Monday, November 22, 2010

Set Bersalin yg da disurvey


salam..
sy da survey beberape jenis product set bersalin ni..de org xamik ape2 set pon tp mengancam je..
mak kate xmo amik trus kang xsedap lak badan. tu pon ikut org kan..

yg da pnh pegi tanya2 ada lah..leesa formula, HPA, NR, AMWAY dan ade beberapa yg bg sy xbrape menarik..

skg ni bkn pk menarik je kan..yg perlu die consider:
  • sesuai dgn budget
  • sesuai untuk ibu yg nk fully bf baby
  • xla leceh sgt smpai nk kne 3jam siap kan bahan2
  • boleh ditelan lg..
  • xsembelit dan baby xcirit atau panas ke ape
  • complete dan xperlu bli mcm2 lg
sbenarnye kesesuaian tu bergantung pada badan masing2..de org A sesuai, de org B xsesuai lak..
mak kate nk amik tu mula kan dgn dos yg minimum..bile da ok br tmbh sket2..tp rase amik slow2 pon xpe dah..wat cukup syarat je..

yg da di shortlist kan adalah Set Bersalin NR dan Set Bersalin Tropical Herbs Amway..
tp belum decide lg..maklumat seperti dibwh ni..
nk amik yg mane la ye?

SET HERBANIKA BERSALIN NR

Set Bersalin Nona Roguy (NR)
Herbanika Bersalin adalah rumusan tradisional daripada Nona Roguy (NR) disediakan istimewa untuk ibu-ibu berpantang, kesihatan bersalin dan kecantikan.  Ianya juga sesuai untuk mereka yang ingin menjaga kesihatan selepas habis tempoh berpantang. Sesuai digunakan samada bersalin secara normal atau pembedahan.

Kini tradisi ini diperturunkan dalam bentuk yang mudah digunakan dan dapat diamalkan oleh semua orang untuk amalan kesihatan dan kecantikan badan.
Berbekalkan rumusan herba-herba asli daripada khazanah hutan hujan tropika dan petua serta adat resam dahulu, rangkaian herba Nona Roguy(NR) diproses melalui penggunan mesin-mesin yang termoden dengan taraf piawaian dan ketetapan yang telah ditentukan oleh kerajaan. Produk ini adalah buatan dan keluaran Malaysia.

Mengandungi

    * PhytoNatal (90 biji)- dalam bentuk tablet untuk dimakan
    * Akar Herbanika (10 paket)- dalam bentuk paket  dan perlu dicampur air untuk diminum
    * Minyak Herbanika (100 ml)- minyak sapuan pada perut, pinggang dan  badan
    * Herbanika barut (krim 60gm)- sapuan pada perut dan pinggang
    * Uncang Cuci Herbanika (10 paket)- untuk jagaan kebersihan dan kesegaran wanita
    * Herbanika Lulur (100gm)-  untuk menyental kulit, kehalusan dan kebersihan kulit

Khasiat dan Panduan Penggunaan
Barangan/Panduan Penggunaan
Khasiat
PhytoNatal (tablet) 
Hari ke 4 - 50
(atau sehingga 100 hari)

Kelawasan biasa

  • makan 2 - 3 biji 1 kali sehari
Terlalu lawas (Sensitif )
  • makan 1- 2 biji 1 kali sehari
Tidak lawas (Sembelit)
  • makan 3 - 5 biji 1 atau 2 kali sehari
  • Membersihkan rahim, mengeluarkan angin, lendir dan darah kotor dalam badan
  • Melawaskan pembuang air kecil dan besar, mengatasi masalah sembelit, kepenatan, migrain dan angin
  • Mengimbangi kembali sistem badan.
  • Mengurangkan berat badan dan menguatkan otot-otot badan
Akar Herbanika (uncang)
Hari ke 1 - 50
(atau sehingga 100 hari)

  • Rebus 1 pkt uncang Akar Herbanika dengan sukatan 1 liter air sehingga keluar pati teh herba. Campurkan 1 sudu teh Madu Lebah Asli sebagai penawar & sumber tenaga. Minum suam panas 3 - 4  cawan sehari.Jika berpenyakit Kencing Manis, minum tanpa Madu Lebah.
  • Jika mengalami lebihan angin dalam badan, didihkan 5 paket uncang akar herbanika bersama-sama halia tua dalam 1 liter air. Tambahkan madu asli. Minum ketika suam-suam.
  • Boleh disimpan didalam termos untuk mengekalkan kepanasannya.
  • Menyegarkan urat saraf, mengurangkan keletihan serta sakit sendi, memecahkan lemak yang degil dan juga mengawal bau badan.
  • Membantu pengeluaran susu yang baik dan pekat.
  • Melawaskan pembuangan air kecil dan mengurangkan air yang berlebihan dalam badan.
Herbanika Barut (serbuk dan Krim)

Hari 4 - 40

  • Krim - boleh terus disapu
  • Serbuk - Campurkan 1-2 sudu besar Serbuk  Herbanika Barut dengan 4 sudu besar asam jawa tanpa biji dan air yang mencukupi di dalam periuk tanah.
  • Panaskan dengan api yang perlahan dan kacau sehingga sebati. Seeloknya tidak terlalu cair atau pekat.
  • Lumurkan Minyak Herbanika kemudian sapukan Herbanika Barut ketika suam ke  pinggang, perut dan bahagian ari-ari.
  • Pakailah bengkung.
  • Dilakukan 2 kali sehari iaitu pada waktu pagi dan petang.
  • Pada waktu petang, bersihkan dan pakai  semula seperti cara di atas. Gantikan dengan bengkung yang baru atau bersih.
  • Pakai sepanjang malam.
  • Seeloknya memakai Serbuk Herbanika  Barut pada sebelah pagi dan Krim  Herbanika Barut pada sebelah petang  atau  memilih salah satu.
  • Mengempiskan perut yang buncit dan merampingkan pinggang
  • Mengembalikan kesegaran kulit perut yang lembik dan mengurangkan kedutan, parut dan jalur pecahan pada perut.
  • Mengecutkan rahim, mengeluarkan darah nifas dan kotoran dari rahim.
Minyak Herbanika
Hari 1 - 40
  • Sapukan Minyak Herbanika di pinggang, perut, bahagian ari-ari dan celah-celah peha.
  • Boleh digunakan sebagai minyak urut.
Bersalin secara pembedahan
  • Selama 1 bulan selepas bersalin, hanya  sapukan Minyak herbanika ke bahagian abdomen atas dan bawah, belakang serta  bahagian pinggul. 
Bengkak payudara
  • Urut Minyak Herbanika ke kawasan payudara dan dengan lembut tekan puting untuk mengeluarkan susu.
  • Jika bengkak, rendamkan tuala kecil ke dalam air panas dan letakkan ke  kawasan  bengkak. Ulang sehingga payudara lembut. Keringkan dan pakai semula Minyak Herbanika di payudara.
  • Bersihkan puting sebelum menyusu bayi
  • Melegakan serta mengatasi sakit-sakit sendi dan otot-otot
  • Memecahkan angin dan lendir yang terkumpul disendi-sendi
  • Menyegarkan urat saraf dan otot-otot yang lemah dan kulit-kulit badan dan payudara yang kendur.
  • Minyak pelembab melembut dan menegangkan kembali kulit perut yang kendur, lembik dan pecah-pecah  berjalur.
  • Melicinkan peredaran darah dan mengeluarkan angin melalui liang-liang roma badan
Uncang Cuci  Herbanika (uncang)
  • Rendamkan 1 - 2 paket Uncang Cuci Herbanika ke dalam 1/2 liter air panas  mendidih. Biarkan sehingga air bertukar menjadi warna kekuningan herba.
  • Kurangkan kepanasan dengan mencampurkan sedikit air paip. Gunakan kapas untuk membersihkan bahagian sulit.
  • Keringkan dan letakkan Minyak Herbanika ke atas pad selama seminggu pertama selepas bersalin. Selepas seminggu (sembuh luka) bolehlah diletakkan Minyak Berubat Mustajab sehingga habis pantang.
  • Gunakan 2 - 3 kali sehari.
  • Mengatasi masalah gatal-gatal di tempat sulit, penyakit kulit, buasir dan mengeringkan luka bekas jahitan.
  • Sesuai untuk mandi sitz, hydroterapi dan compress.
Herbanika Lulur
  • 1- 2 sudu besar Herbanika Lulur dicampurkan dengan air panas suam
  • Gunakan sebelum mandi. Lulurkan pada seluruh badan. Gosokkan ke atas kulit badan, kaki, betis, tapak kaki dan tangan, lengan dan belakang.
  • Mengatasi masalah bisa-bisa dan kebas-kebas badan, sendi dan otot-otot seperti rheumatism, arthiritis dan vena  varikos dan peluh berbau
  • Memecahkan lemak serta lendir yang degil dan mengembalikan kepejalan badan
  • Menegangkan semula payudara yang kendur dan lembik 
  • Mengecutkan bengkak-bengkak yang disebabkan oleh angin lendir di otot, urat  saraf serta urat timbul. 
  • Penyegar dan penyental kulit daripada daki mati, parut hitam, parut bersalin, jeragat hitam, kulit kasar dan berjerawat.


SET BERSALIN TROPICAL HERBS AMWAY



Set Bersalin Yang Lengkap Dengan 10 Produk Campuran Herba, Dirumus Khas Untuk Menguat Dan Mengukuhkan Dalaman Tubuh Badan Serta Mempercepatkan Proses Penyembuhan Bagi Ibu-Ibu Lepas Bersalin

Set bersalin ini adalah rumusan tropika yang mengandungi herba-herba yang telah diguna secara tradisional oleh orang Cina, India, dan Melayu untuk membantu pemulihan ibu baru semasa dalam tempoh berpantang.
Cara penggunaan sistem Tropical Herbs sangatlah mudah dan proses persediaannya pula tidaklah rumit. Ini kerana semua produk telah disukat terlebih dahulu dan sedia digunapakai dengan hanya memerlukan proses penyediaan yang minimum.

Set Lepas Bersalin Tropical Herbs ini boleh juga digunakan oleh ibu-ibu yang bersalin melalui cara pembedahan (caesarean)-selepas sebulan kelahiran.

Kandungan Di Dalam Set
Set lengkap ini mengandungi 10 produk untuk diamalkan oleh si ibu dan bayi. Ia terbahagi kepada 2 bahagian:

1. Dua product untuk dimakan (untuk dalaman):
  • Teh Herba: Herbal Tea (10 Sachet) - melancarkan edaran darah - dan mempercepatkan penyembuhan luka-luka.
  • Kapsul Lepas Bersalin: Kapsul after birth 1 & 2 (60 biji setiap botol) - bertindak memulihkan tenaga dan kesihatan ibu disamping memperbanyak air susu .
2. Lapan product untuk kegunaan luaran:
  • Herba Pembersih Wanita: Herbal Douch (20 sachet) - yang bertindak membersihkan bahagian peranakkan .
  • Herba Mandian: Herbal Bath (20 sachet) - sebagai mandian untuk membersih dan mengharumkan badan .
  • Minyak Urut Herba: Herbal massage oil (1 botol) - untuk tujuan urutan badan semasa pantang .
  • Minyak Bayi: Baby oil (1 botol) - mengelakkan perut bayi - dari masuk angin.
  • Campuran Peramping Perut: Firming Herbal Blend (20 peket) - mengemaskan bahagian perut .
  • Campuran Penghangat Badan: Warming Herbal Blend (15 peket) - memanaskan badan dan membuang lebihan air dalam badan .
  • Campuran Penenang: Calming Herbal Blend (15 peket) - melegakan sakit kepala .
  • Bengkung (percuma) : untuk ibu
infonye dipetik dari sini:
* NR
* AMWAY

Friday, November 19, 2010

Update rojak (checkup baby+homedec+kerje+bla bla bla)


rojak 1:

sbenarnye last week schedule cam biase la checkup 33weeks..skg ni alhamdulillah dah 34weeks.
time tu mcm byk yg xok sbenarnye..tu kot sbb xde mood nk update cerita..
1st yg xok adalah BP low pulak..da amik smpai 5kali still low..cemane leh low eh.
leh jd jugak la sbb bz sgt menghabiskan kerje2 yg tah bile nk abes kat opis tu ditambah pulak tdo hanye beberapa jam je..
yg ni mmg serius punye..p keje dok wat keje, blk keje kat umh mlm2 pon wat keje gak kat umh disebabkan different time zone dgn US,Israel tu sume..leceh kan..pastu time nk tdo pk psl keje lg..bile da tdo terjaga2 nk kne p shishi pulak..da terjaga xleh tdo smpai subuh...tu kot BP low tahnye..
lepas tu HB still low lg tp meningkat la dr sblm ni..10.6..still merah lg lorrr..

result DNA analysis da dpt..dlu kan pnh ckp da cek thalassemia beta tp resultnye xde t-beta tu..pastu wat DNA analysis tuk cek thalassemia alpha pulak..kali ni result die mmg ade..carrier rupenye sy ni..padan la mkn byk2 HB ssh nak naik kan..xsangka jugak tu..tp skurang2 nya sy da tau sy ade tu...

selain tu kan..tgn dan kaki ni leh bengkak2 lak..mmg urat2 timbul abes..pelik la jugak memule sbb mmg rase bengkak, ssh nk genggam..cincin pon cam ketat semacam je...MC satu hari p klinik lg..tp kali ni private clinic lak..da kne desak soh p jugak cek oleh org2 skeliling..tkt bhye ke ape..bile p cek doctor kate sbb kandungan air dlm badan byk..serta kne kurangkan mknn bergaram..agaknye jd camtu sbb aritu mkn ayam grg kunyit yg sgt masin tu kot..serik disitu...

mase scan, alhamdulillah baby mama sihat da 2kg lebih dah ye..tp die ngadap blakang lak muke..asik nk tunjuk wiwit die je..hehe..

rojak 2:

baru2 ni p homedec kat PISA ni..wah, ofkos la rambang mata tp klu pergi ngan poket kering leh rambang je la..poket kate tidak..huhuhu..dok berangan nk hias umah sendri tp nt la kot..tunggu next homedec la kot..mcm2 yg wat kami laki bini teruja disitu...dan da start wat planning...himpun duit dulu na..umah pon lambat lg kot siap..aritu p tgk dok wat longkang..harap pasni p tgk da tar jln la..

rojak 3:

psl kerja pulak..ni sbenarnye br lepas stress skejap..buat report pastu da tekan send skali msk outbox pastu hang lak outlook tu..tertutup bukak2 da ilang..MARAHnye sy...haish..cam nk tumbok outlook ni..panjang tau da mengarang..ilang begitu saja..dgn perasaan nak nangis buat la blk semula..aaaarrrrgggh..
tp yg ni br td berlaku. yg nk ckp lg psl keje ni hari2 sblm ni jugak..

mmg da nangis pon..keje byk nk kne setel b4 cuti nt ni..gedebuk2 keje atas pale ni..
nt klu time cuti xkan teammate nk kne call2 tanye itu ini kan..Ya Allah, permudahkan lah urusan ku ini..
skg ni da sarat xleh nk wat keje laju2..ckp pon xleh nk laju2 ini kan wat keje..keje yg nk kne siapkan ni mmg kne jalan sana sini, tuka hardware itu ini, try itu ini..angkat itu ini..(byk itu ini kan)..tetiap kali dok wat keje mmg rase nk nangis sbb xlarat sgt rasa..tp tuk pengetahuan baby, mama baby ni cube untuk tabah..cume ade 1hari tu je ternangis kat blakang bucketing tu..terkantoi lak ngn teammate sorg nmpk idung ngn mata merah..
msk toilet nangis sbb da sakit sgt perut..agaknye sbb wat keje sorg2 yg berat2 tu..
xtau la bos paham ke x yg sy tgh stress..sape nk tlg..xde sape yg paham..sedih kan..

Semangat lah wahai Salwani..anda da dewasa..bkn budak2 skola lg ye..
dulu time skola leh la xreti nk lukis2 time pendidikan seni ade didie leh tlg lukis kan..walopon tringat penah nangis sbb xreti lukis ikan ke ape tah..hohoho..still igt wooo..xsuke pendidikan seni..
kepada sume org, doakan sy leh setelkan keje sy secepat mungkin ye...setel ngn keje2 ni sy nk work from home sbb xlarat dah nk handle..nk berehat sedikit..

rojak 4:

persediaan tuk menimang baby..syg mama, mama sgt semangat tau..walopon keje byk tp mama xpnh lupe doakan baby tau..ckp2 ngn baby..baby pon tau kan..hari2 mama cerita kat baby..cume time nangis tu baby jgn amik ati..mama xde niat nk sedih camtu tp mama lega dah lepas tu..baby kne kuat tau...mama pon kne jd kuat..

beg yg nk bring to hospital mmg da ready..kaler oren lg..comelnye..cam hari2 nk kuarkan isi die belek2..
beg mama rasenye nt beg recycle je kot..beg mama xpe..ala kadar je..

air selusuh mak sy sudah wat kan..tokngah kat pendang yg wat kan..mmg slame ni dlm family sy tokngah yg wat kan..pesanan dr mak, jgn p minum lg lak..nt mak ajar cane nk wat ngn air selusuh tu..jgn pndai2 wat pape ye..
ikutkan je la..

tilam ngn bantal kekabu asli yg dibeli oleh tok ngn tokwan tu da diambil dr umah tokwan..comel sgt..tp lom ade sarungnye..igt nk blk langat nt br p bli sarung sbb kat umah yg ade mesin jahit..klu sy ade mesin jahit da lame da mom-to-be ni dok grek-grek-grek menjahit..suke menjahit..lg2 tuk anak sendri..nt rase nk mintak mesin jahit la dr hubby..tp xtau la dpt ke x..huhuhu..

ade lg rojak ni tp ckup la dlu smpai sini..ni pon dok dlm draf da bp hari br nak publish..haih..

Monday, November 1, 2010

Bring-to-Hospital bag


ikut kan dari 2mgu lepas lg da siap beg ni. nk update tp xrajin. 
Tapi kan, sbenarnye baru barang baby je pon yg da siap ni. brg mama die lom siap lg.
 ni checklistnye:

Barang baby

1. Pampers  2
2. Baju / Seluar (keluar hosp) - pnjg+pendek 2
3. Minyak Yuyi 1
4. Vicks  1
5. Baby Wipes  1
6. Tuala Mandi Bayi  1
7. Mitten 2
8. booties 2
9. Peralatan Mandi  1
10. Selimut  1
11. Bedung  1
12. Barut  2
13. Topi 1
14. Handkerchief 2
15. Breast pump 1
16. Feeding bottle 1

rasenye da complete kot. ke ade lg tah yg xdi tambah eh? stakat yg dpt dipikirkan ni je la. ni pon da pnuh beg baby. igt kan nk campo je skali yg brg mamanye tp cam da pnuh lak. kne la tambah bag lg ni.
barang mama die xyah la list eh. kang kuar la sume yg mrapu2 malu je. hehebarang mama die xyah la list eh. kang kuar la sume yg mrapu2 malu je. hehe