Tuesday, August 16, 2011

Terkilan, susu ibu dan haih!!


ni nak cerita kan kisah jumaat yg lalu...
sy mmg terkilan dan geram sket..

kisahnye begini..
my SIL bersalin jumaat yg lalu..tp rasenye normal tuk ibu2 baru susu lom kuar lg dihari pertama..
mmg susu ade tp kne stimulate by baby dlu la kan..
memandangkan susu lom ade sy pon prepare la susu nayli yg diberi kebenaran oleh babah nayli utk diberikan pada umat muhammad yg baru itu..SUSU IBU ye kwn2..

sesampainye dihosp baby masih blum disusukan sejak keluar..mmg die lapa..
ktorg pgl la nurse mintak tlg bg susu itu..ibu die da try bg tp xkuar susunye..nurse pon da tlg..

tetibe nurse dtg dgn muke yg agak musykil..
nurse: aik, da perah ke?
sy: itu bukan susu ibu baby tp susu sy..
nurse: ibu xbg?
ibu baby: xkuar susu lg...
nurse: da try? da picit?
ibu baby: dah, nurse pon da tlg..tp xde
nurse tu belek2 susu tu smbil goncang2..
nurse: betul ke ni susu badan? lain je kaler die..susu sape ni..mane dpt?
sy : susu sy la..susu badan..
nurse: aik, betul ke..(smbil usha sy semacam) xmcm susu badan pon..betul ke ni? (die mcm xcaya sy de susu dan da kawen kot)
sy: betul la..sy yg perah..xkn sy nk tipu kot..
MIL : xkn la bulan puase nk tipu kot..
nurse tu wat muke dan xpuas ati..die xnk pndang pon muke sy..geramnye sy ngn die tu..leh die wat camtu kat rezeki baby..
die asik nk ulang je ckp, pelik la...rupe die xmcm susu badan pon...
hai la nurse, kamu penah tgk segala jenis susu ibu ke? sy nyusu nayli dekat 8bulan...xde la kuarnye cam kaler susu pertama yg kekuningan tu..susu awal2 mmg la kekuningan...
dan juga die agak pelik sbb sy perah byk tu..xla byk pon sy bwk..5oz je pon..pnuh botol kecik...

die suap baby tu skejap pastu die blah gtu je xdtg...panas ati jugak la kan...
sy ckup mrh bile org pertikaikan mcm ni..nk sy perah depan2 die ke..aih..

lepas tu sy trun ganti jaga nayli, babah nayli naik pulak dan die suruh simpan susu tu dlm fridge supaya thn lebih lama..mase tu baby tdo..

dikala itu, kami pon blk dan mase baby lapa nurse tu dtg sumbat baby ngn susu formula..
ayat die utk ibu baby tu.."sy xbg tau susu yg awak nak tu..sy bg susu formula"
Aiyyooo..ini ke polisi hosp gov yg digembar gemburkan menyokong kuat susu ibu...

kalau sy jd ibu tu luluh hati sy...mmg sepanjang hari sy terkilan dgn nurse tu...
mmg niat dihati nk wat report tp sy xamik maklumat nurse tu...

geram btol....

3 comments:

  1. apesal nurse tu?msti muda lg kn...hospital gov ktne ni eh?

    ReplyDelete
  2. sakit hati tol..tp memang HSI bukan spital rakan bayi kan...?tp kalo bkn rakan bayi pon,jgn la camtu skali...kalo private spital mmg phm la derang direct bg FM....adoi!!!!

    ReplyDelete
  3. pn engineer: nurse tu muda lg..mcm cetek lg je ilmu die..die p ckp my SIL pemalas..da la baby ade kat situ..sian baby tu lahir2 da dgr perkataan camtu..

    pn nana: hati ni masik lg luke ni..huhu..kat dlm wad punye la byk tampal psl susu ibu ni..FM jugak die bg...kecik ati..

    ReplyDelete