade yg main balun je basuh bj campo2...pompuan mesti tau ape yg kene asing, ape yg kene basuh pakai tgn, itu ini...
cthnye:
kategori baju tshirt2+pakaian harian - baju kaler asing ngn baju putih.., 
kategori jeans2+seluaran - jeans dan seluar biase kdg2 campo kdg asing...
kategori baju kurung - ofkos yg ni kene asing kan..basuh gune tangan..
kategori tudung - ini pon bsh gune tgn..tp xcampo ngn bj kurung..
kategori adik2 - yg ni mmg sy biasa mskkan dlm laundry net tu je..basuh asing
kategori baju nayli - ini basuh kene asingkan sbb detergen pon dah lain
kategori cadar2, towel, kain buruk, alas kaki bla bla..byk kan kategori...dan bayangkan washing machine yg sgt berjasa tu bekerja dgn hanya tekan button kan...hehe..tq washing machine..sape la yg cipta mende ni kan...mcm nak pat-on-his-back..

kemudian bab sidai lak...sbenarnye kan segala hanger, sepit baju sume tu sy mmg simpan dr sejak dok hostel skolah menengah dari form1..xcaye? betul xtipu..sume hanger ngn sepit tu ada lg tulis "sal-142" iaitu no locker time f1..ade yg da ilang2 kabur2..klaka kalo igt balik kne label camtu kalo x nt tertuka ngn or len..
kalo cuti ujung tahun kne bawak blk brg2 dr hostel sy akan bungkus harte2 tu elok2 dlm kotak dan pastikan ianya tidak diusik ketika cuti dirumah..supaya xhilang atau short 1 ke 2...so simpan bawah katil...camtu la smpai masuk utm dan akhirnya travel ke penang pulak..

kaler hanger? itu la yg plg cerewet, 
kalo bj yg disidai mestilah hanger kaler biru,
baju kurung adalah hanger kaler hijau..yg ni mmg sy ade beli tambah sbb dulu bj sikit je..sekarang bertambah..
baju kemeja/jacket/sweater adalah hanger hitam..
sekarang ade baju hubby hanger kaler merah...laki xbyk baju yg digantung sgt sbb keje pon bkn pkai kemeja..


kalo nak tau...awal2 kawen kalo hubby sidaikan kain slh ambik hanger, sy sangguh p bukak balik tuk tuka hanger...pening die nak layan crewet sy tu...kdg2 die tersangkut bj die slh hanger pon sy p tuka blk..ntah kenape sy xleh tgk hanger kaler lain2 ni..skrg ni sy da jauh2 kan hanger ikut kaler supaya senang die nak amik mane yg betul je...so xde mslh lg..tp bab sidai baju die mmg da bole ikut rentak sy..ok la bab tu...
susun baju, lipat2 die mmg terer..sbb biase buat dr kecik katenye...


bakul bj satu lg cerewet..klu leh bj da bukak tu siap2 mskkn kt bakul ikut kategori..tp ni sy xla tekan kn sgt..sbb kdg2 da asing pon nt nk kne kelaskn blk jugak...
xcerewet sgt la kn...ade lg cerewet de smpai sepit kiri ngn kanan nk kne kaler same..so lelaki2,jgn la tkejut klu bini anda crewet bab ni nt..

Thursday, April 19, 2012

Nayli 16months



Sedar xsedar anak mama dah setahun 4bulan wuuu...lately sy slalu tenung nayli sedang main and rase nak nangis...bile da bergenang air mata terus p peluk nayli..die pon tau trus Mmmmuahhh mama...


die slalu sgt cakap kakak..kakak...nape tah die asik ckp kakak je..nak kate die dah nak jd kakak belum lagi la kan..bkn la xnk lg tp cik p pon xmai lg sejak bsalin..and still bf nayli..tu yg xmai2 lg..xpe, bg nayli manje puas2 dlu...


die sgt pandai cakap skg ni...kite ckp ape pon sume die phm..tu yg buat kami laki bini kagum ngn die...bile ckp: 


"Nayli, da main tlg kemas blk ye sayang.." atau pon "kalau nak ikut babah p jln2, kemas dlu toys tu" terus die p amik kotak mainan die kemas sume sumbat masuk dlm tu...

"Nayli jom p mandi" atau "Jom p basuk yak.." die akan jalan menuju ke bilik die tunggu depan bilik air..



cume kdg2 vocab die bercelaru sket tp tau la br nak blajar...
"Nayli, bak mama remote tv.." die tarik tangan p tunjuk tempat yg die penah nampk semut..bunyi dekat2 kot kan...skg ni da btul kan die xcelaru dah...


bile kate "garam" die buat muke geram...yg tu mmg sgt dekat kan..


smlm time solat die dok kat sbelah..mmg biase die ikut pon sbb xpecaya tinggal die sorg2..tkt ade project die buat..soh die akan berdiri kat sejadah kecik letak sblh...bile da siap solat, soh die lipat sejadah..
pastu die tgk muke smbil buat muke...mama ni xpkai spec xnmpk die buat muke ape..rupenye die tunjuk lidah...sejadah bunyinye mcm lidah pulak....


bile tgk anak kite membesar n byk belajar rase sgt2 kagum..
SYUKUR YA ALLAH ATAS KURNIAANMU YA ALLAH..
semoga anak mama jadi anak yg solehah, sihat, penyejuk mata dan taat perintah Allah...

Bile isteri minat nak try masak2, suami cube la support

Ni nak cerita keluhan seorg rakan, Ila (bukan nama sebenar)...
xde la nak kate die cerita hal umh tangga kat org ke ape..
sy just memikirkan kesian kat die bile die nak try masak itu ini siap beli buku resepi, download resepi itu ini..kdg2 p interview org tanye psl resepi..


blk umh nak la die try nak msk, tau2 la kalo 1st time cube kdg2 jadi kdg2 xjd kan..die buat la pavlova (gulp! sedapnye..)..skali xjd..dah kene sound "buat kalo sedap, jd xpe..ni xjd..xyh cube dah la..bkn sedap pon..bazir je beli brg2 msk mcm2 konon2 sedap.."..sentap mak!


sian kat Ila kan...die nangis dlm hati...trus moral down die xnak try dah...tp msk biase2 nt kene sound jugak, msk la best2 sikit..ni dok msk lauk same je...dah kalo ape yg die msk kne sound je...


sbenarnye dlm nak msk ni kne slalu buat, pastu lame die trus leh jd TUKANG MASAK MASTERCHEF junior..br terbeliak org yg sound tu..tp ada la caranya kalo nak tego bile xsedap or xjd...cthnye, ayang msk ni kurang rase la..mcm kurang kick..agaknye rempah xckup kot...xpon, kalo nak tau rahsia lg sedap cube tanye mak I...wah gitu..mak I mmg terer masak...ni mcm ayat husband I la kan..


sy suke bile suami sy kritik masakan sy...macam la slalu sgt masak kan..huhuhu..xde la..sy tau sy mmg la xbrape terer masak..tp sy cube jugak la intai2 myresepi ke google2..asalkan pedas, berasa, suami sy ok dah....die xcrewet...kdg2 je crewet sket nak sambal mcm mak die buat...aaawww..kene berkursus ngn MIL la ni...

Wednesday, April 18, 2012

Tips ajar anak Solat

sumber dari iluvislam.com

TIP AJAR ANAK SOLAT
 

1.Berdoa
Sesungguhnya doa itu senjata orang-orang mukmin, maka untuk mendapat anak 
yang sentiasa melaksanakan solat , jadikanlah doa-doa sebagai kebiasaan kita. 
Antara doa yang boleh kita amalkan ialah :

“Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami
dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan
jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.”

“Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang
tetap mendirikan salat, ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku..”

Bacakan doa ini sentiasa dan biarkan mereka mendengarnya, berdoalah sejak
mereka belum lahir sehinggalah mereka sudah dewasa. Moga-moga mereka akan
terus istiqamah dengan solat sehinggalah ke akhir hayat mereka.

2.Membiasakan anak-anak dengan solat

Umur 0-2 tahun
Ketika anak masih kecil, letakkan anak berhampiran dengan tempat kita solat supaya dia melihatkan kita solat sejak kecil
Katakan kepadanya : “Sekejap ya sayang, ibu/ayah nak solat sebentar”

umur 2-4 tahun
Selalu mengajak mereka untuk solat bersama : “Sekarang dah masuk waktu maghrib, Jom kita solat!” Ajak saja, dia mahu mengikut atau tidak itu perkara kedua, yang penting biar mereka terbiasa dengan ajakan kita.

Sediakan tudung kecil untuk anak perempuan, kopiah atau songkok untuk anak lelaki. Pakaikan mereka dengannya dan katakan kepadanya “Wah! Cantiknya adik pakai tudung untuk solat.” Mungkin mereka hanya memakainya tidak sampai satu minit, tapi tidak mengapa, senyum sahaja kepada mereka. Ulangi perbuatan ini sehinggalah mereka sendiri yang meminta tudung/kopiah/songkok apabila kita mengajak mereka untuk solat

Berikan pelukan dan ciuman yang paling hangat kepada mereka jika mereka mngikut kita solat. Tidak kisahlah walau berapa rakat sekali pun. Kadang kala, mereka hanya mengangkat takbir kemudian melompat dan pergi bermain, walau sekecil mana perbuatan mereka mengikut kita solat, berikan kata penghargaan seperti : “Solehnya anak ibu hari ni, adik ikut ibu solat!”

Jika anak-anak memanjat kita semasa kita solat, janganlah dimarahi mereka kerana Saidina Hassan dan Hussin juga pernah melakukan perkara yang sama kepada Rasulullah s.a.w sehingga memaksa Rasulullah untuk sujud lebih lama daripada biasa. Apabila ditanya oleh para sahabat, Rasulullah mengatakan bahawa baginda tidak mahu cucu baginda terjatuh andai terus bangun. Namun, pastikan anak-anak kita suci dari najis sebelum kita solat supaya tidak terbatal solat kita terkena najis mereka. Nasihatilah mereka dari hari ke hari dengan penuh hikmah dan lemah lembut.

Jangan sesekali berkata kepada anak : “Pergi main jauh-jauh, ibu/ayah nak solat.” Kata-kata demikian dibimbangi akan menjadikan anak-anak menganggap bahawa solat itu mengganggu hubungan mereka dengan ibu bapa mereka.

Mengajar anak solat

Umur 5-6 tahun

· Ajarkan mereka bacaan dan pergerakan solat yang betul. Jika ibu bapa tidak mampu, hantarlah mereka ke Tadika/tempat pengajian yang mengajar anak-anak solat. Solat secara praktikal di sekolah sangat membantu anak-anak belajar solat dengan lebih bersemangat dan gembira.

Praktikal solat yang dibuat di Tadika Nursyifa, sangat membantu anak-anak belajar solat. Yang paling melucukan, anak-anak ini akan berebut untuk menjadi imam, bukti keyakinan mereka untuk menjadi ketua!

· Sesekali ajaklah mereka ke masjid atau surau untuk solat berjemaah, namun ingatkan mereka selalu untuk menjaga adab-adab di rumah Allah.

· Terangkan kepada mereka tentang kefardhuan dan kepentingan solat bagi setiap orang Islam supaya dia solat bukan hanya ikut-ikutan tetapi kerana kefahaman yang betul.

· Ceritakan juga kelebihan dan ganjaran bagi orang-orang yang solat.

· Boleh galakkan mereka solat dengan menonton video-video yang bersesuaian.

· Sediakan carta solat, dan berikan mereka sticker setiap kali mereka berjaya melaksanakan solat. Sentiasa galakkan mereka untuk solat pada setiap waktu.

Contoh carta solat yang boleh dibuat untuk anak-anak, stiker-stiker comel diberikan setiap kali anak-anak berjaya solat.

Kad ucapan tahniah yang pernah saya berikan kepada anak kerana bangun solat subuh di pagi yang dingin.

· Sekali sekala, kejutlah mereka untuk solat subuh, walaupun mungkin mereka akan sujud dan terus tertidur, tidak mengapa, bukankah ini hanya masa untuk mendidik mereka.

· Jika mereka tidak mampu solat subuh pada waktunya, suruhlah mereka solat sebaik sahaja bangun tidur, tidak kisahlah jam berapa, yang penting solat.

· Bagi ibubapa yang bekerja, biasakan bertanya anak : “Adik dah solat?” selain dari pertanyaan kita berkenaan dengan makan, kerja sekolah dan sebagainya sebaik sahaja kita pulang ke rumah. Biar mereka biasa dengan soalan itu dan mereka dapat merasakan betapa pentingnya solat dalam diari kehidupan seorang muslim.

· Jika ibubapa menelefon anak, selain bertanya khabar, tanyakan juga tentang solat mereka.

3.Bersama memupuk istiqamah

Umur 7-10 tahun
Sebaik sahaja anak menginjak usia tujuh tahun, katakan kepadanya : “Bermula tahun ini, adik sudah tujuh tahun, jadi adik mestilah solat lima kali sehari. Tidak boleh tinggalkan solat lagi, tujuh tahun hingga sembilan tahun merupakan tahun latihan solat untuk adik. Jika adik meninggalkan solat ketika berumur sepuluh tahun nanti, ayah dah boleh rotan adik. Jadi adik kena berlatih bersungguh-sungguh ok?”

Pastikan anak-anak solat 5 waktu sehari semalam walau apa jua masalah yang melanda. Jika kita biarkan dia meninggalkan solat walaupun sekali, anak-anak akan merasakan tidak bersalah jika meninggalkan solat.



Nyatakan kepada mereka tentang realiti masyarakat sekarang yang meringan-ringankan solat, tetapi kita tak mahu jadi seperti mereka. Ceritakan tentang kisah-kisah para sahabat dan orang-orang yang hebat kerana menjaga solat mereka.

Sentiasa bercerita tentang ganjaran syurga yang dikurniakan kepada orang-orang yang menjaga solat

Ceritakan juga kepada mereka tentang peranan syaitan yang akan mendatangkan rasa malas untuk solat. Jadi kita kena lawan!

Jika anak bertanya kepada ibu kenapa tidak solat semasa haid, beritahu perkara sebenar, jangan pula katakana kepadanya anda sakit perut. Nanti dia fikir, kalau sakit perut tak payah solat.. Haru dibuatnya!

Mantapkan solat anak-anak dengan mengajar hukum-hukum berkaitan dengan solat seperti rukun-rukun solat, syarat sah solat dan sebagainya, termasuk juga hukum bersuci
Solat tiang agama, sesiapa yang meninggalkannya maka dia meruntuhkan agama. Sama-sama kita mendidik anak-anak dengan panduan yang telah diberikan oleh Rasulullah s.a.w. Mudah-mudahan anak-anak akan menjadi saham yang terbaik buat kita di akhirat kelak.

student >> engineer >> student



hidup mesti diteruskan. Alhamdulillah sekali lagi sy diberi pluang untuk sambung study lagi..
sebenarnye niat nak sambung tu lame dah..sejak baru2 masuk keje beberape tahun lalu..
2008 - da siap apply scholar la bagai, skali kene reject. down trus..sbbnye alasan die kate awk da ade keje tetap. kite nak bg pluang utk org yg xdpt keje..sudah..
2009 - nak kawen, tangguh dlu..
2010 - preg n bersalin, tangguh lagi..lagi pon br beli umh time ni....
2011 - officially pindah umh..mmg tersedak2 nak membayo kalo xkeje kan..
2012 - nekad dah..kene jugak buat..


dengan xsemena-mena surat resign pon dihantar dan skrg sudah berada dirumah..hehe..
smbung kat usm sini je, by research..
sbenarnye ade sebab disitu membuat kan sy nekad jugak..rmai jugak yg tanye..hampir 4thn keje tetibe nak quit ni..jwpnnye, masa utk study pulak...
stress study ngn stress keje ni rase die lain...stress keje ni kelat/payau/ssh nak telan..stress study ni pedas..walopan kepedasan membakar tp sedap still nak mkn lg..
setelah istikharah, bincang ngn hubby, ngan nayli, ngn mak ayah last decide to quit Intel tersayang sangat tu


sedih sebenarnye..lepas ni xde dah bonus2, gaji, kwn2 kat intel tuk ngadap hari tp itu lah yg da dipilih. kalaula ade sape yg paham ape yg sy rase mesti die sokong sgt..tau lah hari2 sy keluar rumah nak pegi keje awal pg, masuk kwsn kilang kat perai anta husband, kwsn kilang tau2 la, lori besar2, bas kilang, jalan teruk,
pastu cross bridge yg super duper jem. hari2 tau sy kene rempuh tu sume..hari hari...ulang lagi hari hari..
penah sangkut kat jem bridge tu dekat 2jam, sebelum toll lg tu..setiap kali rempuh jem mmg sy sentiase bersama nayli dok kat carseat die..kite org dewasa pon tau boring lama2 kat ctu, inikan budak2..smpai masa die akan menjerit2...slalu kalo stress jem tu sy nangis kuat..lepas tu lega...
abes bridge p gelugor lak anta nayli kat nursery..mmg nt jadi kene pusing blk sbb nursery belah utara, intel belah selatan..arah lain, dan semestinye ade beberape jem kene rempuh..cube teka smpai intel kul bape?
kul9 ke atas biase nye..keluar la dr umh awal ke lambat smpainye same...
sy tau dah ade kwn2 yg xphm dok tanye nape xkuar awal...awal tu kul bape sayang oii...pastu nak sound2, nak seribu daya...yes seribu daya..cube anda masuk dalam kasut sy  (jangan pengsan) anda akan faham...


itu kisah pegi keje...kisah balik keje lg la...smpai umh slalunye maghrib..sy terpakse kuar ofis awal..kul5 da gerak dr lab..tp sy p mother's room dlu, p surau..beh kurang 545 gak start enjen keta..pastu ambik nayli, jem lagi...lepas amik nayli cabaran masuk bridge...sblm msk bridge lagi da nmpk jem...silalah bersabar..nyanyikan lagu utk nayli smbil buat2 gaya skali..die suke kalau buat camtu..lantak p la keta sbelah nak kate aku ni pelik ke ape..biase bile balik tu 3kali hubby akan kol..skali msk bridge, tgh2 bridge ngn ujung bridge...sian sgt kat die kene tunggu lame2..sbnarnye lagi suke anta ngn jemput die sbb sy tkt kalau die naik moto g keje...bhye kwsn kilang lori besar2..bawak ganas2..
nah...tu cabaran sehari tau...blk umh nak uruskan ebm, baju bajuan, masak jika larat, xlarat beli je kat makcik peramah..penat woo...lepas setel hal rumah nak kene main ngn nayli..kene jugak..sian kat die, seharian mak ayah sebok keje je...begitu la hari2...stress keje xcampo lg..kdg2 kat umh pon kne sambung wat keje lg...hakikatnye xsesuai utk seorang ibu yg ingin beri perhatian kat anak tanpa slalu stress kelat itu..


sy nangis slalu sbb kdg2 pk ade yg xphm..skrg ni sy da benti n smbung study hrp2 sumenye lancar dan dipermudahkan...doakan salwani ke rakan2...

Tuesday, April 17, 2012

Monday, April 16, 2012

Check in Hotel KPJ Bandar Perda

Alkisahnye pada 6mac yang lalu encik hubby menghantar isteri dan anaknye Nayli ke hotel KPJ..
anakanda kami ni dok batuk2 beberape hari sejak blk dr JB turun2 flight..sampai dgr bunyi kat dada die...ktorg jd makin takut sbb die xnk minum susu, xnk mkn..kalo msk pon nt kuar blk sume batuk2 sampai muntah..


bile pegi je KPJ skali dr tahan sebab nak kne tgk takut serius...so kene xray, amik darah, test influenza tu sume...
6mac tu nayli kene cucuk tgn die sbb nk kne drip antibiotic, 7mac br dpt tau sebenarnye die kene pneumonia, jangkitan kuman kat paru2...luluh hati ibu bile dgr anaknye sakit...sedih nangis tgk die ngamuk2 bile nak mkn ubt, nak nebulize, cucuk tgn berbalut2 bagai....sian sgt..hari2 die mintak soh bukak kan balutan tgn...


malam2 die tdo lena tp setiap 4jam kene bangun makan ubt...nebulize...mama mmg ade dgn nayli 24-7...same2 terperap kat hosp...bilik tu 2 bedded, so ade la kwan kat katil sbelah...
yg sronoknye nayli ade kakak, abang, yg die leh main2...
conteng cadar, tgk cartoon sama2...




walopon tgn berbalut panjat tetap panjang...hari 1st da jatuh katil anak dara mama ni..adoi...




alhamdulillah lepas 6hari dok ward, dpt la kami keluar dan nayli nampak sgt2 excited, die naik keta trus main rabbit die yg da lama xmain, kakak, segala toys kat umh yg babah xlarat nak usung byk2 p kpj...
lega hati mama anak mama da sihat...

Saturday, February 25, 2012

Nayli 1 year young...22dec2011





Nampak mudah tp cabarannye..Perghhhhh!

bersambung..........

La Tahzan..

     


dah lama xnangis teresak2 macam baru2 ni...serius sy nangis tersedu sedan smpai ade yg offer nak anta sy blk...
tp nasib baik ade suami dan nayli membuatkan sy jd lebih kuat...
ape pon kesedihan dan nangis bukanlah penyelesaian untuk masalah..tp itulah cara sy melepaskan kestressan dan secara xlangsung ia boleh kurangkan kesedihan...
slagi ditahan tangisan seperti sesuatu yg keras tersekat kat tekak...so lepaskan lah wahai salwani..

lepas tu da ok sket...legakan? huhu

Ya Allah bantulah hambuMu ini untuk membuat keputusan yg terbaik.

La Tahzan ya Salwani...