Monday, September 27, 2010

Plan deliver kat UKMSC


ini plan je la..kita hanya mampu merancang..Allah yg tentu kan..
ramai pon yg tanye nt nak besalin kat mana?..setelah dipikir2 da decide nk besalin kat KL insyaAllah. nt leh cuti time pantang kat umh mak. kat penang ni sorg2 kalo encik suami g keje..lg pon paternity leave die dpt 1 hari je intel bg pon..kan best klu paternity dpt sbulan..leh teman istri kan..

bile da decide kat KL tu nk kne decide spital mane lak nk p kan..stakat ni mmg decide nk p bsalin kat private hosp. sbbnye klu leh xnk la de pelatih rmai2 keliling kite..xmo la activity seluk menyeluk tu rmai2 dok tgk kan..
pilihan yg dah dishorlisted kan adalah:
1. UKM specialist center (dlm hukm gak tp kat tingkat 7, private wing)
2. An-Nur Specialist Hospital bangi

ape kriteria yg dipertimbangkan adalah:
  • xjauh dgn rumah mak
  • cost deliver tu. klu operate insuran company tanggung. tp klu normal xtanggung. pastu dpt la 500 saguhati sbb melahirkan baby.
  • privacy + hubby leh ade disisi siang atau mlm
  • kepakaran doctor berpengalaman..
  • klu boleh nk doctor islam yg sambut. insyaAllah
ade lg sbenarnye tp yg ni yg terkeluar time nk type ni..
stakat ni da rmai pon membe2 yg besalin kat annur tu...doctor pon pompuan..best...
cost die cam tertera dibwh ni (agak2 xckup besar sila klik gmbanye..xpon p tgk sendri kat website die):

utk ukmsc lak bace2 je la org bg tau campo kakak sy sendri bitau sbb last year die bsalin disitu. kat website die letak harge deposit tuk besalin je. xde range2 cost ni. rata2 die klu normal dlm 1500-2000. dlu sbb akak sy induce, dok wad beberapa hari, demam + epidural dlm 2000++..ok la tu kan..agak murah..klu Caesar dlm 4000. tu pon kire antara yg leh diterima poket suami2 kite kot.hohoho

dan skarang ni da decide nk p ke UKMSC memandangkan die dekat cheras je kan..pastu da call pon hosp tu die soh pilih doctor pastu wat appoinmt..die soh book awal2 sbb klu 8bln depa da xmau trima. mungkin doctor da fully booked kot. dan appoinmt juga telah diset kan pada 14 oct ni iaitu hari khamis depan2..
time nk kne bincang ngn doctor la yg sy ni bkn dok dekat..penang nun..xleh la nk p slalu checkup disitu..nt da jumpe doctor sy update lg ceritanye..harap2 sumenye dipermudahkan..AMIN.. 

2 comments:

  1. kalo kat ukmsc,ada dr pompuan yg besh.nama xingat sape.+if ada complication,leh turun je g hukm.hehe..dulu penah survey gak tapi bb prem,so xbrani g private.kos musti berbilion2..hehe..

    ReplyDelete
  2. ha..tul tu..tu yg pk klu p ukmsc pape kes leh trun p gov je..tkt koyak poket laki i..huhu

    ReplyDelete