Monday, August 30, 2010

Braxton Hicks

Rase mcm nk membace info tentanng contraction lak. sy mmg nasihatkan kat sume bakal ibu2 baru kne la membaca dan byk bertanya psl ni.. sy sendri xtau cane rase contraction tu..
smlm sorg membe sakit2 kt ofis die igtkan gastrik, tp sakitnye berpanjangan tup2 p hosp doc kate tu contraction nk besalin. ibu baru biasenye xtau kan..sian kat die..xsilap die br nk msk 7month, dlm 26~28weeks kot..harap2 ika dan baby selamat..xtau la die besalin ke x dlm waktu tdekat ni...

dr smlm sy dok bace psl ni, byknye dr website omputih la..
ni antara info yg I cedok dr website ni :

Kadang-kadang dipertengahan mengandung (atau kadang lebih awal), anda dapat rasakan otot-otot rahim menegang untuk selama 30 ke 60 saat. Ini mungkin terjadi beberapa kali dalam sejam, beberapa kali sehari.
Tidak terjadi pada semua orang. Kontraksi yang tidak menyakitkan ini dipanggil kontraksi Baxton Hicks. Ia bukan tanda untuk bersalin.
Tetapi tentu sekali anda tertanya-tanya bagaimana hendak membezakan dengan kontraksi sebenar. Kontraksi sebenar biasanya lebih panjang, tetap, kerap dan sakit. Kontraksi ini juga akan semakin lama semakin meningkat frekuensi, jangka masa dan jumlahnya. Braxton Hicks tidak dijangka and tidak menentu.
Jika kontraksi ini mungkin akan terasa sakit apabila mengandung semakin meningkat. Anda akan berasa kurang selesa. Namun ia tetap tidak teratur, frekuensi dan jangka masanya. Jika rasa kontraksi itu hilang, itu tanda ia bukan kontraksi sebenar.
Jika rasa kurang selesa, berbaringlah. Atau jika anda berbaring dan rasa tidak selesa, cuba bangun dan berjalan.
Namun jika anda mengandung kurang 37 minggu, terdapat pengeluaran darah melalui vagina dan sakit belakang ini tanda bersalin pra matang. Perlu jumpa doktor dengan segera.
Jika berlaku selepas 37 minggu, atau air ketuban telah pecah, mengalami pendarahan atau bayi kurang bergerak, perlu jumpa doktor juga. Mungkin tanda akan bersalin.
 ni bezanya braxton hicks ngn true labor:

True Labor vs. Braxton Hicks
Braxton Hicks True Labor
Contractions don't get closer together. Contractions do get closer together.
Contractions don't get stronger. Contractions do get stronger.
Contractions tend to be felt only in the front. Contractions tend to be felt all over.
Contractions don't last longer. Contractions do last longer.
Walking has no effect on the contractions. Walking makes the contractions stronger.
Cervix doesn't change with contractions. Cervix opens and thins with contractions.

Friday, August 27, 2010

Shopping barang baby Part 1 & 2

sebenarnye kan da lame rase cam nk start shopping tp dok tahan je kan..himpun duit dulu..
tp bile dok himpun2 ni risau gak kang terguna ke, time nk kuar gedebuk tu yg kelat je rase..

so far brg2 besar la beli dulu..checklist da lame dah siap..survey internet pon dah..
tu yg leh start membeli..

mende yg 1st skali sy beli adalah:
ni ha...Little bean sterilizer & warmer..xtau la nape yg ni 1st dibeli..pk2 blk xtau sbb ape..
jln2 kat queensbay mall aritu la, msk mom's care tetibe terbeli..hohoho..ni kire part 1 la kan..walopon 1 mende je tp duit luak jugak..

next pulak shoping besar lg sket..naik pangkat..ni la time p parenthood expo kat midvly br2 ni..tp mmg da aim pon nk p dan membeli sesuatu..

1. Breastpump(Bp)...pade mulenye mmg decide nk beli medela freestyle breastpump tp memandangkan harga die kalo kirim dr US pon dlm MYR1200, still mahal lg, xjd la kot..lg satu da survey2 mmg die sgt mudah digunakan tp sedikit bising la motor die lepas dgr sendri..bace2 review org pon byk kate camtu..
so tuka pkran amik la Spectra3..mmg nk amik complete set tuk travel2 kemana2 senang termasuk ke opis..
dan selepas decide tu sy pon beli la yg ini..
Spectra 3 Extravaganza Set dari Mom's Little One..beli kat parenthood expo(21hb ogos)tu..kedai die pon senang nk pegi sbb dekat ngn umah mak..kat seri kembangan ade, kat bangi pon ade..pape nk service ke leh p sana je..
dlm set ni mmg sgt2 berbaloi..ade:
- Spectra 3 breastpump
- Moms Precious Pro Mom Set (back pack+cooler bag+6 milk storage bottles+2bottles caps+3 icepacks+rain cover)
- Extra Breast shield set (for double pumping)
- 4 Moms Precious breastmilk storage bottles

total storage bottles dpt 11..berbaloi kan sume ni..harge die RM527..

2. brg besar yg kedua dibeli kat expo tu jugak adalah..
set baby cot..
ni bukan gamba sebenar tp ala2 camni la..ni gamba dr membe..sbb xbukak lg..
(xde ruang nk bukak, blk3 da penuh ngn hadiah kawen yg blom bukak kotak, blk2 tu blk solat..tgu pindah umh nt ade la ruang..huhu)
dlm set ade:
- katil kaler putih tu dgn rodanya
- tilam
- baby cot bumper(yg tepi2 tu+bantal2lan)
- mosquito net mcm dlm gamba tu dgn stand die skali
- selimut

xsaba nk bukak rasenye tp somi kate sabo ye..nt kite bukak ok..
mmg nk cari yg kayu ni ha..harap leh pkai lame..klu cam jenis playpan tu skejap je leh pkai..
tgk kakak sy pon pkainye kejap je..yg jenis tu xleh nk adjust2..

3. sedikit baju newborn baby..mitten&booties, topi baby, cute socks..
nt la ye amik gamba sume..
time rajin nk wat studio sendri..camera da lame xbsenam..

nt nk share gak checklist yg da wat tu..br smgt nk shopping lg kan...
sumenye tuk anak mama ni..insyaAllah mama cube utk tidak membazir, berjimat2..

Wednesday, August 25, 2010

Interview PLV J41 (sistem & rangkaian)

td sy p interview PLV J41 kat komtar..boring kan...
...sekian....

Monday, August 23, 2010

injection Kancing gigi

td pegi checkup lg..
arini kurg energy sket sbb pg td tebabas dan xla bersahur..dah tu ubat pon xmkn lak tu..harap2 la dpt berthn
so mood pon xde, energy pon xde, lemau sket..

pegi cam biase..timbang, cek bp, hb, urine bla bla bla..
berat: 45.5
bp: 60/90
hb: 9.8 (masih low tp naik la sket dr yg lalu)
urine(protien/glucose): nil, nil..
lain2: ade la ukur tinggi rahim, heartbeat, baby gerak tu sume..

mase sesi sembang2 ngn nurse tu + tunggu die menyalin tuk 2buku, ade la tanye die result MGTT sy aritu cane?
die bukak page depan buku tu tgk..normal..alhamdulillah (serik xmo minum air gula dah)..die tanye nape adik kne minum air gula, xde history pon kan? leh pulak die tanye kite blk kan...owh, ni berat adik naik 3kg bln lepas..tp berat sy aritu turun mase xlalu mkn tu..normal la die naik byk kan..die pon ha'ah kan je..

lepas ni p cucuk ye adik..dah la xbtau cucuk ape..msk bilik suntikan tu br tanye..
rupenye tuk kancing gg tu..da cucuk tu, xsmpai sejam da rase kesannye..lenguh2 tgn, pening lak cam nk demam...mungkin cmpo ngn xsahur kot pg td..sian baby mama..sori, mama xsedar xterbgn...mlm smlm xleh tdo budak2 main mercun kat tepi2 umah..saba je la..

da setel sume p kaunter 8a p wat appoinmt...next appoinmt 2mgu lg..cepatnye rase..asal 2mgu eh..
lupe lak, kan ade sticker ijau tu...hb problem la ni..next visit 7/9...mmg suasana raya la time tu..lupe nk ckp, td tu pon kat klinik da psg2 lagu raya...awal bnor pasang lagu raya tu..xseswai..

Sunday, August 22, 2010

Parenthood Expo midvly

salam, 
saje nk btau sy telah menshopping pade hari sabtu 21hb August di Parenthood Expo, Midvly..
brg2 yg dishopping besar2..nt diceritakan lg ye..

Friday, August 13, 2010

Anomaly Scan (20weeks) aka detailed scan

rase cam sume siaran tertunda kan...da lame nk update tp xterupdate2..xde mood nk update sama kot...
last few weeks mmg da survey2 kat mana nk wat detailed scan ni..call sana sini tanye harge sbb kat pearl doctor rozita ni mahal la sket..da la skeping gamba scan die cas spuloh inggit..mhl kan?
lgpon tgk cam xbp clear scan die..so wat kputusan nk p kat klinik doctor tan kat bukit jambul tu..

pnh p situ dlu dan sgt puas ati..walopon doctor laki (hubby xsuke sgt) tp die sgt la caring dan memahami jiwa ibu muda ini (muda ke? hohoho)..
nk pegi asik bertangguh je smpai la satu hari ni terpegi la jugak..iaitu pada hari pertama puasa..11 august..
call dlu, bkn main serbu je..kang doctor xde naya je pegi...seb bek ade..

nk dipendekkan crita trus msk bilik doctor bile name pgl..xtgu lama pon sbb xde org..awal pg je rmai..time tu da kul 1140 tghari..

doctor tu tanya la itu ini sume2..ok2, mari kite tgk baby..hehe..
doctor ni sgt baik hati, sume gamba die nk bg..ape kite tanye sume die tunjuk..da kite yg baya kot..(sori ye, da scan pkai scanner opis..jd xclear dah)

baby sgt active waktu ni..tgh die xberenti2 gerak..nk capture pon doctor kne pujuk2..

ni pulak 4CH heart..

ni doctor bg gamba 3D muke baby..tp tgh die nk cover pulak..tgk next.

subhanallah..sgt la cute...lg2 bile tgk die bergerak2..
next die nk konfem kan jantina..doctor rozita da btau xx..tp ni die nk konfem kan..
jwpnnye:
:
:
:
:
:
:
:

Girl! Alhamdulillah..syukur sgt..ktorg pon xkesah jantina sbb dua2 best..syg baby girl mama..
jd insan yg solehah ye syg..

doctor teruskan lg la mengecek lg..ukur2 itu ini, cek uri kat bhgian mana, dgr heartbeat ngn ape yg sepatutnye..alhamdulillah ok..die kate klu nk wat 4D scan mase 7bln ke atas nt dtg la lg..
(dlm ati kate: tgk la dulu)
dikumpulkan gamba2 dan sila bayar di kaunter..totalnye 85 ye puan..sedikit terkejut sbb murah sket dr tmpt len yg da tanye2 aritu..ok la kan..kluar klinik dgn senyuman sepasang suami istri ni..sekian utk hari ini

Wednesday, August 11, 2010

MGTT dan DNA analysis

ye tuan2 dan puan2...selepas 3 august, 4 august la pulak kan..
hari tu rabu..mmg hari amik darah beramai2..konon2 nk dtg awal, tp jem bjela, terlambat la jugak..
tgk2 da rmai org..cam biase..
amik nombor, letak ketas dan tunggu...name dipanggil kul9 tepat...lapa lak tu..sbb kne puase dr pukul12 tghmlm..
sian baby lom mkn lg pg tu...
da cucuk tu tgk die tarik punye la byk drh..yela kan. tu wat 2 test skali..MGTT tu ngn dna analysis yg katenye nk anta kat GH KL nun...seb bek la kluar drh, xmcm dulu kuar buih je tu...
lepas tu bderet2 la tgh bakal2 ibu ni meneguk air gula suam yg da disediakan...aku pon kne la kan..de makcik tu tanye, nape minum air dorg ni..sorg lg makcik jwb, depa pregnant tu...

punye la seksa nk abeskan se'mug' air gula tu...seb bek suam2..layan kan je la smpai abes..tp dlm ati xabes2 tanye nape aku kne minum ni...pelik..sbb membe kate klu parent de kencing manis biase die test...nape ye??
da selamat minum tu kne la tunggu 2jam nk amik drh tu..adoyai..cucuk lg..lubang2 tgn i..

mlepak je la kat situ 2jam tu..tunggu kul11..
mls nk p mane2 sbb sian kat hubby nk kne mai amik lak nt...so tunggu je la kan..
seb bek kenal ngn sorg mom-to-be gak dan kne minum air gula jugak..
name die izah leh la layan sembang dlm tempoh 2jam tu..lega sgt die ade kan..
THANKS IZAH..same2 teman meneman..

sedar2 da 2jam, tgu la nk dipanggil lg..da panggil amik la drh..sempat la tanye nurse tu, nape ye sy kne minum air gula ni? die kate sbb tu naik pangkat tu..yeke? tu bkn psl hb sy drop ke? doctor xkire tu..ade la risk die tu..relakan je la sbb da amik pon...lepas ni jaga la mkn supaya xyah amik..result die next checkup nt..tp klu high glucose die akan call cepat2..cuak kan..

done..bole pegi opis..de meeting lak tu..dgn tgn lubang kiri dan kanan..
demi baby tersayang, mama wat la sume test tuk supaya nk pastikan anak mama sihat ye syg...

checkup sblm 5bulan aritu..

haha..ni br nk update mase pegi checkup kat klinik gov mase sblm 5bulan tu..3 august klu xsilap..
timbang berat naik byk la pulak kan...sblm ni xnaik2..skali naik, hamik trus ke 45..cuak jugak..seb bek die xkate pape..
cam biase la, cek air kencing nk tgk protien ngn glucose..alhamdulillah xde pape..
pastu test darah kat ujung jari..itu yg cuak lg tu..tkt hb low lg..
tup..tup skali terbeliak tgk die tulis pkai pen merah...hb = 9.5 ..
sila jgn terbeliak...hb drop byk ni..msk blk JM tu trus kne ceramah panjang...tp da mkn iberet ikut jadual dah..
awat la leh drop smpai camtu kan..risaunye la..
dpt la pangkat baru..sticker hijau pulak..adoyai..
kne perli ngn nurse tu "hai la dik, naik pangkat nmpk"..gelak je la sbb xpaham..haha..
bile doctor cerita br la tau tu sticker risk..huhu..

tp doctor kate mmg time tgh2 ni mmg akan drop byk..so jgn la gatai2 nk minum air teh ye..serap abes zinc nt..
result cek darah tuk thalesemia da dpt..doctor kate xde..tp kne wat test lain pulak..
DNA analysis tuk test alpha thalasemia pulak..mende la tu kan..sy engineer xreti mende2 ni..tp bile bace2 phm la sket2..kne la amik darah lg...tuk anta kat GH KL tuk test ni..
satu yg wat aku ngn doctor tu tergelak ialah result die akan dpt lepas 6bln nt..die igtkan kate nt time bwk baby checkup jgn lupe mintak result tu ye..punye la lame kan...

pastu ade la wat scan tuk pertama kalinya kat klinik gov...doctor tu pusing skrin kat die sorg je..so aku leh baring rase die gerak2 kan probe tu je la..die ukur itu ini..die save then print..
tp tulis kat situ EDD die cepat sminggu..normal kot tu..sbb biase plus minus 2minggu pon..

lepas tu die isi lg satu form tuk wat MGTT...aik!terkejut lg..kene minum air gula ke ni? ni yg cuak ni..
sbb ape ye? tertanya2 smpai la esoknye..

itu pon melepak kat klinik tu smpai kul12 lebih dah..punye la lame..smpai nurse2 tu sume da ilang p mkn pon..
next appoinmt 3mgu lg, tp esoknye tu kne dtg tuk wat mgtt ngn amik darah tuk DNA analysis tu...berpuase ye esok!
cerita esoknye selepas ini......

Tuesday, August 10, 2010

0.5 done!

mungkin xphm kot ape yg 0.5 done tu..tp da leh tangkap n phm2 la kot..
Alhamdulillah...5bulan pertama pregnant telah berjaya dilalui...
semoga Allah permudahkan perjalanan hidup kami...
amin