Tuesday, December 28, 2010

Selamat Datang Puteri Sulung Mama & Babah

salam,
sorry sy mmg xsmpat nk update blog cerita panjang2.pendek2 dlu eh..ni da kire utang cerita cam byk lak..
harap2 xlupe la..

Perkenalkan 
Nama: Nayli Farhah binti Noor Fazli
DOB: 22 Dec 2010
Jam: 6.05 am
berat lahir: 2.76kg


photo taken masa umur die br beberapa jam,pukul 9.11pg, so umur die br 3jam.6 minit..
sorry nayli mama da publish gamba..

semoga anak mama jd insan yg berguna, solehah, taat pada perintah agama, perintah mama babah...
Mama & Babah syg Nayli Farhah

Monday, December 6, 2010

"Cukup dah tu" kata seorg makcik

semalam balik dari kerja, ktorg (sy dan hubby) pegi makan kat Nazir Cafe..
tetibe rase nk mkn soto lak..walopon xla sedap mana tp ok la..rase la sotonye..(laki i wat soto lg sedap)
hubby mkn asam pedas, yg ni mmg mengancam..kat situ br kami tau ade asam pedas yg sedap..

tp bkn yg ni nk dicerita...mase nk baya kat kaunter tu, istri nazir tu kot br msk kat restoran...
die tolak je pintu dgn xpndang sy pon..die trus ckp "Cukup da tu"..pastu sy terkejut, die ckp ngn sape..
igtkan die mrh kat sape2 ke..pastu die pndang sy dan kate "tgh tgu hari kan?" hohoho..sy mmg tediam skejap..
sy senyum je..alhamdulillah.."a'ah, tgh tgu hari.." pastu br sedar..ye, anytime dah ni..
hubby lg xkate pape..die pon terkejut makcik tu kate camtu..die kate cam cara die ckp sdikit seram..hehe..
org tua2 tgk pon da leh tau kan..leh hubby kate, eh, tah2 macik tu bidan kot..xde la..org lama mesti da biase tu..
die pon da bp org anak dah..terer la..
tp btol la..dr 8bln org dok tego perut da turun..tp sy mmg xtau cane rupe da turun tu..aritu doctor ade ckp..mase tu sy tgh baring..die xplen kat nurse, "cube tgk ni..perut die pnuh, pastu atas ni kosong..ini la org kate da trun tu.." disaat tu baru ku tau..
Alhamdulillah, klu ikut ticker ni 37weeks dah aka fullterm..cume ikut doctor last week la fulltermnye..
tp xkesah la..yg sy da set dlm kpala, anytime..
Ya Allah, permudahkan urusan kami...
esok adalah hari sy p klinik kesihatan bayan baru nk cek jantung..xpasti la ape yg nk dicek lg..
kne ckp la 'ni last sy cek kat kk ni tau..sy nk blk umh mak dah nt ni..kire lepas ni sy p every week kat Langat la'..ni la kot namanya kes tumpang kot..pnh dgr aritu de sorg mummy dr KL blk penang p KK bayan baru...

patutnye khamis pulak kene pegi pearl maternity hosp(PMH) untuk checkup private lak..tp hubby kate isn da nk p ukmsc, kire xyah pegi la PMH dah..harap2 condition ok la kan..tgh bersabar nk blk Langat ni..

semangat keje? yg ni mmg makin2 drop...merudum..xrisau dah psl keje..pk nk blk je..=P

Friday, December 3, 2010

False Alarm Vs Tanda Sebenar

bile da saat2 camni br la sebok nak selak2 buku, google menggoogle psl ni kan..dr dulu xnk bace awal2..
risau woo..lg2 1st time mmg xtau la rase die cane..kang dok ulang p spital asik kate false alarm je penat gak..penat poket jugak la..sbb doctor mmg akan seluk menyeluk punye.

ni ade sdikit artikel dr Pa&Ma nk share:


-----------------------------****************************----------------------------


Ketika berada dalam proses bersalin, tubuh menghasilkan hormon pitokin. Hormon ini bertindak sama seperti hormon yang terhasil apabila tubuh kehilangan air. Jika anda mengalami dehidrasi ketika di hujung minggu kehamilan, ini akan menyebabkan rahim mengecut walaupun ketika itu belum tiba masanya untuk bersalin. Jadi, anda perlu minum dalam jumlah yang mencukupi bagi mengelakkan false alarm berlaku.
(peringatan tuk diri sendri: jgn lupe minum je air byk2 dok ulang p toilet pon xpe)

Langkah bijak yang boleh anda amalkan ialah mencatat setiap kontraksi yang dialami di atas sekeping kertas. Catatkan kontraksi pertama dan berikutnya. Bagi kontraksi sebenar, jarak masa antara satu kontraksi dengan kontraksi berikutnya adalah tetap dan semakin lama semakin kerap. Namun, jika anda mengalami false alarm, jaraknya tidak tetap. (yg part ni akan dibuat mulai SEKARANG. TEGAS sket)

Anda juga perlu mencatatkan berapa lama jarak masa bagi setiap kontraksi. Catatkan bila ia bermula dan berhenti. Proses kelahiran sebenar menyaksikan anda mengalami kontraksi lebih daripada 30 saat bagi satu-satu masa kemudian makin kerap. Lebih daripada seminit dan kuat. Jika false alarm, jarak kontraksinya berbeza di antara satu sama lain.

Dalam proses kelahiran yang sebenar, kesakitan yang dialami bermula di bahagian atas abdomen kemudian “merebak” ke seluruh abdomen dan anda turut mengalami sakit belakang. Berlainan pula dengan false alarm, kontraksinya banyak tertumpu di bahagian bawah abdomen dan pangkal paha.

Tanda-tanda false alarm:
1. Kontraksi yang dialami tidak teratur dan tidak dijangka. ini la yg dirasai aritu
2. Apabila kontraksi berlangsung, bahagian perut mengeras. kerap jugak..kurang slesa sket
3. Perubahan posisi tubuh akan menyebabkan kontraksi berkurangan ataupun terhenti. tido da xsedar.ho3
4. Kebiasaannya tiada pendarahan yang berlaku. setiap kali ke toilet mmg dok cek je tu
5. Kantung air ketuban tidak pecah. plg cuak..sabar ye


-----------------------------****************************----------------------------

Tanda awal kelahiran
1.Penurunan paras rahim (lightening)
Petanda awal yang akan anda alami ialah perut kelihatan “turun” sedikit. Hal ini berlaku kerana:

-Symphisis pubis mengembang.
-Otot pelvik menjadi lembut dan longgar.
-Bahagian bawah rahim mengembang.

Keadaan sebegini akan menyebabkan fetus bergerak turun ke pelvik. Bagi yang bakal melahirkan anak sulung, kepala bayi akan terus masuk ke rongga pelvik. Namun, bagi yang pernah mempunyai anak sebelum ini, rahimnya lebih mengembang ke hadapan tetapi kepala bayi tidak masuk ke rongga pelvik.

Pada peringkat ini, anda akan berasa selesa setiap kali bernafas. Organ jantung dan perut juga berfungsi dengan lebih baik. Namun, anda akan mengalami kesukaran untuk berjalan dan sakit belakang. Selain itu, anda juga berasa tidak selesa di bahagian bawah perut, kelengkang dan paha.

2. Kekerapan membuang air kecil
Keadaan ini berlaku hasil daripada tekanan kepala bayi ke atas pundi kencing. Ini akan menyebabkan pundi kencing tidak mampu menampung jumlah air yang banyak. Oleh kerana itulah, anda perlu membuang air kecil sekerap mungkin. Dalam keadaan tertentu, kadang kala anda akan “terkencing” dengan sendirinya. Ini berlaku kerana otot pelvik menjadi semakin lembut dan longgar.

3. Penarikan pangkal rahim
Pada peringkat ini, pangkal rahim mula tertarik. Ini akan menjadikannya selari dengan bahagian bawah otot rahim.


-----------------------------****************************----------------------------


Tanda sebenar kelahiran
1. Kontraksi
Proses ini berlaku untuk menolak keluar bayi daripada rahim melalui faraj pada saat kelahiran. Dalam masa yang sama, rahim akan menjadi keras. Ketika ini anda akan berasa tidak selesa.

Perlu diingat, keadaan ini berlaku secara semula jadi dan tidak boleh dikawal. Sakit yang anda alami bermula dari bahagian belakang tubuh dan kemudiannya beralih ke hadapan dan bahagian atas paha. Kesakitan ini semakin kuat dirasai apabila saat kelahiran semakin tiba.

Proses ini adalah tanda yang paling penting bagi menunjukkan bahawa anda akan melahirkan pada bila-bila masa sahaja. Jika kesakitan yang dialami berterusan sehingga ke lima minit setiap kali kontraksi, segeralah ke hospital berdekatan

2. Sakit belakang
Keadaan ini adalah salah satu daripada tanda bahawa anda akan bersalin. Ketika dalam proses kelahiran, kesakitan ini akan menjadi lebih teruk. Kesakitan yang dialami ketika ini sama seperti senggugut.

3. Pendarahan
Kebiasaannya lendir yang bercampur darah keluar dari faraj beberapa jam sebelum proses kelahiran bermula. Paling tidak pun apabila saat kelahiran hampir tiba. Lendir darah tersebut keluar kesan daripada pembesaran pangkal rahim sehingga menyebabkan selaput ketuban terpisah daripada lapisannya.

4. Pecah ketuban
Mungkin dalam fikiran, setelah pecah air ketuban, anda akan bersalin dalam tempoh yang terdekat. Namun, hakikatnya tidaklah sebegitu. Ada kes di mana kebanyakan wanita hamil yang ditahan di wad, tidak mengalami pengalaman ini. Ketuban mereka terpaksa dipecahkan oleh doktor bagi mempercepatkan proses kelahiran.

Namun begitu, bagi yang berpeluang merasakan air keluar dari faraj, sama ada banyak ataupun sedikit, ini menandakan anda akan melalui proses awal kelahiran ataupun sudah berada dalam proses itu. Selepas daripada itu, anda perasan bahawa kontraksi akan menjadi lebih kuat.

5. Pembukaan pintu rahim
Dalam proses kelahiran, serviks akan menjadi lembut dan nipis daripada biasa. Ia juga sedikit demi sedikit terbuka bagi menampung saiz kepala bayi. Pintu rahim akan terbuka bagi memberi laluan kepada bayi agar dia dapat dilahirkan. Proses ini akan lebih cepat berlaku jika kepala bayi menekan tepat ke bahagian pintu rahim. Dalam pada itu, saiz serviks dapat diketahui apabila doktor melakukan pemeriksaan pelvik.



-----------------------------****************************----------------------------

byk rupenye kan..ade yg da tau tp xalert je ni..salwani, sila alert eh..xsaba nk tgu sabtu depan da ade ngn mak, mungkin lega sket sakit pape leh tanye mak..skg ni leh tanye pakcik google ni je..

Thursday, December 2, 2010

Harap baby mama dpt bersabar sket lg eh...syg baby =)

Salam,
makin lama makin kurang rajin update blog..bkn xde cerita..byk cerita nk kongsi tp memandangkan kurang rajin menaip dan bukak blog..cek fb pon pkai hs je..nk letak laptop atas riba pon xmuat dah..klu atas meja payah nk rapat ke meja pulak..byk songeh kan..hehe

ikutkan last week ade p checkup kat KK..eh2..klinik desa..walopon ade yg xpuas ati tp cam biase la..da phm sgt, mmg camtu kan..dah la free, byk bunyik pulak..depa mmg byk sembang sambil wat keje..kite thn jela..
bile cek HB kat Klinik desa xkene merah pulak..11.6...bagus je ni..awal2 preg dlu dok cek kat KD ni gak mmg HB xpnh low..tah2 mesin kat KK nun rosak kot..tp xkan sume ibu2 mengandung kne merah cam sy kot kan..xpe la..asalkan die xkate ape sudah la..
mase sesi dgn nurse cek perut tu ade la taklimat2 sket die bg:

  1. bahaya bersalin di rumah - mmg sgt bahaya tkt tumpah darah, uri sangkut, baby lemas, baby xnangis. die kate bile baby keluar je die kne tepuk2 kasik baby nangis..bile nangis tu je automatic oxygen anta kat otak dan anggota die berfungsi..klu aku igt lg la die kate camtu..jika slh tlg btol kan..i engineer, bkn doctor..
  2. jaundis - yg kebanyakan bayi mmg akan kene ni..cume level die truk ke x je..mmg xde ubt, melainkan letak bwh lampu biru kat spital atau bg minum susu ibu...die igtkan satu lg, nt da blk dr spital slalunye ibu dan baby bantai tdo je sbb pnt kot..tp yg xbagus, kne la kejut jugak baby tuk bg susu, cepat sket kuning tu ilang. baby mengidap kuning lama ni ade kesan jangka panjang gak..die kate kesan die perkembangan die slow sket..igt la yg tu eh..
next appoinmt adalah 8hb dec ni..yg ni kne p KK sbb nak kne jumpe doctor untuk wat RME..mende tah tu..die kate kne cek jantung ngn ape tah..xterangkan sgt..ade jugakla terpk, sempat ke eh sy p KK ni lg..kot2 da nk blk Langat ke kan...

sebenarnye da lame dlm dilema ni..aritu sebab da risau2 ngn hubby ktorg cam terpk nk blk mase mgu 4-5hb sbb tkt terawal. dah la xde tanye mane2 doctor. ade pon ckp kat doctor ukmsc sy nk p appoimt 13hb tu..konon2 leh bertahan la kan..harap2 la bole..sbb plan asal nk blk Langat hari jumaat 10hb..peningkan bace cerita dilema sy ni..mesti xphm kan (klu mls nk phm sila tutup mata)..

semalam, bersamaan 1dec sy sakit xtau nk kate cane..duduk xkene, diri xkene, baring pon sakit..tp die dtg 10minit skali kot..average la..hubby ajak p spital tp cam sakit tu dtg dan pergi..try la p minum air masak byk2 pastu tdo..bile tdo berkerut je sbb rase sakit tu dtg dan pergi..tahan ye mama baby..sume mama lalui pengalaman ni kan..tau la pengorbanan ibu tu cane kan..ayah sy pnh btau mase sy ngadu xleh tdo dlu tu, ayah kate mak sy 2bln leh je tdo duduk..bayang kan mak sy tu de 6org anak..terharu..(lap air mata)..
skg ni sy jd lebih tabah dan kuat..xpe baby, demi baby..mama suke baby slalu gerak2 sbb mama tau baby sehat didalam tu..

siang td disebabkan sakit2 lak time kat opis, sy pon ajak la hubby p hosp check..risau jugak, tkt..p hosp tu xde org sbb arini halfday die bukak, jumpe doctor sy ckp la dr smlm dok sakit..tu pon dlm mengah2 berckp sbb nafas cam xsmpai lak..patutnye mgu ni 36week tp doctor kate 37weeks da ni..meh nk scan..mase scan die kate size baby 39weeks..baby besar sket ni..biase la tu kot..baby dpt zat yg ckup dr mama die yg kurang mkn ni..pastu cek bwh tu aka seluk2, doc kate servik da soft..tp tebal lg la...anytime leh bersalin.
doctor bg antibiotic tuk elak kuman kat servik. sy ckp la nk blk KL, die kate nk blk mgu ni atau mgu depan la..amik MC ke AL ke sbb nk jln jauh..klu taiping ok lg..tp klu da sakit2, lom blk leh dtg kat die anytime. (yela, wet masuk..hehe)..dan skg ni da finalize and decide nk blk Langat jumaat depan..
baby mama sabar sket eh..mama nk bersalin kat cheras..kat sini nt xde sape2, sedih lak nt..baby jaga mama sama tau --> ni pesanan dr babah...sayang baby dan babah..cium 800x..