Tuesday, December 28, 2010

Selamat Datang Puteri Sulung Mama & Babah

salam,
sorry sy mmg xsmpat nk update blog cerita panjang2.pendek2 dlu eh..ni da kire utang cerita cam byk lak..
harap2 xlupe la..

Perkenalkan 
Nama: Nayli Farhah binti Noor Fazli
DOB: 22 Dec 2010
Jam: 6.05 am
berat lahir: 2.76kg


photo taken masa umur die br beberapa jam,pukul 9.11pg, so umur die br 3jam.6 minit..
sorry nayli mama da publish gamba..

semoga anak mama jd insan yg berguna, solehah, taat pada perintah agama, perintah mama babah...
Mama & Babah syg Nayli Farhah

Monday, December 6, 2010

"Cukup dah tu" kata seorg makcik

semalam balik dari kerja, ktorg (sy dan hubby) pegi makan kat Nazir Cafe..
tetibe rase nk mkn soto lak..walopon xla sedap mana tp ok la..rase la sotonye..(laki i wat soto lg sedap)
hubby mkn asam pedas, yg ni mmg mengancam..kat situ br kami tau ade asam pedas yg sedap..

tp bkn yg ni nk dicerita...mase nk baya kat kaunter tu, istri nazir tu kot br msk kat restoran...
die tolak je pintu dgn xpndang sy pon..die trus ckp "Cukup da tu"..pastu sy terkejut, die ckp ngn sape..
igtkan die mrh kat sape2 ke..pastu die pndang sy dan kate "tgh tgu hari kan?" hohoho..sy mmg tediam skejap..
sy senyum je..alhamdulillah.."a'ah, tgh tgu hari.." pastu br sedar..ye, anytime dah ni..
hubby lg xkate pape..die pon terkejut makcik tu kate camtu..die kate cam cara die ckp sdikit seram..hehe..
org tua2 tgk pon da leh tau kan..leh hubby kate, eh, tah2 macik tu bidan kot..xde la..org lama mesti da biase tu..
die pon da bp org anak dah..terer la..
tp btol la..dr 8bln org dok tego perut da turun..tp sy mmg xtau cane rupe da turun tu..aritu doctor ade ckp..mase tu sy tgh baring..die xplen kat nurse, "cube tgk ni..perut die pnuh, pastu atas ni kosong..ini la org kate da trun tu.." disaat tu baru ku tau..
Alhamdulillah, klu ikut ticker ni 37weeks dah aka fullterm..cume ikut doctor last week la fulltermnye..
tp xkesah la..yg sy da set dlm kpala, anytime..
Ya Allah, permudahkan urusan kami...
esok adalah hari sy p klinik kesihatan bayan baru nk cek jantung..xpasti la ape yg nk dicek lg..
kne ckp la 'ni last sy cek kat kk ni tau..sy nk blk umh mak dah nt ni..kire lepas ni sy p every week kat Langat la'..ni la kot namanya kes tumpang kot..pnh dgr aritu de sorg mummy dr KL blk penang p KK bayan baru...

patutnye khamis pulak kene pegi pearl maternity hosp(PMH) untuk checkup private lak..tp hubby kate isn da nk p ukmsc, kire xyah pegi la PMH dah..harap2 condition ok la kan..tgh bersabar nk blk Langat ni..

semangat keje? yg ni mmg makin2 drop...merudum..xrisau dah psl keje..pk nk blk je..=P

Friday, December 3, 2010

False Alarm Vs Tanda Sebenar

bile da saat2 camni br la sebok nak selak2 buku, google menggoogle psl ni kan..dr dulu xnk bace awal2..
risau woo..lg2 1st time mmg xtau la rase die cane..kang dok ulang p spital asik kate false alarm je penat gak..penat poket jugak la..sbb doctor mmg akan seluk menyeluk punye.

ni ade sdikit artikel dr Pa&Ma nk share:


-----------------------------****************************----------------------------


Ketika berada dalam proses bersalin, tubuh menghasilkan hormon pitokin. Hormon ini bertindak sama seperti hormon yang terhasil apabila tubuh kehilangan air. Jika anda mengalami dehidrasi ketika di hujung minggu kehamilan, ini akan menyebabkan rahim mengecut walaupun ketika itu belum tiba masanya untuk bersalin. Jadi, anda perlu minum dalam jumlah yang mencukupi bagi mengelakkan false alarm berlaku.
(peringatan tuk diri sendri: jgn lupe minum je air byk2 dok ulang p toilet pon xpe)

Langkah bijak yang boleh anda amalkan ialah mencatat setiap kontraksi yang dialami di atas sekeping kertas. Catatkan kontraksi pertama dan berikutnya. Bagi kontraksi sebenar, jarak masa antara satu kontraksi dengan kontraksi berikutnya adalah tetap dan semakin lama semakin kerap. Namun, jika anda mengalami false alarm, jaraknya tidak tetap. (yg part ni akan dibuat mulai SEKARANG. TEGAS sket)

Anda juga perlu mencatatkan berapa lama jarak masa bagi setiap kontraksi. Catatkan bila ia bermula dan berhenti. Proses kelahiran sebenar menyaksikan anda mengalami kontraksi lebih daripada 30 saat bagi satu-satu masa kemudian makin kerap. Lebih daripada seminit dan kuat. Jika false alarm, jarak kontraksinya berbeza di antara satu sama lain.

Dalam proses kelahiran yang sebenar, kesakitan yang dialami bermula di bahagian atas abdomen kemudian “merebak” ke seluruh abdomen dan anda turut mengalami sakit belakang. Berlainan pula dengan false alarm, kontraksinya banyak tertumpu di bahagian bawah abdomen dan pangkal paha.

Tanda-tanda false alarm:
1. Kontraksi yang dialami tidak teratur dan tidak dijangka. ini la yg dirasai aritu
2. Apabila kontraksi berlangsung, bahagian perut mengeras. kerap jugak..kurang slesa sket
3. Perubahan posisi tubuh akan menyebabkan kontraksi berkurangan ataupun terhenti. tido da xsedar.ho3
4. Kebiasaannya tiada pendarahan yang berlaku. setiap kali ke toilet mmg dok cek je tu
5. Kantung air ketuban tidak pecah. plg cuak..sabar ye


-----------------------------****************************----------------------------

Tanda awal kelahiran
1.Penurunan paras rahim (lightening)
Petanda awal yang akan anda alami ialah perut kelihatan “turun” sedikit. Hal ini berlaku kerana:

-Symphisis pubis mengembang.
-Otot pelvik menjadi lembut dan longgar.
-Bahagian bawah rahim mengembang.

Keadaan sebegini akan menyebabkan fetus bergerak turun ke pelvik. Bagi yang bakal melahirkan anak sulung, kepala bayi akan terus masuk ke rongga pelvik. Namun, bagi yang pernah mempunyai anak sebelum ini, rahimnya lebih mengembang ke hadapan tetapi kepala bayi tidak masuk ke rongga pelvik.

Pada peringkat ini, anda akan berasa selesa setiap kali bernafas. Organ jantung dan perut juga berfungsi dengan lebih baik. Namun, anda akan mengalami kesukaran untuk berjalan dan sakit belakang. Selain itu, anda juga berasa tidak selesa di bahagian bawah perut, kelengkang dan paha.

2. Kekerapan membuang air kecil
Keadaan ini berlaku hasil daripada tekanan kepala bayi ke atas pundi kencing. Ini akan menyebabkan pundi kencing tidak mampu menampung jumlah air yang banyak. Oleh kerana itulah, anda perlu membuang air kecil sekerap mungkin. Dalam keadaan tertentu, kadang kala anda akan “terkencing” dengan sendirinya. Ini berlaku kerana otot pelvik menjadi semakin lembut dan longgar.

3. Penarikan pangkal rahim
Pada peringkat ini, pangkal rahim mula tertarik. Ini akan menjadikannya selari dengan bahagian bawah otot rahim.


-----------------------------****************************----------------------------


Tanda sebenar kelahiran
1. Kontraksi
Proses ini berlaku untuk menolak keluar bayi daripada rahim melalui faraj pada saat kelahiran. Dalam masa yang sama, rahim akan menjadi keras. Ketika ini anda akan berasa tidak selesa.

Perlu diingat, keadaan ini berlaku secara semula jadi dan tidak boleh dikawal. Sakit yang anda alami bermula dari bahagian belakang tubuh dan kemudiannya beralih ke hadapan dan bahagian atas paha. Kesakitan ini semakin kuat dirasai apabila saat kelahiran semakin tiba.

Proses ini adalah tanda yang paling penting bagi menunjukkan bahawa anda akan melahirkan pada bila-bila masa sahaja. Jika kesakitan yang dialami berterusan sehingga ke lima minit setiap kali kontraksi, segeralah ke hospital berdekatan

2. Sakit belakang
Keadaan ini adalah salah satu daripada tanda bahawa anda akan bersalin. Ketika dalam proses kelahiran, kesakitan ini akan menjadi lebih teruk. Kesakitan yang dialami ketika ini sama seperti senggugut.

3. Pendarahan
Kebiasaannya lendir yang bercampur darah keluar dari faraj beberapa jam sebelum proses kelahiran bermula. Paling tidak pun apabila saat kelahiran hampir tiba. Lendir darah tersebut keluar kesan daripada pembesaran pangkal rahim sehingga menyebabkan selaput ketuban terpisah daripada lapisannya.

4. Pecah ketuban
Mungkin dalam fikiran, setelah pecah air ketuban, anda akan bersalin dalam tempoh yang terdekat. Namun, hakikatnya tidaklah sebegitu. Ada kes di mana kebanyakan wanita hamil yang ditahan di wad, tidak mengalami pengalaman ini. Ketuban mereka terpaksa dipecahkan oleh doktor bagi mempercepatkan proses kelahiran.

Namun begitu, bagi yang berpeluang merasakan air keluar dari faraj, sama ada banyak ataupun sedikit, ini menandakan anda akan melalui proses awal kelahiran ataupun sudah berada dalam proses itu. Selepas daripada itu, anda perasan bahawa kontraksi akan menjadi lebih kuat.

5. Pembukaan pintu rahim
Dalam proses kelahiran, serviks akan menjadi lembut dan nipis daripada biasa. Ia juga sedikit demi sedikit terbuka bagi menampung saiz kepala bayi. Pintu rahim akan terbuka bagi memberi laluan kepada bayi agar dia dapat dilahirkan. Proses ini akan lebih cepat berlaku jika kepala bayi menekan tepat ke bahagian pintu rahim. Dalam pada itu, saiz serviks dapat diketahui apabila doktor melakukan pemeriksaan pelvik.



-----------------------------****************************----------------------------

byk rupenye kan..ade yg da tau tp xalert je ni..salwani, sila alert eh..xsaba nk tgu sabtu depan da ade ngn mak, mungkin lega sket sakit pape leh tanye mak..skg ni leh tanye pakcik google ni je..

Thursday, December 2, 2010

Harap baby mama dpt bersabar sket lg eh...syg baby =)

Salam,
makin lama makin kurang rajin update blog..bkn xde cerita..byk cerita nk kongsi tp memandangkan kurang rajin menaip dan bukak blog..cek fb pon pkai hs je..nk letak laptop atas riba pon xmuat dah..klu atas meja payah nk rapat ke meja pulak..byk songeh kan..hehe

ikutkan last week ade p checkup kat KK..eh2..klinik desa..walopon ade yg xpuas ati tp cam biase la..da phm sgt, mmg camtu kan..dah la free, byk bunyik pulak..depa mmg byk sembang sambil wat keje..kite thn jela..
bile cek HB kat Klinik desa xkene merah pulak..11.6...bagus je ni..awal2 preg dlu dok cek kat KD ni gak mmg HB xpnh low..tah2 mesin kat KK nun rosak kot..tp xkan sume ibu2 mengandung kne merah cam sy kot kan..xpe la..asalkan die xkate ape sudah la..
mase sesi dgn nurse cek perut tu ade la taklimat2 sket die bg:

  1. bahaya bersalin di rumah - mmg sgt bahaya tkt tumpah darah, uri sangkut, baby lemas, baby xnangis. die kate bile baby keluar je die kne tepuk2 kasik baby nangis..bile nangis tu je automatic oxygen anta kat otak dan anggota die berfungsi..klu aku igt lg la die kate camtu..jika slh tlg btol kan..i engineer, bkn doctor..
  2. jaundis - yg kebanyakan bayi mmg akan kene ni..cume level die truk ke x je..mmg xde ubt, melainkan letak bwh lampu biru kat spital atau bg minum susu ibu...die igtkan satu lg, nt da blk dr spital slalunye ibu dan baby bantai tdo je sbb pnt kot..tp yg xbagus, kne la kejut jugak baby tuk bg susu, cepat sket kuning tu ilang. baby mengidap kuning lama ni ade kesan jangka panjang gak..die kate kesan die perkembangan die slow sket..igt la yg tu eh..
next appoinmt adalah 8hb dec ni..yg ni kne p KK sbb nak kne jumpe doctor untuk wat RME..mende tah tu..die kate kne cek jantung ngn ape tah..xterangkan sgt..ade jugakla terpk, sempat ke eh sy p KK ni lg..kot2 da nk blk Langat ke kan...

sebenarnye da lame dlm dilema ni..aritu sebab da risau2 ngn hubby ktorg cam terpk nk blk mase mgu 4-5hb sbb tkt terawal. dah la xde tanye mane2 doctor. ade pon ckp kat doctor ukmsc sy nk p appoimt 13hb tu..konon2 leh bertahan la kan..harap2 la bole..sbb plan asal nk blk Langat hari jumaat 10hb..peningkan bace cerita dilema sy ni..mesti xphm kan (klu mls nk phm sila tutup mata)..

semalam, bersamaan 1dec sy sakit xtau nk kate cane..duduk xkene, diri xkene, baring pon sakit..tp die dtg 10minit skali kot..average la..hubby ajak p spital tp cam sakit tu dtg dan pergi..try la p minum air masak byk2 pastu tdo..bile tdo berkerut je sbb rase sakit tu dtg dan pergi..tahan ye mama baby..sume mama lalui pengalaman ni kan..tau la pengorbanan ibu tu cane kan..ayah sy pnh btau mase sy ngadu xleh tdo dlu tu, ayah kate mak sy 2bln leh je tdo duduk..bayang kan mak sy tu de 6org anak..terharu..(lap air mata)..
skg ni sy jd lebih tabah dan kuat..xpe baby, demi baby..mama suke baby slalu gerak2 sbb mama tau baby sehat didalam tu..

siang td disebabkan sakit2 lak time kat opis, sy pon ajak la hubby p hosp check..risau jugak, tkt..p hosp tu xde org sbb arini halfday die bukak, jumpe doctor sy ckp la dr smlm dok sakit..tu pon dlm mengah2 berckp sbb nafas cam xsmpai lak..patutnye mgu ni 36week tp doctor kate 37weeks da ni..meh nk scan..mase scan die kate size baby 39weeks..baby besar sket ni..biase la tu kot..baby dpt zat yg ckup dr mama die yg kurang mkn ni..pastu cek bwh tu aka seluk2, doc kate servik da soft..tp tebal lg la...anytime leh bersalin.
doctor bg antibiotic tuk elak kuman kat servik. sy ckp la nk blk KL, die kate nk blk mgu ni atau mgu depan la..amik MC ke AL ke sbb nk jln jauh..klu taiping ok lg..tp klu da sakit2, lom blk leh dtg kat die anytime. (yela, wet masuk..hehe)..dan skg ni da finalize and decide nk blk Langat jumaat depan..
baby mama sabar sket eh..mama nk bersalin kat cheras..kat sini nt xde sape2, sedih lak nt..baby jaga mama sama tau --> ni pesanan dr babah...sayang baby dan babah..cium 800x..

Monday, November 22, 2010

Set Bersalin yg da disurvey


salam..
sy da survey beberape jenis product set bersalin ni..de org xamik ape2 set pon tp mengancam je..
mak kate xmo amik trus kang xsedap lak badan. tu pon ikut org kan..

yg da pnh pegi tanya2 ada lah..leesa formula, HPA, NR, AMWAY dan ade beberapa yg bg sy xbrape menarik..

skg ni bkn pk menarik je kan..yg perlu die consider:
  • sesuai dgn budget
  • sesuai untuk ibu yg nk fully bf baby
  • xla leceh sgt smpai nk kne 3jam siap kan bahan2
  • boleh ditelan lg..
  • xsembelit dan baby xcirit atau panas ke ape
  • complete dan xperlu bli mcm2 lg
sbenarnye kesesuaian tu bergantung pada badan masing2..de org A sesuai, de org B xsesuai lak..
mak kate nk amik tu mula kan dgn dos yg minimum..bile da ok br tmbh sket2..tp rase amik slow2 pon xpe dah..wat cukup syarat je..

yg da di shortlist kan adalah Set Bersalin NR dan Set Bersalin Tropical Herbs Amway..
tp belum decide lg..maklumat seperti dibwh ni..
nk amik yg mane la ye?

SET HERBANIKA BERSALIN NR

Set Bersalin Nona Roguy (NR)
Herbanika Bersalin adalah rumusan tradisional daripada Nona Roguy (NR) disediakan istimewa untuk ibu-ibu berpantang, kesihatan bersalin dan kecantikan.  Ianya juga sesuai untuk mereka yang ingin menjaga kesihatan selepas habis tempoh berpantang. Sesuai digunakan samada bersalin secara normal atau pembedahan.

Kini tradisi ini diperturunkan dalam bentuk yang mudah digunakan dan dapat diamalkan oleh semua orang untuk amalan kesihatan dan kecantikan badan.
Berbekalkan rumusan herba-herba asli daripada khazanah hutan hujan tropika dan petua serta adat resam dahulu, rangkaian herba Nona Roguy(NR) diproses melalui penggunan mesin-mesin yang termoden dengan taraf piawaian dan ketetapan yang telah ditentukan oleh kerajaan. Produk ini adalah buatan dan keluaran Malaysia.

Mengandungi

    * PhytoNatal (90 biji)- dalam bentuk tablet untuk dimakan
    * Akar Herbanika (10 paket)- dalam bentuk paket  dan perlu dicampur air untuk diminum
    * Minyak Herbanika (100 ml)- minyak sapuan pada perut, pinggang dan  badan
    * Herbanika barut (krim 60gm)- sapuan pada perut dan pinggang
    * Uncang Cuci Herbanika (10 paket)- untuk jagaan kebersihan dan kesegaran wanita
    * Herbanika Lulur (100gm)-  untuk menyental kulit, kehalusan dan kebersihan kulit

Khasiat dan Panduan Penggunaan
Barangan/Panduan Penggunaan
Khasiat
PhytoNatal (tablet) 
Hari ke 4 - 50
(atau sehingga 100 hari)

Kelawasan biasa

  • makan 2 - 3 biji 1 kali sehari
Terlalu lawas (Sensitif )
  • makan 1- 2 biji 1 kali sehari
Tidak lawas (Sembelit)
  • makan 3 - 5 biji 1 atau 2 kali sehari
  • Membersihkan rahim, mengeluarkan angin, lendir dan darah kotor dalam badan
  • Melawaskan pembuang air kecil dan besar, mengatasi masalah sembelit, kepenatan, migrain dan angin
  • Mengimbangi kembali sistem badan.
  • Mengurangkan berat badan dan menguatkan otot-otot badan
Akar Herbanika (uncang)
Hari ke 1 - 50
(atau sehingga 100 hari)

  • Rebus 1 pkt uncang Akar Herbanika dengan sukatan 1 liter air sehingga keluar pati teh herba. Campurkan 1 sudu teh Madu Lebah Asli sebagai penawar & sumber tenaga. Minum suam panas 3 - 4  cawan sehari.Jika berpenyakit Kencing Manis, minum tanpa Madu Lebah.
  • Jika mengalami lebihan angin dalam badan, didihkan 5 paket uncang akar herbanika bersama-sama halia tua dalam 1 liter air. Tambahkan madu asli. Minum ketika suam-suam.
  • Boleh disimpan didalam termos untuk mengekalkan kepanasannya.
  • Menyegarkan urat saraf, mengurangkan keletihan serta sakit sendi, memecahkan lemak yang degil dan juga mengawal bau badan.
  • Membantu pengeluaran susu yang baik dan pekat.
  • Melawaskan pembuangan air kecil dan mengurangkan air yang berlebihan dalam badan.
Herbanika Barut (serbuk dan Krim)

Hari 4 - 40

  • Krim - boleh terus disapu
  • Serbuk - Campurkan 1-2 sudu besar Serbuk  Herbanika Barut dengan 4 sudu besar asam jawa tanpa biji dan air yang mencukupi di dalam periuk tanah.
  • Panaskan dengan api yang perlahan dan kacau sehingga sebati. Seeloknya tidak terlalu cair atau pekat.
  • Lumurkan Minyak Herbanika kemudian sapukan Herbanika Barut ketika suam ke  pinggang, perut dan bahagian ari-ari.
  • Pakailah bengkung.
  • Dilakukan 2 kali sehari iaitu pada waktu pagi dan petang.
  • Pada waktu petang, bersihkan dan pakai  semula seperti cara di atas. Gantikan dengan bengkung yang baru atau bersih.
  • Pakai sepanjang malam.
  • Seeloknya memakai Serbuk Herbanika  Barut pada sebelah pagi dan Krim  Herbanika Barut pada sebelah petang  atau  memilih salah satu.
  • Mengempiskan perut yang buncit dan merampingkan pinggang
  • Mengembalikan kesegaran kulit perut yang lembik dan mengurangkan kedutan, parut dan jalur pecahan pada perut.
  • Mengecutkan rahim, mengeluarkan darah nifas dan kotoran dari rahim.
Minyak Herbanika
Hari 1 - 40
  • Sapukan Minyak Herbanika di pinggang, perut, bahagian ari-ari dan celah-celah peha.
  • Boleh digunakan sebagai minyak urut.
Bersalin secara pembedahan
  • Selama 1 bulan selepas bersalin, hanya  sapukan Minyak herbanika ke bahagian abdomen atas dan bawah, belakang serta  bahagian pinggul. 
Bengkak payudara
  • Urut Minyak Herbanika ke kawasan payudara dan dengan lembut tekan puting untuk mengeluarkan susu.
  • Jika bengkak, rendamkan tuala kecil ke dalam air panas dan letakkan ke  kawasan  bengkak. Ulang sehingga payudara lembut. Keringkan dan pakai semula Minyak Herbanika di payudara.
  • Bersihkan puting sebelum menyusu bayi
  • Melegakan serta mengatasi sakit-sakit sendi dan otot-otot
  • Memecahkan angin dan lendir yang terkumpul disendi-sendi
  • Menyegarkan urat saraf dan otot-otot yang lemah dan kulit-kulit badan dan payudara yang kendur.
  • Minyak pelembab melembut dan menegangkan kembali kulit perut yang kendur, lembik dan pecah-pecah  berjalur.
  • Melicinkan peredaran darah dan mengeluarkan angin melalui liang-liang roma badan
Uncang Cuci  Herbanika (uncang)
  • Rendamkan 1 - 2 paket Uncang Cuci Herbanika ke dalam 1/2 liter air panas  mendidih. Biarkan sehingga air bertukar menjadi warna kekuningan herba.
  • Kurangkan kepanasan dengan mencampurkan sedikit air paip. Gunakan kapas untuk membersihkan bahagian sulit.
  • Keringkan dan letakkan Minyak Herbanika ke atas pad selama seminggu pertama selepas bersalin. Selepas seminggu (sembuh luka) bolehlah diletakkan Minyak Berubat Mustajab sehingga habis pantang.
  • Gunakan 2 - 3 kali sehari.
  • Mengatasi masalah gatal-gatal di tempat sulit, penyakit kulit, buasir dan mengeringkan luka bekas jahitan.
  • Sesuai untuk mandi sitz, hydroterapi dan compress.
Herbanika Lulur
  • 1- 2 sudu besar Herbanika Lulur dicampurkan dengan air panas suam
  • Gunakan sebelum mandi. Lulurkan pada seluruh badan. Gosokkan ke atas kulit badan, kaki, betis, tapak kaki dan tangan, lengan dan belakang.
  • Mengatasi masalah bisa-bisa dan kebas-kebas badan, sendi dan otot-otot seperti rheumatism, arthiritis dan vena  varikos dan peluh berbau
  • Memecahkan lemak serta lendir yang degil dan mengembalikan kepejalan badan
  • Menegangkan semula payudara yang kendur dan lembik 
  • Mengecutkan bengkak-bengkak yang disebabkan oleh angin lendir di otot, urat  saraf serta urat timbul. 
  • Penyegar dan penyental kulit daripada daki mati, parut hitam, parut bersalin, jeragat hitam, kulit kasar dan berjerawat.


SET BERSALIN TROPICAL HERBS AMWAY



Set Bersalin Yang Lengkap Dengan 10 Produk Campuran Herba, Dirumus Khas Untuk Menguat Dan Mengukuhkan Dalaman Tubuh Badan Serta Mempercepatkan Proses Penyembuhan Bagi Ibu-Ibu Lepas Bersalin

Set bersalin ini adalah rumusan tropika yang mengandungi herba-herba yang telah diguna secara tradisional oleh orang Cina, India, dan Melayu untuk membantu pemulihan ibu baru semasa dalam tempoh berpantang.
Cara penggunaan sistem Tropical Herbs sangatlah mudah dan proses persediaannya pula tidaklah rumit. Ini kerana semua produk telah disukat terlebih dahulu dan sedia digunapakai dengan hanya memerlukan proses penyediaan yang minimum.

Set Lepas Bersalin Tropical Herbs ini boleh juga digunakan oleh ibu-ibu yang bersalin melalui cara pembedahan (caesarean)-selepas sebulan kelahiran.

Kandungan Di Dalam Set
Set lengkap ini mengandungi 10 produk untuk diamalkan oleh si ibu dan bayi. Ia terbahagi kepada 2 bahagian:

1. Dua product untuk dimakan (untuk dalaman):
  • Teh Herba: Herbal Tea (10 Sachet) - melancarkan edaran darah - dan mempercepatkan penyembuhan luka-luka.
  • Kapsul Lepas Bersalin: Kapsul after birth 1 & 2 (60 biji setiap botol) - bertindak memulihkan tenaga dan kesihatan ibu disamping memperbanyak air susu .
2. Lapan product untuk kegunaan luaran:
  • Herba Pembersih Wanita: Herbal Douch (20 sachet) - yang bertindak membersihkan bahagian peranakkan .
  • Herba Mandian: Herbal Bath (20 sachet) - sebagai mandian untuk membersih dan mengharumkan badan .
  • Minyak Urut Herba: Herbal massage oil (1 botol) - untuk tujuan urutan badan semasa pantang .
  • Minyak Bayi: Baby oil (1 botol) - mengelakkan perut bayi - dari masuk angin.
  • Campuran Peramping Perut: Firming Herbal Blend (20 peket) - mengemaskan bahagian perut .
  • Campuran Penghangat Badan: Warming Herbal Blend (15 peket) - memanaskan badan dan membuang lebihan air dalam badan .
  • Campuran Penenang: Calming Herbal Blend (15 peket) - melegakan sakit kepala .
  • Bengkung (percuma) : untuk ibu
infonye dipetik dari sini:
* NR
* AMWAY

Friday, November 19, 2010

Update rojak (checkup baby+homedec+kerje+bla bla bla)


rojak 1:

sbenarnye last week schedule cam biase la checkup 33weeks..skg ni alhamdulillah dah 34weeks.
time tu mcm byk yg xok sbenarnye..tu kot sbb xde mood nk update cerita..
1st yg xok adalah BP low pulak..da amik smpai 5kali still low..cemane leh low eh.
leh jd jugak la sbb bz sgt menghabiskan kerje2 yg tah bile nk abes kat opis tu ditambah pulak tdo hanye beberapa jam je..
yg ni mmg serius punye..p keje dok wat keje, blk keje kat umh mlm2 pon wat keje gak kat umh disebabkan different time zone dgn US,Israel tu sume..leceh kan..pastu time nk tdo pk psl keje lg..bile da tdo terjaga2 nk kne p shishi pulak..da terjaga xleh tdo smpai subuh...tu kot BP low tahnye..
lepas tu HB still low lg tp meningkat la dr sblm ni..10.6..still merah lg lorrr..

result DNA analysis da dpt..dlu kan pnh ckp da cek thalassemia beta tp resultnye xde t-beta tu..pastu wat DNA analysis tuk cek thalassemia alpha pulak..kali ni result die mmg ade..carrier rupenye sy ni..padan la mkn byk2 HB ssh nak naik kan..xsangka jugak tu..tp skurang2 nya sy da tau sy ade tu...

selain tu kan..tgn dan kaki ni leh bengkak2 lak..mmg urat2 timbul abes..pelik la jugak memule sbb mmg rase bengkak, ssh nk genggam..cincin pon cam ketat semacam je...MC satu hari p klinik lg..tp kali ni private clinic lak..da kne desak soh p jugak cek oleh org2 skeliling..tkt bhye ke ape..bile p cek doctor kate sbb kandungan air dlm badan byk..serta kne kurangkan mknn bergaram..agaknye jd camtu sbb aritu mkn ayam grg kunyit yg sgt masin tu kot..serik disitu...

mase scan, alhamdulillah baby mama sihat da 2kg lebih dah ye..tp die ngadap blakang lak muke..asik nk tunjuk wiwit die je..hehe..

rojak 2:

baru2 ni p homedec kat PISA ni..wah, ofkos la rambang mata tp klu pergi ngan poket kering leh rambang je la..poket kate tidak..huhuhu..dok berangan nk hias umah sendri tp nt la kot..tunggu next homedec la kot..mcm2 yg wat kami laki bini teruja disitu...dan da start wat planning...himpun duit dulu na..umah pon lambat lg kot siap..aritu p tgk dok wat longkang..harap pasni p tgk da tar jln la..

rojak 3:

psl kerja pulak..ni sbenarnye br lepas stress skejap..buat report pastu da tekan send skali msk outbox pastu hang lak outlook tu..tertutup bukak2 da ilang..MARAHnye sy...haish..cam nk tumbok outlook ni..panjang tau da mengarang..ilang begitu saja..dgn perasaan nak nangis buat la blk semula..aaaarrrrgggh..
tp yg ni br td berlaku. yg nk ckp lg psl keje ni hari2 sblm ni jugak..

mmg da nangis pon..keje byk nk kne setel b4 cuti nt ni..gedebuk2 keje atas pale ni..
nt klu time cuti xkan teammate nk kne call2 tanye itu ini kan..Ya Allah, permudahkan lah urusan ku ini..
skg ni da sarat xleh nk wat keje laju2..ckp pon xleh nk laju2 ini kan wat keje..keje yg nk kne siapkan ni mmg kne jalan sana sini, tuka hardware itu ini, try itu ini..angkat itu ini..(byk itu ini kan)..tetiap kali dok wat keje mmg rase nk nangis sbb xlarat sgt rasa..tp tuk pengetahuan baby, mama baby ni cube untuk tabah..cume ade 1hari tu je ternangis kat blakang bucketing tu..terkantoi lak ngn teammate sorg nmpk idung ngn mata merah..
msk toilet nangis sbb da sakit sgt perut..agaknye sbb wat keje sorg2 yg berat2 tu..
xtau la bos paham ke x yg sy tgh stress..sape nk tlg..xde sape yg paham..sedih kan..

Semangat lah wahai Salwani..anda da dewasa..bkn budak2 skola lg ye..
dulu time skola leh la xreti nk lukis2 time pendidikan seni ade didie leh tlg lukis kan..walopon tringat penah nangis sbb xreti lukis ikan ke ape tah..hohoho..still igt wooo..xsuke pendidikan seni..
kepada sume org, doakan sy leh setelkan keje sy secepat mungkin ye...setel ngn keje2 ni sy nk work from home sbb xlarat dah nk handle..nk berehat sedikit..

rojak 4:

persediaan tuk menimang baby..syg mama, mama sgt semangat tau..walopon keje byk tp mama xpnh lupe doakan baby tau..ckp2 ngn baby..baby pon tau kan..hari2 mama cerita kat baby..cume time nangis tu baby jgn amik ati..mama xde niat nk sedih camtu tp mama lega dah lepas tu..baby kne kuat tau...mama pon kne jd kuat..

beg yg nk bring to hospital mmg da ready..kaler oren lg..comelnye..cam hari2 nk kuarkan isi die belek2..
beg mama rasenye nt beg recycle je kot..beg mama xpe..ala kadar je..

air selusuh mak sy sudah wat kan..tokngah kat pendang yg wat kan..mmg slame ni dlm family sy tokngah yg wat kan..pesanan dr mak, jgn p minum lg lak..nt mak ajar cane nk wat ngn air selusuh tu..jgn pndai2 wat pape ye..
ikutkan je la..

tilam ngn bantal kekabu asli yg dibeli oleh tok ngn tokwan tu da diambil dr umah tokwan..comel sgt..tp lom ade sarungnye..igt nk blk langat nt br p bli sarung sbb kat umah yg ade mesin jahit..klu sy ade mesin jahit da lame da mom-to-be ni dok grek-grek-grek menjahit..suke menjahit..lg2 tuk anak sendri..nt rase nk mintak mesin jahit la dr hubby..tp xtau la dpt ke x..huhuhu..

ade lg rojak ni tp ckup la dlu smpai sini..ni pon dok dlm draf da bp hari br nak publish..haih..

Monday, November 1, 2010

Bring-to-Hospital bag


ikut kan dari 2mgu lepas lg da siap beg ni. nk update tp xrajin. 
Tapi kan, sbenarnye baru barang baby je pon yg da siap ni. brg mama die lom siap lg.
 ni checklistnye:

Barang baby

1. Pampers  2
2. Baju / Seluar (keluar hosp) - pnjg+pendek 2
3. Minyak Yuyi 1
4. Vicks  1
5. Baby Wipes  1
6. Tuala Mandi Bayi  1
7. Mitten 2
8. booties 2
9. Peralatan Mandi  1
10. Selimut  1
11. Bedung  1
12. Barut  2
13. Topi 1
14. Handkerchief 2
15. Breast pump 1
16. Feeding bottle 1

rasenye da complete kot. ke ade lg tah yg xdi tambah eh? stakat yg dpt dipikirkan ni je la. ni pon da pnuh beg baby. igt kan nk campo je skali yg brg mamanye tp cam da pnuh lak. kne la tambah bag lg ni.
barang mama die xyah la list eh. kang kuar la sume yg mrapu2 malu je. hehebarang mama die xyah la list eh. kang kuar la sume yg mrapu2 malu je. hehe

Sunday, October 31, 2010

Checkup 31 weeks

P checkup kat KK mase mgu lepas. xpuas ati org kaunter tu panggil nama salah..padehal ejaan sume btol dah..bace pn xbtol..geram btol. mase die panggil tu, dgr nama slh soh die bace blk nama tu..pandai pon..ni main bg je nama org xbtol..
time timbang pulak nurse pelatih yg jaga. ni lg satu xpuas ati..leh die kate "ok, berat akak 43"..sy tgk lain je ni..cube bace balik.."ye 43kg.." stay je kat situ smpai die bace btol..'eh kak, silap la..48..sori2'..tau pon..kang xpsl2 doctor marah sy lak berat turun byk ni..padehal awk bace slh..xpe2...sy phm org tgh praktikal kan..

lain2 detailnye seperti dibawah..

Tarikh: 26 Oct 2010
Usia kandungan: 31 Weeks
Alb/Gula dlm urine: nil
HB: 10.1 (merah lg ye..jgn sronok sgt..bile la nk ilangkan merah ni)
Berat: 48kg
BP: 90/60mmHg
Tinggi Rahim: 29cm
Heartbeat: 136/min

kali ni sy kne sound sbb xwat chart pergerakan baby tu..hohoho..bkn xnk wat tp da try wat..xmenjadi..
keje berjalan sana sini..cane nk tanda tu..tp die kate kne gak tanda..ok2..kali ni sy try wat eh..sy tau tu penting sbenarnye..risau jugak kalo baby kurang gerak ke terlebih sgt ke kan..lg 2mgu die nk tgk chart tu..insyaAllah kali ni sy sediakan ye..
mase nk amik heartbeat baby lak kali ni ssh sgt..pasalnye time ni la baby tgh active bergerak smpai bising2 dopler(btol ke tu name die) tu. berombak2 perutku smpai nurse tu tergelak2..die kate cane nk amik ni..die tgh tendang kuat smpai berombak2 ni..pastu last2 dpt jugak amik..comel baby ni nk main2..slalu main ngn abah die je..ni ngn nurse pon nk main2 lak..

Friday, October 22, 2010

Tinggal 10 weeks

Alhamdulillah. 30weeks dah. mcm2 bermain2 dlm kpala skg ni. gembira ada, risau ada..mintak kawan2 doakan semuanya berjalan lancar ye.
  • skg ni mmg ssh nk tdo nyenyak. sbbnye asik membetulkan cara tdo je..sah2 mmg xleh tdo terlentang. sesak nafasku. bile mengereng xleh lame2. sat2 kne ubah kiri, pastu kanan..bile rase mcm baby dok gerak2 kat bwh rase kesian pulak tkt terhimpit die. pastu tuka lg..smpai lg pg tdo xnyenyak. tu blom campo 2-3kali bgn nk p toilet lg. walopon da kurangkan minum sblm tdo tp still nk kne ulang alik p toilet. baby push blader mama ye..(tp bgn p toilet ni mmg da jd rutin sejak awal2 preg lg)
  • kaki cramp. huh, spanjang preg ni da 3kali rasa..sakit sgt kaki. itu la sebabnye encik hubby xbg drive. tkt cramp tetibe naya jugak dgn kreta manual lg. tp alhamdulillah so far 3kali tu jd time bgn tdo.

  • braxton hicks. yg ni da byk kali jugak rase. tetibe perut jd keras gile and sakit sgt. mase 29weeks aritu cuak gak tkt tu contraction btol kan sbb sgt sakit. time tu mmg pnt pon sbb travel jauh dr JB-Langat-Penang. syukur xde pape kan..

  • baby hickup. subhanallah, sy sgt kagum bile rase baby hickup dlm tummy ni. comel sgt. baby mama tgh nk besar kan.

  • shopping. yg ni mmg xsetel lg pon. sepatutnye skg ni da kne ready beg hospital. brg pon xabes beli lg, so beg xleh nk siapkan lg. harap2 kuat lg la kaki ni nk jalan2 shoping dan juga kuat lg duit dlm purse hubby tu utk keluar..hohoho..yg penting kne setel skg ni adalah beg hospital dlu..

  • maternity leave sudah diapply. bos da dpt email dr HR psl ade org bwh die nk p maternity leave tp tuan punye badan lom lg dpt email. tgu je la kan. ikutkan procedurenye, kne cuti 2weeks awal dr due date. cutinye cam biase la 60hari je xtermasuk public holiday. 

  • disebabkan sy plan nk bsalin kat cheras, ukmsc, so kne la blk langat awal sket. ade la da usulkan kat bos ckp nk work from home start dr 36weeks tp die cam lom bg greenlight lg. die tkt sy da xleh keje kot eh. tp xnk la bazirkan cuti..

  • makan. sy mmg xmkn byk. slera biase2 je. tu kot berat naik sket2 je..alhamdulillah baby mama sihat membesar.
 luv u baby! luv u hubby!

Scan baby again..

sabtu yg lepas bersamaan dgn 16 october kot, sy n husband p UMRA medical center kerana saja2 nk tanya psl 3D scan.
ikutkan masa 18-23weeks dlu da pnh skali wat anomaly scan kat penang,
tgk entry ni : Anomaly scan
mase tu pon da wat 4D scan tp doctor tu bg gamba print je. murah pon murah yg tu..suke doctor tu sgt2 la lemah lembut..

ini turn nk wat 3D scan tuk 24-30weeks pulak. dinasihatkan supaya xbuat lepas 30weeks tu sbb baby da pnuh tkt nt xnmpk dah..tu yg pegi jugak tu..sbb da msk 30weeks

time tu da ptg..baby byk gerak2..tgn pon laju je gerak..so xbrape clear..dan hasilnye ini:

baby tgh tiru gaya mama die time tu..tgh btolkan tudung..
saluran darah kat dlm badan kot..time ni berat baby around 1.4kg..

gender die..sape terer nmpk la rupe die tu..

nmpk mata tp xtau ikut sape kan..

size kpala..

idung cute..

muke baby mama da tembam..sgt comel..baby mama sehat ye..

amik CD, jumpe doctor skejap da bole blk..eh2..baya bill dlu..
ikut kan masa pegi scan ni br blk dr kenduri membe kat putrajaya..perut comel dlm bj kurung..



gamba ini di pow dr album Tuan syazwani & jaja dr facebook..hohoho..sendri xbwk camera lor..

Thursday, October 21, 2010

booking hospital

hari jadi: khamis
tarikh jadi: 14 Oct 2010
pukul jadi: 5.00-6.30 ptg

hari khamis ni adalah hari yg sama bertolak balik dr JB. smpai umh makan nasik bekalan MIL sediakan..sedapnye..
pastu kuar p ukmsc..
walopon da pnh pegi tp still sesat mencari lif nk naik tingkat 7 tu..sengal kan..seb bek ibu ngndung ni kuat lg nk berjalan..

p kaunter, register nama pastu test urine, timbang berat, amik BP then tgu depan bilik doctor..
sambil tgk tv la ktorg tgu..rmai la jugak walopon da awal ktorg dtg tu..seb bek xlame sgt tgu..
lepas 2-3org nama da kne panggil..

tgk doctor tu senyum je. tp dlm hati tau die pnt melayan org rmai kot..huhuhu
die tgk buku merah (ade yg pgl buku pink)..
die tanye "1st time kan dtg sini?" sy jwb "yup"
die tgk2 tu die komen psl berat.."sy klu ibu bwk 50kg ni sy suke nk bebel sket..patutnye kasi la berat naik lepas 50, you nak carry baby dlm tummy tu..so mmg kne gain weight..nt kang ade kendur2 suami mengadu pulak.."(smbil senyum dan tuding jari kat en fazli).."nt lepas bersalin sy ajar wat senaman tuk tegangkan.." haiyyaaa..klu anak rmai cane ye? insyaAllah sy cube maintain ye..huhuhu..

doctor soh baring kat katil..die pegang perut tuk rase kedudukan baby.."kepala baby da engaged insyaAllah bole bersalin normal ni..tp kne jaga2 la ye..buat senaman cangkung, ketuk ketampi..dan org tua2 ada kata soh naik turun tangga..tp ni sy xrecomend sgt la..kang u yg xlarat..cangkung pon ok dah"

sesi scan pulak die kate tumbesaran ok..time tu 29 weeks, berat baby dlm 1.3kg..alhamdulillah baby mama sihat..nmpk tembam muke die..comel sgt..tgn dok kluar msk mulut pastu die pegang kaki pulak..pastu genggam dua2 tgn..lmbai kat abah die sama..senyum lebar abah die bile baby lambai2..(sory ye, sebenarnye die lmbt kat mama..) doctor print2 gamba scan pastu bincang tuk next appoimt pulak..

time ni la cerita panjang sket..sy ni keje kat penang tp nk deliver kat sini..so xleh nk wat checkup slalu kat sini..doctor dgn tenang je jwb.."xde mslh..bile awk rase nk dtg pulak? masuk 9bulan ok?"..ok je..so set je la appoimt awal bln 12..tp cam nk kne arrange blk sbb igt lepas2 tu nk trus blk dok langat and work from home je..bos kate xde mslh tp die risau tkt doctor soh brehat dan jgn kerja je..tp xde la..kat umah pon duduk je ngadp laptop..insyaAllah xde pape..

xsaba nk p next appoinmt nt bln12..cam lamenye lg kan..hohoho..bersabar ye mama baby dan baby..baby keluar after fullterm tau..jgn awal sgt, jgn lewat sgt..smoga selamat sumenye..aminn..

Balik JB during 3rd trimester & wedding SIL 101010

Salam sume.. nk update psl blk JB baru2 ni..
penat sgt woo tp kugagahi jua..
friday 8oct ptg btolak blk (bos tahan soh siapkan keje dlu br blk..)
singgah kuala kangsar amik adik ipor..then truskan perjalanan da mlm br smpai Langat..
singgah umh my parent dgn tujuan amik brg (camcorder ayah, boro bj kaknani) + jenguk arfa + brehat sbentar..
kbetulan pulak adik yg bongsu (aida) nk folo p JB lak..bwk je la memandangkan nt parent nk p kenduri tu jugak..
da rehat trus perjalanan dgn kreta pnuh brg, smpai kat BP tayar meletup..tayar pecah lak..cuak btol ibu ngandung ni..time tu da kul12 lebih dah..mau xcuak kat hiway yg gelap tu..nak xnk mmg kne tuka tayar kat tepi jln jugak..kang xpsl rosak lak sportrim kanda sy tu..dlm dok tuka tu mmg xputus2 doa smoga sumenye slmt..dlm kul1 camtu br siap tuka ke tayar spare..da tu xleh nk laju la..80km/j je smpai JB..
smpai umh da kul2 pg..lega yg teramat sgt..alhamdulillah kami slamat tiba...

mlm kenduri de la sikit kezutan tuk kami suami istri..tetibe turun bawah je tgk da ade ini:
 gambo kek je la leh tunjuk time ni..tukang potong kek da rupe cam xmandi sbb bz bekerja..hohoho
Ali is fazli la..family die pgl Ali..wani tu mmg sy lor..encik fazli la gatal memule dlu knalkan sy ni wani..padehal org dok pgl Sal..xpe, tu kisah lain lak...

nk kenduri mmg la org rmai2 kat umh. br meriahkan..org start tlg2 dah msk tu sume..tp ibu mengandung ni dok rilek je..nk duduk xkene, diri xkene, baring xkene..haih..bersabar la ye..tgk org bz2 pon rase pnt kan..
tp kenduri sume berjalan lancar dan meriah..rmai org dtg, sdare, kwn2..sronok jumpe org penat pon ilang..
antara kwn yg dtg mariam dan suami (siap da bg adiah baby..thx korg), faiz, ayub, fid, nad dan kwn2 encik hubby sy..sronok sgt jumpe dorg..antara gamba perasan kami dan juga gamba pengantin:

 our family..my PIL da ade 2 menantu..dan akan ade cucu pulak hujung thn ni, insyaAllah

pengantin lepas sah diijab kabul..sronok ye!

  
sebok jugak nk letak gamba kan..

 
 bersedia utk direnjis

dlm mase duduk2 time kenduri ade la sesi melayan kanak2 aka spupu2 encik hubby..byk pulak soalan dorg psl org ngndung ni..antaranya:
"bile baby ni nk keluar?"
"kak wani da kawen ke? nape leh ngndung?" ape nk jwb ni weyh..hoho
"nt cemane baby nk kuar? lalu mana?"
"nt baby nk pgl kakwani ape? ibu ke umi ke mak ke?"
byk lg senarnye soklan budak2 ni..xmenang nk layan woo..tp sonok sembang ngn dorg..
budak2 kan..dlm proses blaja..
abes majlis hubby sebok kemas2, die soh mama baby ni p tdo je..mane leh tdo klu tgk die bekerje je..so tercongok je la..
dok jb smpai hari khamis..sempat la luangkan masa ngn family..jln2 jugak..bile lg la dpt cuti pnjg brehat lg kan..khamis tghari gerak blk langat dah sbb ade appoinmt doctor kat ukmsc ptg tu..

sekian..

Wednesday, October 20, 2010

Checkup 28weeks (5hb oct aritu)

actually ceritanye da basi tp nk update gak sbb ade kisah yg xbest sket..
alhamdulillah result sume memuaskan. 
berat ok,
bp ok,
urine ok,
HB? alhamdulillah naik 10.1 (walopon still merah)
heartbeat baby ok,
ukur tgi rahim pastu cam biase sembang2 klu ade ape2 aduan..

mase sembang2 ngn nurse tu die ckp la mkn ape hb naik ni? kate la sy mkn kismis, minum air kurma merah, hari2 mkn pisang, tghari mkn buah naga, mlm sblm p klinik mkn kerang...harap2 la xtrun dah pasni. riso la gak..
aduan dr sy ialah, sy slalu pedih ulu hati la. nurse kate nt jumpe doctor eh (ni yg lemah ni)..ikutkan mls nk jumpe doctor..tp da alang2 kne jumpe mintak skali la surat tuk apply maternity leave dr Intel.
sbenarnyekan kne submit borang tuk maternity leave tu sblm 5bln. ni da nk msk 8bln br sebok2 nk anta..konfem HR sound punye ni..
cube teka bp jam kne tgu nk jumpe doctor? stengah jam? sejam? jwpnnye 2jam lebih dekat 3jam dah..
punye la monyok gile time tu..mmg menguji kesabaran. tp logic la, doctor bp org je skali pesakit berlori2 dtg. yg buat lmbtnye tu tgu die tulis report kot. zaman canggih pkai la computer. ni nk menulis tuk 2buku. salin blk je lak tu. kan byk buang masa kat situ. 
bile da sampai turn tu jumpe doctor xsampai 5minit pon. bile kate pedih ulu hati, pegang kite pon x. die kate amik ubt gastrik eh. tu sy pon tau doctor..klu tau mmg xyah jumpe pon xpe.pastu mintak surat die p koyak ketas memo, tulis la confirm date besalin pastu cop name die..gitu je ke? haih, mmg hangin je rase. tp sabar la..xelok emo2 ni..hubby sy kat luar dlm keta pon sudah hangin jugak tu. 
doctor soh p kaunter 8A set next appoinmt. 
time tu lom kul12 lg tau tp misi2 sume da ilang p lunch..lg satu panas kat situ..nk p mkn boleh, at least ade la backup. sian org tua2 dok tgu lama nk set appoinmt tu. 
pastu sy p jengah bilik2 mane yg agak2 ade org dok sembang2 ckp nk wat appoinmt..br die kuar p kat kaunter. dlm buku tulis lg 2mgu tp die tanye lg 3mgu bole? ok je. so da set next appoimt  oct. selesai disitu dgn rase geram meluap2. sabar ye mama baby..sabar itu sparuh dr iman...=)

Saturday, October 16, 2010

Tuan umah cuti lama

lama jugak sy cuti merapu kat blog busuk ni. skg ni da kembali..byk utang cerita la ni..
  • checkup klinik gov masa 5 oct aritu
  • pasal travel jauh+kisah kenduri SIL kat JB yg meriah
  • booking hosp bersalin
  • pasal scan baby
  • braxton hicks + contraction yg baru2 ini dirasai
mmg byk kan..sbbnye da lama xbukak jenguk..penat+xde masa nk mengarang..

arini tgh brehat kerana br je smpai dr KL kul 2pg td..penat gile so brehat dok depan tv..smlm mmg xlarat nk kemas beg trus smpai2 pg td..tdo dlu..ni bgn2 menggigil sbb pnt kot..tu yg duduk je..smlm tdo je spanjang perjalanan..tau2 da smpai tol juru..ade polis tahan kreta2 yg speeding yg xtau dr mana die tangkap..seb bek ktorg xkene..
sian suami mithali sy ni, die drive sorg2 tanpa berputus asa, xngntuk dan bile die rase boring die ckp2 ngn baby smbil mama die dok tdo je..seb bek baby teman babah kan..pantang babah die pegang je trus active..comelnye baby mama ngn babah ni..

psl utang crita ni kne tgu masa nk merapu la pulak ye..nk kumpul skali dlm 1post cam bjela lak..(iye je kan..skali xrajin mengarang jd ciput je update)

Saturday, October 2, 2010

syukur alhamdulillah..2/3 done

jom switch mood pulak..xmo sedih2 lg..xbagus tuk baby dan mama die..
lepas ni da xmo tulis entry psl mrajuk2 dah dgn harapan da leh kawal emosi la..

berbalik kepada tajuk di atas, ye alhamdullillah..kini sudah msk ke trimester yg ke 3..
xbole nk lasak2 sgt, xbole nk gerak byk2 sgt..ni pon bdiri lama2 kaki da sakit..
oh ye, td timbang berat cam trun pulak..ni sume penangan mrajuk la ni..kne la naik kan blk..slasa ni de checkup kang kne sound pulak ngn nurse kk tu..
bab mkn ni xde la slera sgt pon..sbb still kawal mkn..xleh nk mkn sume je..kang sengkak perut..asal rase ckup tuk mama dan baby ok dah..nasik pon amik sket je..biase amik sparuh pinggan...skg ni suku pinggan lak..mkn lauk je byk..ni pesan doctor la..mkn lauk2 yg berkhasiat..boleh zat tu smpai kat baby..nt baby mama pon sehat..
buah2 pon xketinggalan..HB low ni mmg xleh nk wat ape la..mkn buah naga, mkn kismis, mkn kurma harap2 xla merah..yg penting ckup tuk tampung drh merah tuk kami berdua..sgt takut klu kne wat transfusion drh ni..mintak2 la dijauhkan.

5hb ni p kk bayan baru, bi-weekly checkup mcm biase..pastu 8hb gerak blk JB then singgah KL dlu skejap. 10hb kenduri my SIL and harap2 larat tolong2 apa2 yg patut. xleh nk wat keje berat2 sgt..takat yg duduk2 ok la. sume org da pesan nk jln jauh2 dr penang-JB ni dlm 3rd trimester da kne bwk beg spital siap2. standby je la..harap2 baby kluar ikut masa die la..jgn keluar awal sgt ye syg. baby kne membesar dgn sihat dlu dlm tummy mama..nt da masa br baby keluar dan bole membesar dgn sihat depan mata mama dan babah..

lepas kenduri, stay beberapa hari kat JB..amik masa nk kemas2, rehat2..sian kat my PIL kang lepak nk kemas sendri..at least ade la anak laki yg leh tlg kemas2. biar org muda yg wat keje berat2 ni..
14hb de appoinmt kat UKMSC. ni booking tuk besalin nt. br nak register pon. xtau la ape yg die nk cek. nk kne discuss ngn doctor jugak psl ktorg ni bkn leh slalu2 blk..kaknani kate da ujung2 ni doctor nk monitor perkembangan so slalu la kne dtg check..nt da dekat2 nk bsalin je la leh blk trus standby tgu hari...nk try plan raya haji skali lg blk ke..huih..penatnye nk travel ni..walopon nek kreta bkn naik unta tp rase mcm siksa.
nk naik flight ofkos la xleh dah ni..aritu mase 5bln pon org2 air asia da warning. tp nk wat cane, perut xle sembunyi..die igt kite tipu kot..da mmg time tu 5bln xkn nk tipu..die igt da 8bln..

kepada semua org, mintak tlg doakan sy dan baby selamat..dipermudahkan dan sihat sentiasa.

Emosi kurang stabil

Ya Allah, kenapa la sy jd sgt sensitif skg ni. da lame xsensitif camni. kdg2 rase mcm tu bukan diri sy. sy merajuk smpai xlalu nk mkn, nangis dan bersedih..last2 pening kpala terpaksa tido. 
tp sensitif sy sbenarnye nk dipujuk je, lepas tu da ok...tp kesian kat baby...harap baby xamik la perangai mama die yg kuat merajuk ni. nt mama ajar anak mama jd kuat eh..xmo kuat2 mrajuk, xmo kuat nangis..

ikutkan dari hari jumaat mlm lg sy xmkn nasik smpai harini ahad..ada la di paksa mkn oleh org yg syg sy tp bile emosi da kawal, tekak pon dah xlalu nk mkn. xbaik kan...kdg2 sy rase sy ni selfish, pk tekak sendri je tp baby nk mkn jugak..sori ye syg..mama da xmrajuk ni..harini mama mkn byk2 tuk baby. 
smlm mmg rase mcm nk pengsan je..mcm nafas sangkut kat tekak smpai xtertarik nafas sbb nangis teresak2. pastu sy amik masa nk duduk sorg2 kat tepi tasik kat taman dlm kwsn apartment yg sy dok ni..tarik nafas dlm2, walopon air mata berjujuran..tgk ikan brenang2 byk sgt..senyum sendri sbb tringat pnh suruh adik sy yg bongsu tu bg ikan mkn die p baling sbungkus roti gardenia xbukak plastik...tp senyum skejap je la..sambung nangis blk..
termenung tu xtau la da smpai mana..org lalu2 tgk je dak ni apsal idung merah, mata merah..lantak p la kat depa..dpt rase baby gerak2, tendang2 dlm perut trus ilang duka tu..pastu sy ckp ngn baby, "kalo mama sedih2 baby pujuk mama eh.."..nk kiss perut xsmpai lak nk tunduk..flying kiss je la..slalu babah die yg tlg kiss kan tp ni dok mrajuk pegang pon xboleh..baby xdpt dgr babah die bace ayat qursi tuk die..truk kan sy ni..insyaAllah lepas ni xwat lg..berubahlah wahai Salwani..jgn kuat mrajuk lg...kamu tu nk jd mama dah..bkn budak kecik lg..(mcm ni la yg dikatakan emosi kurang stabil dr org pregnant..ada org suke mrh2, tp sy mmg xreti nk mrh2, nangis mrajuk reti la...sila buang jauh2, sbenarnye nk hubby pujuk je ni...da pujuk trus ok..senang je teori pompuan ni kan..)


Ya Allah, jauhkan lah dr gangguan perasaan dan emosi yg xbaik ni. jauhkan juga dr gangguan syaitan..bimbinglah hati kami ke jalan yg Kau redhai..amin

notakaki: jgn ditanya sbb ape..sbbnye sgt remeh dan sgt kecik. tp da emosi terganggu kan..mende kecik pon leh mrajuk..tujuan tulis ni sbg pengubat dan luahan hati..beringat lepas ni jgn mrajuk2 lg...

Friday, October 1, 2010

Heartbeat of my life

My lovely hubby,
Syg, skg ni genap sthn kan kite da bergelar suami istri. xsangka waktu berlalu sgt cepat. kdg2 rase mcm br semalam kite akad nikah. rupenye dah sthn berlayar bersama. terharu sgt bile kenangkan perjalanan kite spanjang sthn ni. mcm xpercaya. hidup ni sama2 kite atur, sama2 kite ssh sng, sama2 happy, sama2 sedih, sakit pening sy awk jaga, bersabar dgn kerenah sy. syg, terima kasih sbb da lengkapkan hidup sy...

semoga ikatan yg dibina ni sentiasa dirahmati Allah dan bahagia sampai bila2. 
Ya Allah, peliharalah rumah tangga kami, cucurilah dgn rahmat dan keberkatanmu Ya Allah. Amin..


Our wedding anniversary brings to mind
The happiness and joy you’ve brought to me,
Sweet memories, the laughter and the tears,
Devoted love you give abundantly.
 
The place I want to be is close to you;
There’s ecstasy and peace in your embrace.
I know that I can cope with what life brings,
As long as I wake up to see your face.
 
You’re all I ever wanted, and much more.
I look at you and I still get a thrill.
Our marriage is the best thing in my life;
I love you deeply, madly, and I always will.


Happy 1st Anniversary Sayang.

My darling baby,
mama syg baby. syg sgt2.slalunye mama usap2 perut, baby bg respond mama happy sgt..(lap air mata)
nt baby jd anak yg solehah, dgr ckp, patuh perintah agama, jaga kedua org tua, berakhlak baik, berilmu, rajin, jaga mama ngn babah eh.


notakaki: ucapan tu je leh publish..pnjang2 tuk suami istri saja..

Monday, September 27, 2010

Plan deliver kat UKMSC


ini plan je la..kita hanya mampu merancang..Allah yg tentu kan..
ramai pon yg tanye nt nak besalin kat mana?..setelah dipikir2 da decide nk besalin kat KL insyaAllah. nt leh cuti time pantang kat umh mak. kat penang ni sorg2 kalo encik suami g keje..lg pon paternity leave die dpt 1 hari je intel bg pon..kan best klu paternity dpt sbulan..leh teman istri kan..

bile da decide kat KL tu nk kne decide spital mane lak nk p kan..stakat ni mmg decide nk p bsalin kat private hosp. sbbnye klu leh xnk la de pelatih rmai2 keliling kite..xmo la activity seluk menyeluk tu rmai2 dok tgk kan..
pilihan yg dah dishorlisted kan adalah:
1. UKM specialist center (dlm hukm gak tp kat tingkat 7, private wing)
2. An-Nur Specialist Hospital bangi

ape kriteria yg dipertimbangkan adalah:
  • xjauh dgn rumah mak
  • cost deliver tu. klu operate insuran company tanggung. tp klu normal xtanggung. pastu dpt la 500 saguhati sbb melahirkan baby.
  • privacy + hubby leh ade disisi siang atau mlm
  • kepakaran doctor berpengalaman..
  • klu boleh nk doctor islam yg sambut. insyaAllah
ade lg sbenarnye tp yg ni yg terkeluar time nk type ni..
stakat ni da rmai pon membe2 yg besalin kat annur tu...doctor pon pompuan..best...
cost die cam tertera dibwh ni (agak2 xckup besar sila klik gmbanye..xpon p tgk sendri kat website die):

utk ukmsc lak bace2 je la org bg tau campo kakak sy sendri bitau sbb last year die bsalin disitu. kat website die letak harge deposit tuk besalin je. xde range2 cost ni. rata2 die klu normal dlm 1500-2000. dlu sbb akak sy induce, dok wad beberapa hari, demam + epidural dlm 2000++..ok la tu kan..agak murah..klu Caesar dlm 4000. tu pon kire antara yg leh diterima poket suami2 kite kot.hohoho

dan skarang ni da decide nk p ke UKMSC memandangkan die dekat cheras je kan..pastu da call pon hosp tu die soh pilih doctor pastu wat appoinmt..die soh book awal2 sbb klu 8bln depa da xmau trima. mungkin doctor da fully booked kot. dan appoinmt juga telah diset kan pada 14 oct ni iaitu hari khamis depan2..
time nk kne bincang ngn doctor la yg sy ni bkn dok dekat..penang nun..xleh la nk p slalu checkup disitu..nt da jumpe doctor sy update lg ceritanye..harap2 sumenye dipermudahkan..AMIN.. 

Friday, September 24, 2010

Senaman untuk ibu mengandung

Senaman ni sebenarnye bole dibuat oleh sape saje kot..tp di fokuskan kepada ibu pregnant sbbnye yg sy bace ia adalah untuk mengurangkan ketidakselesaan masa pregnant ngn memudahkan bersalin kot..

ikutkan ade byk..dr sumber buku2 yg sy ada tgk rata2 lebih kurang je la sume..so ikut la anda nk wat ke x kan..
sebenarnye sy pon xwat2 lg..asik merungut je sakit pinggang la, sakit itu la sakit ini la..xbaik btol..nk kne disiplin sama ni wat senaman ni..

Senaman ini sedikit sebanyak dapat menyediakan diri anda semasa kelahiran nanti.
Beberapa jenis senaman mudah boleh anda amalkan semasa bulan akhir kehamilan dalam menyediakan badan anda untuk proses bersalin.

Senaman Kegel

Kebaikannya: 
  • dapat membantu menguatkan otot vagina seterusnya memudahkan proses bersalin dan mengurangkan koyak pada perenium.
Kaedahnya: 
  • Ketatkan otot pelvic anda sebagaimana anda menahan kencing. Tahan selama 3 saat dan lepaskan. Ulanglah sebanyak mana yang anda mahu.

Senaman lain yang dapat mengurangkan tekanan semasa bersalin antaranya adalah:

Tailor Sitting

Kebaikannya: 
  • Posisi ini dapat meregangkan otot di paha dan pelvis.
  • Dapat memperbaiki postur badan.
  • Melembutkan sendi pelvic.
  • Memperbaiki peredaran darah ke bahagian bawah badan.
Kaedahnya:
  • Duduk di atas lantai dengan belakang badan anda tegak.
  • Temukan tapak kaki, pastikan lutut anda mencecah lantai.
  • Anda akan terasa regangan pada bahagian dalam paha.
  • Lakukan senaman ini setiap kali anda duduk di lantai.
  • Jika sukar untuk duduk dalam posisi ini, sandar pada dinding dan alas setiap paha anda dengan bantal/kusyen.

Pelvic rock

Kebaikannya:
  • dapat meregangkan otot-otot di bahagian bawah belakang
  • dapat mengurangkan sakit belakang. 

Kaedahnya:
  • Posisi diri anda dalam keadaan seperti merangkak. Perut/belakang rata.
  • Naikkan perut/belakang anda seperti posisi kedua. Tunggu beberapa saat.
  • Rehatkan perut anda semula, ratakan kedudukan perut/belakang.
  • Ulang beberapa kali, sebaik-baiknya 10 kali.

Wall slide

Kebaikannya:
  • Mencangkung semasa hampir bersalin dapat membantu membuka laluan dengan lebih cepat. Tetapi ia agak meletihkan terutamanya tanpa latihan. Cuba senaman ini sebagai latihan.
Kaedah:
  • Berdiri dan sandar belakang anda pada dinding.
  • Kangkangkan sedikit kaki anggaran jarak bahu anda.
  • Turunkan badan anda ke bawah (slide down) sehingga anda dalam kedudukan seperti duduk di atas kerusi. Tahan beberapa saat.
  • Naik ke atas semula.
  • Ulangi beberapa kali. 10 kali sebaik-baiknya.
  • Anda juga boleh melakukan senaman ini tanpa dinding.
Sumber:

Isi Kandungan: Mayoclinic.com
Ilustrasi: ratuhati.com, tracing dari imej di Mayoclinic.com

Wednesday, September 22, 2010

Average panjang dan berat baby dlm kandungan

tetibe mcm br terpk nk cari info psl ni lak..sronok nk tau dan nk share ngn sume..

tringat kat adik bongsuku suke tanye "skg baby kakwa da bp cm?" pastu die nk p amik pembaris nk tgk pnjang mana dah..semngat die..

ni ade la jumpe table sumber dari babycenter

menurut dr situ, panjang baby mase sblm 20mgu dikire dr ats kpala smpai lutut ke camtu atau smpai bwh je la sbb kaki die tgh blipat ke badan..
lepas tu die akan ukur dr atas kpala ke bwh la pulak..baby gerak2 ssh jugak nk ukur kan..ukur kpala la kot..
ni die table die..


Gestational ageLength (US)Weight (US)Length (cm)Mass (g)
 (crown to rump)(crown to rump)
8 weeks0.63 inch0.04 ounce1.6 cm1 gram
9 weeks0.90 inch0.07 ounce2.3 cm2 grams
10 weeks1.22 inch0.14 ounce3.1 cm4 grams
11 weeks1.61 inch0.25 ounce4.1 cm7 grams
12 weeks2.13 inches0.49 ounce5.4 cm14 grams
13 weeks2.91 inches0.81 ounce7.4 cm23 grams
14 weeks3.42 inches1.52 ounce8.7 cm43 grams
15 weeks3.98 inches2.47 ounces10.1 cm70 grams
16 weeks4.57 inches3.53 ounces11.6 cm100 grams
17 weeks5.12 inches4.94 ounces13 cm140 grams
18 weeks5.59 inches6.70 ounces14.2 cm190 grams
19 weeks6.02 inches8.47 ounces15.3 cm240 grams
20 weeks6.46 inches10.58 ounces16.4 cm300 grams
 (crown to heel)(crown to heel)
20 weeks10.08 inches10.58 ounces25.6 cm300 grams
21 weeks10.51 inches12.70 ounces26.7 cm360 grams
22 weeks10.94 inches15.17 ounces27.8 cm430 grams
23 weeks11.38 inches1.10 pound28.9 cm501 grams
24 weeks11.81 inches1.32 pound30 cm600 grams
25 weeks13.62 inches1.46 pound34.6 cm660 grams
26 weeks14.02 inches1.68 pound35.6 cm760 grams
27 weeks14.41 inches1.93 pound36.6 cm875 grams
28 weeks14.80 inches2.22 pounds37.6 cm1005 grams
29 weeks15.2 inches2.54 pounds38.6 cm1153 grams
30 weeks15.71 inches2.91 pounds39.9 cm1319 grams
31 weeks16.18 inches3.31 pounds41.1 cm1502 grams
32 weeks16.69 inches3.75 pounds42.4 cm1702 grams
33 weeks17.20 inches4.23 pounds43.7 cm1918 grams
34 weeks17.72 inches4.73 pounds45 cm2146 grams
35 weeks18.19 inches5.25 pounds46.2 cm2383 grams
36 weeks18.66 inches5.78 pounds47.4 cm2622 grams
37 weeks19.13 inches6.30 pounds48.6 cm2859 grams
38 weeks19.61 inches6.80 pounds49.8 cm3083 grams
39 weeks19.96 inches7.25 pounds50.7 cm3288 grams
40 weeks20.16 inches7.63 pounds51.2 cm3462 grams
41 weeks20.35 inches7.93 pounds51.7 cm3597 grams
42 weeks20.28 inches8.12 pounds51.5 cm3685 grams