Monday, September 27, 2010

Plan deliver kat UKMSC


ini plan je la..kita hanya mampu merancang..Allah yg tentu kan..
ramai pon yg tanye nt nak besalin kat mana?..setelah dipikir2 da decide nk besalin kat KL insyaAllah. nt leh cuti time pantang kat umh mak. kat penang ni sorg2 kalo encik suami g keje..lg pon paternity leave die dpt 1 hari je intel bg pon..kan best klu paternity dpt sbulan..leh teman istri kan..

bile da decide kat KL tu nk kne decide spital mane lak nk p kan..stakat ni mmg decide nk p bsalin kat private hosp. sbbnye klu leh xnk la de pelatih rmai2 keliling kite..xmo la activity seluk menyeluk tu rmai2 dok tgk kan..
pilihan yg dah dishorlisted kan adalah:
1. UKM specialist center (dlm hukm gak tp kat tingkat 7, private wing)
2. An-Nur Specialist Hospital bangi

ape kriteria yg dipertimbangkan adalah:
  • xjauh dgn rumah mak
  • cost deliver tu. klu operate insuran company tanggung. tp klu normal xtanggung. pastu dpt la 500 saguhati sbb melahirkan baby.
  • privacy + hubby leh ade disisi siang atau mlm
  • kepakaran doctor berpengalaman..
  • klu boleh nk doctor islam yg sambut. insyaAllah
ade lg sbenarnye tp yg ni yg terkeluar time nk type ni..
stakat ni da rmai pon membe2 yg besalin kat annur tu...doctor pon pompuan..best...
cost die cam tertera dibwh ni (agak2 xckup besar sila klik gmbanye..xpon p tgk sendri kat website die):

utk ukmsc lak bace2 je la org bg tau campo kakak sy sendri bitau sbb last year die bsalin disitu. kat website die letak harge deposit tuk besalin je. xde range2 cost ni. rata2 die klu normal dlm 1500-2000. dlu sbb akak sy induce, dok wad beberapa hari, demam + epidural dlm 2000++..ok la tu kan..agak murah..klu Caesar dlm 4000. tu pon kire antara yg leh diterima poket suami2 kite kot.hohoho

dan skarang ni da decide nk p ke UKMSC memandangkan die dekat cheras je kan..pastu da call pon hosp tu die soh pilih doctor pastu wat appoinmt..die soh book awal2 sbb klu 8bln depa da xmau trima. mungkin doctor da fully booked kot. dan appoinmt juga telah diset kan pada 14 oct ni iaitu hari khamis depan2..
time nk kne bincang ngn doctor la yg sy ni bkn dok dekat..penang nun..xleh la nk p slalu checkup disitu..nt da jumpe doctor sy update lg ceritanye..harap2 sumenye dipermudahkan..AMIN.. 

Friday, September 24, 2010

Senaman untuk ibu mengandung

Senaman ni sebenarnye bole dibuat oleh sape saje kot..tp di fokuskan kepada ibu pregnant sbbnye yg sy bace ia adalah untuk mengurangkan ketidakselesaan masa pregnant ngn memudahkan bersalin kot..

ikutkan ade byk..dr sumber buku2 yg sy ada tgk rata2 lebih kurang je la sume..so ikut la anda nk wat ke x kan..
sebenarnye sy pon xwat2 lg..asik merungut je sakit pinggang la, sakit itu la sakit ini la..xbaik btol..nk kne disiplin sama ni wat senaman ni..

Senaman ini sedikit sebanyak dapat menyediakan diri anda semasa kelahiran nanti.
Beberapa jenis senaman mudah boleh anda amalkan semasa bulan akhir kehamilan dalam menyediakan badan anda untuk proses bersalin.

Senaman Kegel

Kebaikannya: 
  • dapat membantu menguatkan otot vagina seterusnya memudahkan proses bersalin dan mengurangkan koyak pada perenium.
Kaedahnya: 
  • Ketatkan otot pelvic anda sebagaimana anda menahan kencing. Tahan selama 3 saat dan lepaskan. Ulanglah sebanyak mana yang anda mahu.

Senaman lain yang dapat mengurangkan tekanan semasa bersalin antaranya adalah:

Tailor Sitting

Kebaikannya: 
  • Posisi ini dapat meregangkan otot di paha dan pelvis.
  • Dapat memperbaiki postur badan.
  • Melembutkan sendi pelvic.
  • Memperbaiki peredaran darah ke bahagian bawah badan.
Kaedahnya:
  • Duduk di atas lantai dengan belakang badan anda tegak.
  • Temukan tapak kaki, pastikan lutut anda mencecah lantai.
  • Anda akan terasa regangan pada bahagian dalam paha.
  • Lakukan senaman ini setiap kali anda duduk di lantai.
  • Jika sukar untuk duduk dalam posisi ini, sandar pada dinding dan alas setiap paha anda dengan bantal/kusyen.

Pelvic rock

Kebaikannya:
  • dapat meregangkan otot-otot di bahagian bawah belakang
  • dapat mengurangkan sakit belakang. 

Kaedahnya:
  • Posisi diri anda dalam keadaan seperti merangkak. Perut/belakang rata.
  • Naikkan perut/belakang anda seperti posisi kedua. Tunggu beberapa saat.
  • Rehatkan perut anda semula, ratakan kedudukan perut/belakang.
  • Ulang beberapa kali, sebaik-baiknya 10 kali.

Wall slide

Kebaikannya:
  • Mencangkung semasa hampir bersalin dapat membantu membuka laluan dengan lebih cepat. Tetapi ia agak meletihkan terutamanya tanpa latihan. Cuba senaman ini sebagai latihan.
Kaedah:
  • Berdiri dan sandar belakang anda pada dinding.
  • Kangkangkan sedikit kaki anggaran jarak bahu anda.
  • Turunkan badan anda ke bawah (slide down) sehingga anda dalam kedudukan seperti duduk di atas kerusi. Tahan beberapa saat.
  • Naik ke atas semula.
  • Ulangi beberapa kali. 10 kali sebaik-baiknya.
  • Anda juga boleh melakukan senaman ini tanpa dinding.
Sumber:

Isi Kandungan: Mayoclinic.com
Ilustrasi: ratuhati.com, tracing dari imej di Mayoclinic.com

Wednesday, September 22, 2010

Average panjang dan berat baby dlm kandungan

tetibe mcm br terpk nk cari info psl ni lak..sronok nk tau dan nk share ngn sume..

tringat kat adik bongsuku suke tanye "skg baby kakwa da bp cm?" pastu die nk p amik pembaris nk tgk pnjang mana dah..semngat die..

ni ade la jumpe table sumber dari babycenter

menurut dr situ, panjang baby mase sblm 20mgu dikire dr ats kpala smpai lutut ke camtu atau smpai bwh je la sbb kaki die tgh blipat ke badan..
lepas tu die akan ukur dr atas kpala ke bwh la pulak..baby gerak2 ssh jugak nk ukur kan..ukur kpala la kot..
ni die table die..


Gestational ageLength (US)Weight (US)Length (cm)Mass (g)
 (crown to rump)(crown to rump)
8 weeks0.63 inch0.04 ounce1.6 cm1 gram
9 weeks0.90 inch0.07 ounce2.3 cm2 grams
10 weeks1.22 inch0.14 ounce3.1 cm4 grams
11 weeks1.61 inch0.25 ounce4.1 cm7 grams
12 weeks2.13 inches0.49 ounce5.4 cm14 grams
13 weeks2.91 inches0.81 ounce7.4 cm23 grams
14 weeks3.42 inches1.52 ounce8.7 cm43 grams
15 weeks3.98 inches2.47 ounces10.1 cm70 grams
16 weeks4.57 inches3.53 ounces11.6 cm100 grams
17 weeks5.12 inches4.94 ounces13 cm140 grams
18 weeks5.59 inches6.70 ounces14.2 cm190 grams
19 weeks6.02 inches8.47 ounces15.3 cm240 grams
20 weeks6.46 inches10.58 ounces16.4 cm300 grams
 (crown to heel)(crown to heel)
20 weeks10.08 inches10.58 ounces25.6 cm300 grams
21 weeks10.51 inches12.70 ounces26.7 cm360 grams
22 weeks10.94 inches15.17 ounces27.8 cm430 grams
23 weeks11.38 inches1.10 pound28.9 cm501 grams
24 weeks11.81 inches1.32 pound30 cm600 grams
25 weeks13.62 inches1.46 pound34.6 cm660 grams
26 weeks14.02 inches1.68 pound35.6 cm760 grams
27 weeks14.41 inches1.93 pound36.6 cm875 grams
28 weeks14.80 inches2.22 pounds37.6 cm1005 grams
29 weeks15.2 inches2.54 pounds38.6 cm1153 grams
30 weeks15.71 inches2.91 pounds39.9 cm1319 grams
31 weeks16.18 inches3.31 pounds41.1 cm1502 grams
32 weeks16.69 inches3.75 pounds42.4 cm1702 grams
33 weeks17.20 inches4.23 pounds43.7 cm1918 grams
34 weeks17.72 inches4.73 pounds45 cm2146 grams
35 weeks18.19 inches5.25 pounds46.2 cm2383 grams
36 weeks18.66 inches5.78 pounds47.4 cm2622 grams
37 weeks19.13 inches6.30 pounds48.6 cm2859 grams
38 weeks19.61 inches6.80 pounds49.8 cm3083 grams
39 weeks19.96 inches7.25 pounds50.7 cm3288 grams
40 weeks20.16 inches7.63 pounds51.2 cm3462 grams
41 weeks20.35 inches7.93 pounds51.7 cm3597 grams
42 weeks20.28 inches8.12 pounds51.5 cm3685 grams

checkup 26 weeks

jgn mengeluh ye mama...ade merah lg..pen merah tu bile la nk abes dakwat die..

tarikh: 21 sept
berat: 46 (ok kot ni)
bp: normal
urine: ok
hb: jengjeng 9.8 (pen merah lg)
heartbeat: 146
tinggi rahim: 26cm

tp overall ok la kecuali HB tu ha..xleh nk wat ape..mkn ubt byk dah tp camtu gak..tp kne la truskan mkn ubt..xleh skip..lain2 JM tu pesan brg2 kelengkapan baby kne beli dah tau..jgn lengah2 dah..nt xlarat jln lak..
pastu kne cucuk wat kali kedua..cucuk kancing gg lg..tp xsakit sgt cam aritu punye..lenguh2 tu ade la sket2..thn je la..baby agak aktif hari itu..die pon xcited sbb ktorg nk p tgk die kat hosp private pulak pastu..

babak ke2
at pearl maternity hosp..disebabkan br je pegi klinik gov da cek urine tu so xyah la cek lg...
timbang berat jd lain lak..nmpk jarum tu kat 46 tp die bace 49..slh bace la tu..tp xpe la..biar je la..bp amik die tulis kat situ..jumpe doctor lak, die tgk buku merah..die pon xplen la dgn lebih detail psl result2 tu..die kate hb low tu mmg kne tgu result dna analysis yg lambat tu..die soh berjaga2 sbb tkt besalin nt kuar drh byk..klu byk sgt mmg kne tmbh drh lak nt..pastu mengadu la sgala apa yg dirasa stakat ni..then die pon story la psl braxton hicks tu..mmg dr 5bln lg dah rase BH tu..tp die ckp klu kerap sgt mmg kne p jumpe die..lepas tu scan..
baring kat atas katil tu skali WOW! doctor rozita de mesin ultrasounnd baru la..canggih..dlu xclear..
trus jeling hubby lalu kami senyum..bestnye..baby, mama ngn abah nk ngk baby ni..lalala
baby bergerak2 dgn happynye..comel sgt..tgn die bergerak sana sini..kaki die pon..mata..doctor ckp sini pintu rahim..sini kpala baby..kpala kat bwh ni..uri kt sini..pastu ukur kpala baby, badan, tulang tu sume..tunjuk lg anu die.."aritu sy da bgtau kan girl?" kami angguk..pastu die kate berat baby skg ni 839g camtu..terharu sgt..perut ni sedang membawa bayi ini..nk nangis..then die print gamba scan dan tulis report. sembang2 lg ngn doctor tu pastu die kate appoinmt lg sbulan...sronoknye dpt tgk baby..syg baby mama..

gamba scan nt la share..lom scan msk dlm laptop lg..walopon HB still low tp hati ini gembira dpt tgk baby..
baby membesar dgn sehat ye..smoga mama dipermudahkan utk bersalin kan baby 1st ni..mmuahh die..alamak xsmpai lak mulut nk ke perut..hohoho..mintah abah muahkan ye..

kisah pitam

sebenarnye mcm da basi sket cerita ni..tp leh reheat blk..

1st time rase nk pitam mase br few weeks preg kot..rase dlm 8weeks la kot..spupu dtg umh, pastu pg tu die nk blk dah..bgn2 tido trus siap2 nk anta die kat pintu..xsempat minum ape pon..punye la dok bercakap2 skali rase cam ilang2 lak muke spupu tu..tp thn je la igt xde pape..pastu rase goyang2 je..leh pulak cube jalan nk cari katil lg tu..dlm hati kate asal jd camni ni..gelap je rase pastu terhoyong hayang jln mcm org mabuk lak..terhantuk ngn fridge, terlanggar meja..tp trus kan jugak jln smpai bilik..smpai je bilik da terjelepuk..mmg ilang dah trus..tkt btol sbb xsedar pape time tu..elok da terbaring tu, berdesing tlinga pastu berpeluh satu badan..bile da ok tu call mak. mak kate tu hb low tu..br tau len kali jd lg trus duduk je..xyah jln2..

lepas2 tu da bertime2 la..mmg byk kali jd..memule cuak p la klinik cek tp sume doctor klinik biase ni cam nk xnk je layan kate tu sume biase je dik..pastu bg la ubt wat penyedap ati..ubt muntah lak tu..org risau kat baby..soh la depa cek tp depa cam xbsungguh nk cek..pastu mls dah nk p..

mase bulan puase br ni leh lak jd lg..seharian berjln penat sama kot..puase lg..pegi BJ cari tdung raya, punye la ronda satu bj tu xde pon yg bkenan..tp de la beli gak tkt hubby i mrh sbb pusing2 tp xbli..p kamdar pulak bli benang 1 je pon tp bratur punye la lame..time mmg da rase xlarat dah..lepas bj queensbay pulak cari kasut raya tuk hubby..pusing2 dlm kepenatan, msk alikhsan, jusco, kedai2 kasut tu sume..pilih2, baya tu sume da petang..nk blk tu p la bazar pulak..igtkan xmo trun tp nk mkn yong tau fu tkt hubby xreti pilih so trun la jugak..jln2 mcm da goyang..pastu ktorg berpecah..sorg bli air, sorg bli yong tau fu..yong tau fu da pilih2 tp lambat la sket sbb rmai org..tgu la xpe..tetibe rase cam semacam je..panas je kpala..dpt agak mcm nk pitam tp hubby xde kat situ..de pon seorg lelaki dgn anak kecik, pompuan memegang helmet dan kat blkang rmai lg..pastu da ilang..nmpk samar2 je kat depan tu..situ mane de kusi pon..cube la jugak dlm samar2 cari kelibat hubby i yg pkai bj oren tp nmpk jauh sgt...lambai la tnpa sedarkan diri lalu trus duduk atas jln tar dpn yong tau fu tu..sedar2 lelaki berbaju oren da pegang..org usha semacam je hubby kate tp biar la..org xtau kot..pastu kne pimpin oleh hubby ke kereta..mmg lembik dah..
itu la kisahnye..harapnye xjd la lg..cuak sgt..bitau kat nurse klinik die kate lenkali jgn sorg2..bhye..PAHAM?

Sunday, September 19, 2010

100 days to go!

klu ikut kan kat ticker ni tulis arini 19 september, ade 100days to go!
uih, mcm xlame dah ni..tp brg xbeli byk lg..yg da beli br 5% je tu (punye la ribu abes br 5%..huhuhu)...
95% lg bilenye nk bli ni..awal2 org da pesan bli brg sket2..xde la trase luak sgt duit tu..tp rase cam nk shoping awal2 cam org kate lepas 6bln..

insyaAllah selasa ni de checkup lg kat kk bayan baru..harap2 blk dr klinik xla bersedih..mengharapkan result xde yg merah dah..pastu sambung p checkup kat private blk smula..bln lepas ngelat xpegi..kang mesti doctor tanye asal xp appoinmt ngn die..nk jwb ape eh..xkn nk kate jimat duit nk raya kot..tp mmg jugak la tu..pndai la goreng nt..

mase raya2 jumpe la rmai2 org kan..ade yg kate perut nmpk smangat la, de yg kate nmpk kecik je, ade yg siap igt da nk due pon ade..tp masing2 sebut xde compare ngn ape2 pon..setiap org kan lain2..bile badan kecik nmpk la perut besar..sbb tu yg ketara kan..lg2 bile pkai bj kurung ni..membulat ke depan..
bj raya petama seb baik muat..baju beli siap mmg besar pon..mase test2 nk beli tu time lom pregnant lg kot..itu pon menggelebeh mcm baju pinjam..seb bek da pregnant ni leh pkai tp ngam2 je la..da abes ruang tuk mengembang..bile mkn da byk cekang dah bj tu..raya kedua pkai bj raya yg tempah..skali nk msk kain kat peha je da sangkut...tu blom kire tang perut lg..skali sarung je bj da mcm sendat gile..seb bek xbyk gerak..sgt la xslesa woo..tu kot last pkai bj tu time pregnant ni..pasni tgu da slim br leh pkai..

time openhaus kat umh pinjam jubah adik..seb bek slesa..yela..nk gerak2 senangkan..kaki bengkak sbb byk bejalan dlm umh, bediri lama..tumit xyah cite la..sakit sgt..bile dpt urut mmg lega sgt..tp sronok sbb kwn2 pon dtg umah skali..smpai mlm br dpt brehat..raye ke4 pkai bj yg akan dipakai time kenduri SIL october ni..stakat ni muat lg la..harap2 oct ni muat lg la kan..rase cam kuar topic..lantak la..xde rules pon kat sini..

so smpai sini saja..gamba xde lg..nt la klu rajin i upload..and akan update lepas checkup slasa ni..doakan ye!

Saturday, September 18, 2010

Selamat Hari Raya sume!

Di kesempatan ini sy Noor Salwani Ibrahim nk mengucapkan selamat hari raya buat sume sedara mara, kwn2, kenalan dan sape2 yg lalu lalang kat blog busuk ni..
Mohon ribuan ampun dan maaf sekira ada silap dan salah sy lakukan disepanjang perkenalan dan xkenal pon skali kot2 tertulis merapu2 kat blog ni kan..
Thanks and sorry for everything...

kejap je rase puase da raya kan..mmg serius rase skejap..agaknye sbb weekend je mmg xlekat kat umh kot..mgu1 blk buka puase ngn family kat JB, mgu2 blk berbuka ngn family kat langat pulak...mgu3 blk kedah ngn tok and tokwan..mgu4 tu p sungai petani umh sdare...ckup complete dah 4mgu da raya blk JB blk..
bile becakap mcm dekat2 tp semalaya jugak la bejalan..cume yg blk JB awl puase tu naik flight la..

raya thn ni meriah sket rasa tp xpuas...sume skejap2 je..blk JB skejap, blk langat pon skejap..cuti pon ciput je...
harap2 next year dpt la merasa kepuasan ramadhan dan syawal kan..
InsyaAllah dpt beraya dgn baby sama2...dan teruskan kembangkan family..huhuhuhu

Tuesday, September 7, 2010

Checkup 24weeks..

aik, terbesar lak gambanye kan..huhu
Alhamdulillah harini msk la 6bulan..Ya Allah selamatkan la kandunganku..sehat kan tubuh badannya..
juga sihatkan la sy juga..
mcm sedih sket arini sbb checkup arini kurang memuaskan hati..

berat:45.6 (naik 0.1 dr 2mgu lepas)
bp: normal
urine: tetibekan terdetect de glocose..die tulis +2..adoyai..die tanye sahur mkn byk ke? mkn ape td? minum milo ke? (susu da abes.mmg minum milo pon tp xboh gula pon..milo semata tp tu pon da manis kot)
HB: ni yg bdebarkan..9.6 (trun lg la..adoyai..)
baby's heartbeat: 140
lain2 check tinggi rahim, tanya baby gerak ke x tu sume..

msk la jumpe doctor pulak lepas tgu nurse tu salin tuk 2buku merah kan..
doctor kate ok..xde pape..hb low ni mmg die pon xleh wat ape..kne tgk result DNA analysis tu nt je..
ubt teruskan mkn..kurangkan amik minuman manis ye..tp sbbkan sahur tu minum air manis aka milo die kate mmg leh trace pon glucose..tp die kate xde pape..dlu da wat mgtt normal. (nasib baik xkene minum air gula lg)

Monday, September 6, 2010

Congratulation mommy mai!

Alhamdulillah one of my BFF da selamat melahirkan baby boy yg sgt comel dan kacak...
nt nk mintak kbenaran mai nk share gamba baby die..tp skg lom mintak lg kbenaran tu..
so xleh la nk share..

Ibu baby: Maisarah Yusoff
baby lahir pada: 6 sept 2010 bersamaan 27 ramadhan 1431H
pukul: 6.06 pg..subuh td
di: Pusat Perubatan Ar-Ridzuan Ipoh
gender: baby boy da btau td..
birth weight: 2.00kg.

bestnye mai beraya ngn baby kan...slmt berpantang ye mommy mai! mmuahh

Saturday, September 4, 2010

Terbabas sahur buat kali ke3

Hai ape la nk jd ni..
smlm iaitu hari sabtu, adalah hari ke3 terlajak xsahur lg dlm bulan puase ni dan dgn segala hormatnye xmkn la ubt..
jarang skg ni skip ubat skali bln posa ni..
leh pulak sedar2 dengar azan je..huhuhu

tp Alhamdulillah berjaya mengharungi hari smlm..sempat mengemas2 umh sket..basuh2 baju raya+try2 baju raya gak tkt xmuat je nk pkai..seb bek sume bj kurung pahang..lebar la sket kan..mmg beli size besar sket dr biase..harap2 lepas2 ni pn leh pkai lg...

duit raya budak2 da isi jugak dlm sampol..tgk mcm xckup je lg..kne tuka lg la kot sblm nk raya ni..
eh, lari topik lak..sekian...

Thursday, September 2, 2010

baby banyak sgt bergerak semalam dan harini

tu tajuk tu da ceritakan segalanya..semalam rase mcm penat sgt...
bkn la kne pegi besawah ke ape tp keje dlm lab je pon..pg2 pegi keje cam biase smpai opis lewat 
(slalu sgt dtg lewat skg ni, lepas subuh gatai p tdoq blk sape soh)..

wat2 keje kul1030 p meeting..time meeting tu la plg rancak baby ni gerak smpai mlm..
yg dipikirkan ialah normal ke camtu? xpnt ke die? 
slalu kan die gerak pastu rehat pastu gerak blk..ni mcm non-stop..
pkai bj kurung pon membe kat sbelah time meeting leh nmpk begerak2..
berombak2 die gerak...penat la sikit..maybe baby wat aerobik kot ni..ke baby penat nk soh mama mkn ni..

sbbkan die gerak sepanjang hari, pinggang sakit la xterkira..perut pon sakit..mmg nk kne duduk je la..
mmg duduk je la leh pon kat opis..manenye leh nk baring..serius mmg sakit-mcm-nak-golek-kat-katil..
nk wat keje duduk-bgn2 pon xlarat je rase..mengah dah..agaknye pg tu kurang minum air kot..
bile nk jln p parking jd mcm terhoyong hayang je...fobia sket kat tangga..risau tkt slh langkah..bhye kan..mintak la di jauhkan...

blk tu nk p bazar ramaadhan lak mmg weak dah..nk charging blk energy mmg kne mkn je..tp da puase kan..
ku gagahi jua merentas bazar smbil bkerut kening thn sakit..leh wat 1round je bazar tu..klu hubby nk pusing lg anda pusing la sorg ye..i nk tgu dlm kreta..amik kunci keta dan die pesan cross jln leklok..ni kang xlarat mnonong je p kreta..dok je la dlm keta tgu die mai..

baby still xstop lg main ombak..tp rasenye mcm die hick-up la..sgt comel..tp sian kat die..msti xlarat jugak mcm mama...otw nk blk umh sempat singgah petronas terpaksa beli susu segar kerana susu anmum br 2mgu bli da abes..enfamama aritu slow sket sbb xsdp..ni anmum laju je la pulak..nt la br kite p bli lain..
blk umh dpt katil mmg baring trus..mmg pancit sket smlm..

arini xp keje sbb sakit lagi..baby gerak byk sbb ape ye..next week br appoimt nk kne tanye ni..tp mama suke sgt baby gerak2, mama tau baby mama sehat dan cergas didalam..cume sedikit penat je la..
pape pon alhamdulillah. bersyukur sgt rase sbb baby mama da dekat 6bln membesar dlm tummy mama..

Wednesday, September 1, 2010

Amalan Ibu Mengandung oleh Dato' Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood EP 1

Amalan Ibu Mengandung oleh Dato’ Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood Menurut Al-Quran, Sunnah & Pengalaman.