Monday, May 31, 2010

Xrajin nk update

sy xrajin skg nk update..
boringkan

Thursday, May 20, 2010

::Untuk pompuan saje::

Salam sume,
lame xupdate blog..bkn ape sbb xde mood nk bebel2, ikutkan nk berckp pon xde mood..
skg ni kire awal2 pregnant ni mmg morning sickness, evening sickness, nite sickness tp syukur sbb ade morning sickness..at least aku tau la aku carry someone dlm tummy ni..


de membe2 yg tanye soh share cane nk kire cycle...yg ni ikutkan penting tuk kite org pompuan ni tau xkire la da kawen ke lom kawen ke xpon lelaki pon patut tau..untuk isteri sendri gak nt..
ikutkan nk kire cycle ni amik mase panjang gak..skurang2 3cycle pon kite da leh tau trend cycle kite..
bile da tau tu, leh la agak2 bile time subur, bile time nk period..serius mmg berkesan..

  1. tanda la setiap bulan 1st day period kite..
  • klu tulis tkt ilang, tanda kat hp. bile2 leh cek blk.
  • bile da tanda da lame tu leh la kire cycle kite regular ke x, 28hari ke, 30 hari ke, 32 hari ke..
  • klu tetiap bulan rata2 dlm 28-32hari cycle tu kire regular la..leh la bajet2 bile nk period ke ape.
  • rate2 tanye org kdg2 xamik tau pon..men agak2 je..tp better tanda klu pape doctor tanye senang nk jwb dan konfem.

        2. bbt charting. body basal temperature.
    • untuk cara yg ni selalunye recommend tuk org yg plan tuk pregnant atau xnk pergnant.
    • modal die, ovulation termometer, bbt graft(klu beli ovulation termometer kat pharmacy ade skali graft ni)
    • tp ade yg prefer charting online mcm kat fertilityfriend <--link die. kat cni sgt2 membantu sbb info byk, galery die pon sgt membantu..bgs, try la
    • cara yg amik temp ni, kne amik tetiap pagi bangun2 tdo (betul2 bgn tdo..xangkat kpala lg dr bantal amik dah temp)
    • sblm time subur tu temp akan rendah dan sesampainye hari ovulation (O-day) tu ade temp dip sesetgh org..
    • lepas time subur tu, bile hormon lain da amik alih, temp kite akan tinggi sket dr sblm ovulate..
    • elok je da abes tempoh tu normally 10-14hari lepas O-day, kite dah leh jangka nk period sbb temp akan semakin turun balik..
    • da period, die akan start blk cycle kite temp rendah tu..begitu la seterusnya..
    • tetapi, klu pregnant kan, temp akan maintain tinggi lepas O-day tu..klu lebih 18hari temp tinggi tu tanda2 pregnant la tu..
    • nk tau lanjut leh je google sbb info die byk klu pandai google.
    • nk tanye I pon di alu2 kan..sharing is caring. sy suke share info..

         3.  ade lg cara lain tp nk cite byk sgt lak..antaranya lg, dgn wat pemerhatian kat cervical fluid/mucus. xcerita la kat cni.


      ikutkan xla detail sgt yg sy share ni..klu rase nk tau lg detail meh la tanye..sy pon blaja dr internet dan bertanya dgn doctor. mungkin yg sy share ni ade yg xstuju ke, sy punye info bercanggah ke ape sori la..sy pon blaja sendri dan membaca.

      Tuesday, May 4, 2010

      Rase penat BETOL!

      xtau nk gambarkan cemane kat sume org yg aku mmg rase sgt2 la penat..
      hari2 mmg memenatkan..
      nk pegi mane2 pon penat...
      tido pon penat...
      tp Alhandulillah sy sihat..
      Ya Allah aku bersyukur kerana aku masih lg sehat disini..