Wednesday, August 11, 2010

checkup sblm 5bulan aritu..

haha..ni br nk update mase pegi checkup kat klinik gov mase sblm 5bulan tu..3 august klu xsilap..
timbang berat naik byk la pulak kan...sblm ni xnaik2..skali naik, hamik trus ke 45..cuak jugak..seb bek die xkate pape..
cam biase la, cek air kencing nk tgk protien ngn glucose..alhamdulillah xde pape..
pastu test darah kat ujung jari..itu yg cuak lg tu..tkt hb low lg..
tup..tup skali terbeliak tgk die tulis pkai pen merah...hb = 9.5 ..
sila jgn terbeliak...hb drop byk ni..msk blk JM tu trus kne ceramah panjang...tp da mkn iberet ikut jadual dah..
awat la leh drop smpai camtu kan..risaunye la..
dpt la pangkat baru..sticker hijau pulak..adoyai..
kne perli ngn nurse tu "hai la dik, naik pangkat nmpk"..gelak je la sbb xpaham..haha..
bile doctor cerita br la tau tu sticker risk..huhu..

tp doctor kate mmg time tgh2 ni mmg akan drop byk..so jgn la gatai2 nk minum air teh ye..serap abes zinc nt..
result cek darah tuk thalesemia da dpt..doctor kate xde..tp kne wat test lain pulak..
DNA analysis tuk test alpha thalasemia pulak..mende la tu kan..sy engineer xreti mende2 ni..tp bile bace2 phm la sket2..kne la amik darah lg...tuk anta kat GH KL tuk test ni..
satu yg wat aku ngn doctor tu tergelak ialah result die akan dpt lepas 6bln nt..die igtkan kate nt time bwk baby checkup jgn lupe mintak result tu ye..punye la lame kan...

pastu ade la wat scan tuk pertama kalinya kat klinik gov...doctor tu pusing skrin kat die sorg je..so aku leh baring rase die gerak2 kan probe tu je la..die ukur itu ini..die save then print..
tp tulis kat situ EDD die cepat sminggu..normal kot tu..sbb biase plus minus 2minggu pon..

lepas tu die isi lg satu form tuk wat MGTT...aik!terkejut lg..kene minum air gula ke ni? ni yg cuak ni..
sbb ape ye? tertanya2 smpai la esoknye..

itu pon melepak kat klinik tu smpai kul12 lebih dah..punye la lame..smpai nurse2 tu sume da ilang p mkn pon..
next appoinmt 3mgu lg, tp esoknye tu kne dtg tuk wat mgtt ngn amik darah tuk DNA analysis tu...berpuase ye esok!
cerita esoknye selepas ini......

No comments:

Post a Comment