Thursday, December 2, 2010

Harap baby mama dpt bersabar sket lg eh...syg baby =)

Salam,
makin lama makin kurang rajin update blog..bkn xde cerita..byk cerita nk kongsi tp memandangkan kurang rajin menaip dan bukak blog..cek fb pon pkai hs je..nk letak laptop atas riba pon xmuat dah..klu atas meja payah nk rapat ke meja pulak..byk songeh kan..hehe

ikutkan last week ade p checkup kat KK..eh2..klinik desa..walopon ade yg xpuas ati tp cam biase la..da phm sgt, mmg camtu kan..dah la free, byk bunyik pulak..depa mmg byk sembang sambil wat keje..kite thn jela..
bile cek HB kat Klinik desa xkene merah pulak..11.6...bagus je ni..awal2 preg dlu dok cek kat KD ni gak mmg HB xpnh low..tah2 mesin kat KK nun rosak kot..tp xkan sume ibu2 mengandung kne merah cam sy kot kan..xpe la..asalkan die xkate ape sudah la..
mase sesi dgn nurse cek perut tu ade la taklimat2 sket die bg:

  1. bahaya bersalin di rumah - mmg sgt bahaya tkt tumpah darah, uri sangkut, baby lemas, baby xnangis. die kate bile baby keluar je die kne tepuk2 kasik baby nangis..bile nangis tu je automatic oxygen anta kat otak dan anggota die berfungsi..klu aku igt lg la die kate camtu..jika slh tlg btol kan..i engineer, bkn doctor..
  2. jaundis - yg kebanyakan bayi mmg akan kene ni..cume level die truk ke x je..mmg xde ubt, melainkan letak bwh lampu biru kat spital atau bg minum susu ibu...die igtkan satu lg, nt da blk dr spital slalunye ibu dan baby bantai tdo je sbb pnt kot..tp yg xbagus, kne la kejut jugak baby tuk bg susu, cepat sket kuning tu ilang. baby mengidap kuning lama ni ade kesan jangka panjang gak..die kate kesan die perkembangan die slow sket..igt la yg tu eh..
next appoinmt adalah 8hb dec ni..yg ni kne p KK sbb nak kne jumpe doctor untuk wat RME..mende tah tu..die kate kne cek jantung ngn ape tah..xterangkan sgt..ade jugakla terpk, sempat ke eh sy p KK ni lg..kot2 da nk blk Langat ke kan...

sebenarnye da lame dlm dilema ni..aritu sebab da risau2 ngn hubby ktorg cam terpk nk blk mase mgu 4-5hb sbb tkt terawal. dah la xde tanye mane2 doctor. ade pon ckp kat doctor ukmsc sy nk p appoimt 13hb tu..konon2 leh bertahan la kan..harap2 la bole..sbb plan asal nk blk Langat hari jumaat 10hb..peningkan bace cerita dilema sy ni..mesti xphm kan (klu mls nk phm sila tutup mata)..

semalam, bersamaan 1dec sy sakit xtau nk kate cane..duduk xkene, diri xkene, baring pon sakit..tp die dtg 10minit skali kot..average la..hubby ajak p spital tp cam sakit tu dtg dan pergi..try la p minum air masak byk2 pastu tdo..bile tdo berkerut je sbb rase sakit tu dtg dan pergi..tahan ye mama baby..sume mama lalui pengalaman ni kan..tau la pengorbanan ibu tu cane kan..ayah sy pnh btau mase sy ngadu xleh tdo dlu tu, ayah kate mak sy 2bln leh je tdo duduk..bayang kan mak sy tu de 6org anak..terharu..(lap air mata)..
skg ni sy jd lebih tabah dan kuat..xpe baby, demi baby..mama suke baby slalu gerak2 sbb mama tau baby sehat didalam tu..

siang td disebabkan sakit2 lak time kat opis, sy pon ajak la hubby p hosp check..risau jugak, tkt..p hosp tu xde org sbb arini halfday die bukak, jumpe doctor sy ckp la dr smlm dok sakit..tu pon dlm mengah2 berckp sbb nafas cam xsmpai lak..patutnye mgu ni 36week tp doctor kate 37weeks da ni..meh nk scan..mase scan die kate size baby 39weeks..baby besar sket ni..biase la tu kot..baby dpt zat yg ckup dr mama die yg kurang mkn ni..pastu cek bwh tu aka seluk2, doc kate servik da soft..tp tebal lg la...anytime leh bersalin.
doctor bg antibiotic tuk elak kuman kat servik. sy ckp la nk blk KL, die kate nk blk mgu ni atau mgu depan la..amik MC ke AL ke sbb nk jln jauh..klu taiping ok lg..tp klu da sakit2, lom blk leh dtg kat die anytime. (yela, wet masuk..hehe)..dan skg ni da finalize and decide nk blk Langat jumaat depan..
baby mama sabar sket eh..mama nk bersalin kat cheras..kat sini nt xde sape2, sedih lak nt..baby jaga mama sama tau --> ni pesanan dr babah...sayang baby dan babah..cium 800x..

3 comments:

  1. huhuhu..ttbe touching bab camne mak kite saket2 dlu...huhhu..bebi...ikot pesan mama tau...cian kat mama yeh...kalo bebi dgr ckp mama,bebi dpt jumpe atok ngan nenek skali nnt..haaaa...suke tak...?anyway jangan menrisiko kan diri demi keje ye...kesehatan paling penting..skang kamu jage dua nyawa..

    ReplyDelete
  2. nanaruzana: da finalize nk blk 10hb..sedang menikmati saat2 baby tendang2...nt rindu pulak kan..
    lepas da slesai focal review ngn bos da lega leh blk..xkesah la die nk kate ape pon..huhuhu

    balkhiz: da ujung2 ni mmg rase mcm2..lg2 dok dgr membe sorg2 da lepas..makin berdebar la jdnye..

    ReplyDelete