Saturday, August 20, 2011

Cabaran dibulan Puasa..

Alhamdullillah arini da 20hari berpuasa..
dan alhamdulillah juga stakat ni sy masih berpuasa penuh..harap2 dpt la puasa pnuh thn ni...last year pregnant sepatutnye dpt puasa penuh tp ade tinggal 2 hari terpaksa berbuka atas sebab2 kesihatan ibu mengandung dan bayi dlm kandungan..

cabaran disini yg sy sgt2 terasa ialah menyusu dan puasa..ikutkan nayli da kurang menyusu sbb die da mkn solid food tp sy ibu yg mengepam jugak..so mmg rase kering kontang la jugak..kat opis 3kali juga sy pegi mother's room cam biase sblm puasa..walopon hasilnye bg sy xla terjejas ketara tp lesunye badan tu yg ketara..
pg energy level 5 lg..tghari drop level 2..ptg tu leh kate level 0.5..mmg ketaq lutut..
lg2 kalo terbabas sahur..stkt ni 3kali dah terbabas sahur..

adoila...mmg lesu sgt2...smpai nk ckp pon xlarat...mase 1st tinggal sahur awal2 puasa aritu..ptg tu terbaring je..hubby pon xsahur tp die lg bertenaga..so die la yg masak tuk buka..Ya Allah, syukur sgt dpt suami cam die..msk pon sodap lak tu..serius ni xtipu...psl tgn JAWA kot..hehe

baru2 ni sepatutnye ade 1:1 denagn boss tp die schedule ptg2..kul330-430...mmg time lesu la tu kan..bile da xlarat tu mule la cari seribu satu alasan nk ckp soh reschedule...ayatnye "boss, 1:1 jd ke?sy rase xlarat la ptg2 cmni..biase ptg2 sy mmg xlarat dan pening sket sbb air dlm badan da kurang kot..bf baby lg"...bos kate, "kalau wani xlarat xpe..kite cancel yg ni..nt sy schedule blk..amik time pg.." sy ok je la..lega sket...kalo x nt senyap je tgk muke die ckp2 xlarat nk balas...

ape jua yg sy lalui sy tetap syukur kerana sy diberi kesihatan dan kekuatan utk beribadat dibulan ramadhan ni...psl bj raye nt sy cite len...(pndai2 janji nt kene cerita jugak..hehe)

Thursday, August 18, 2011

Tuesday, August 16, 2011

Terkilan, susu ibu dan haih!!


ni nak cerita kan kisah jumaat yg lalu...
sy mmg terkilan dan geram sket..

kisahnye begini..
my SIL bersalin jumaat yg lalu..tp rasenye normal tuk ibu2 baru susu lom kuar lg dihari pertama..
mmg susu ade tp kne stimulate by baby dlu la kan..
memandangkan susu lom ade sy pon prepare la susu nayli yg diberi kebenaran oleh babah nayli utk diberikan pada umat muhammad yg baru itu..SUSU IBU ye kwn2..

sesampainye dihosp baby masih blum disusukan sejak keluar..mmg die lapa..
ktorg pgl la nurse mintak tlg bg susu itu..ibu die da try bg tp xkuar susunye..nurse pon da tlg..

tetibe nurse dtg dgn muke yg agak musykil..
nurse: aik, da perah ke?
sy: itu bukan susu ibu baby tp susu sy..
nurse: ibu xbg?
ibu baby: xkuar susu lg...
nurse: da try? da picit?
ibu baby: dah, nurse pon da tlg..tp xde
nurse tu belek2 susu tu smbil goncang2..
nurse: betul ke ni susu badan? lain je kaler die..susu sape ni..mane dpt?
sy : susu sy la..susu badan..
nurse: aik, betul ke..(smbil usha sy semacam) xmcm susu badan pon..betul ke ni? (die mcm xcaya sy de susu dan da kawen kot)
sy: betul la..sy yg perah..xkn sy nk tipu kot..
MIL : xkn la bulan puase nk tipu kot..
nurse tu wat muke dan xpuas ati..die xnk pndang pon muke sy..geramnye sy ngn die tu..leh die wat camtu kat rezeki baby..
die asik nk ulang je ckp, pelik la...rupe die xmcm susu badan pon...
hai la nurse, kamu penah tgk segala jenis susu ibu ke? sy nyusu nayli dekat 8bulan...xde la kuarnye cam kaler susu pertama yg kekuningan tu..susu awal2 mmg la kekuningan...
dan juga die agak pelik sbb sy perah byk tu..xla byk pon sy bwk..5oz je pon..pnuh botol kecik...

die suap baby tu skejap pastu die blah gtu je xdtg...panas ati jugak la kan...
sy ckup mrh bile org pertikaikan mcm ni..nk sy perah depan2 die ke..aih..

lepas tu sy trun ganti jaga nayli, babah nayli naik pulak dan die suruh simpan susu tu dlm fridge supaya thn lebih lama..mase tu baby tdo..

dikala itu, kami pon blk dan mase baby lapa nurse tu dtg sumbat baby ngn susu formula..
ayat die utk ibu baby tu.."sy xbg tau susu yg awak nak tu..sy bg susu formula"
Aiyyooo..ini ke polisi hosp gov yg digembar gemburkan menyokong kuat susu ibu...

kalau sy jd ibu tu luluh hati sy...mmg sepanjang hari sy terkilan dgn nurse tu...
mmg niat dihati nk wat report tp sy xamik maklumat nurse tu...

geram btol....