Monday, August 30, 2010

Braxton Hicks

Rase mcm nk membace info tentanng contraction lak. sy mmg nasihatkan kat sume bakal ibu2 baru kne la membaca dan byk bertanya psl ni.. sy sendri xtau cane rase contraction tu..
smlm sorg membe sakit2 kt ofis die igtkan gastrik, tp sakitnye berpanjangan tup2 p hosp doc kate tu contraction nk besalin. ibu baru biasenye xtau kan..sian kat die..xsilap die br nk msk 7month, dlm 26~28weeks kot..harap2 ika dan baby selamat..xtau la die besalin ke x dlm waktu tdekat ni...

dr smlm sy dok bace psl ni, byknye dr website omputih la..
ni antara info yg I cedok dr website ni :

Kadang-kadang dipertengahan mengandung (atau kadang lebih awal), anda dapat rasakan otot-otot rahim menegang untuk selama 30 ke 60 saat. Ini mungkin terjadi beberapa kali dalam sejam, beberapa kali sehari.
Tidak terjadi pada semua orang. Kontraksi yang tidak menyakitkan ini dipanggil kontraksi Baxton Hicks. Ia bukan tanda untuk bersalin.
Tetapi tentu sekali anda tertanya-tanya bagaimana hendak membezakan dengan kontraksi sebenar. Kontraksi sebenar biasanya lebih panjang, tetap, kerap dan sakit. Kontraksi ini juga akan semakin lama semakin meningkat frekuensi, jangka masa dan jumlahnya. Braxton Hicks tidak dijangka and tidak menentu.
Jika kontraksi ini mungkin akan terasa sakit apabila mengandung semakin meningkat. Anda akan berasa kurang selesa. Namun ia tetap tidak teratur, frekuensi dan jangka masanya. Jika rasa kontraksi itu hilang, itu tanda ia bukan kontraksi sebenar.
Jika rasa kurang selesa, berbaringlah. Atau jika anda berbaring dan rasa tidak selesa, cuba bangun dan berjalan.
Namun jika anda mengandung kurang 37 minggu, terdapat pengeluaran darah melalui vagina dan sakit belakang ini tanda bersalin pra matang. Perlu jumpa doktor dengan segera.
Jika berlaku selepas 37 minggu, atau air ketuban telah pecah, mengalami pendarahan atau bayi kurang bergerak, perlu jumpa doktor juga. Mungkin tanda akan bersalin.
 ni bezanya braxton hicks ngn true labor:

True Labor vs. Braxton Hicks
Braxton Hicks True Labor
Contractions don't get closer together. Contractions do get closer together.
Contractions don't get stronger. Contractions do get stronger.
Contractions tend to be felt only in the front. Contractions tend to be felt all over.
Contractions don't last longer. Contractions do last longer.
Walking has no effect on the contractions. Walking makes the contractions stronger.
Cervix doesn't change with contractions. Cervix opens and thins with contractions.

3 comments:

  1. errrkkk...mekaseh sharing....ika ok??

    ReplyDelete
  2. najah p tgk die smlm..die kate da kurang sakit dah..klu arini xsakit da leh blk umah..cuak jugak klu deliver premature..insyaAllah sumenye ok..

    ReplyDelete
  3. ye la kan....kecik sgt lg...cian kat mummy ngan baby....pape pon thanks ye :)

    ReplyDelete