Sunday, August 30, 2009

Cake...Hantaran...

Mane nk tempah kek ni..patutnye hantaran da kne wat ni...tp kek xtempah lg..da betanye byk tmpt tp asal la xkonfem2 kan lg..TOLOOOOOONG!!!!!!!!

Friday, August 21, 2009

Budget perkahwinan..

Sejak beberapa bulan yang lalu lg dok mengadap budget kahwin ni...
itu la yg plg perlu tersusun...klu kite pn serabut mesti budget tu pn serabut..
utk org yg byk wet xla pening ngn budget kot...tp klu grand2 pn kne ade budget planning gak kot..mcm sy ni leh wat sederhana je la..tkt lepas kawin org len mkn nasik, sy mkn asap..

ade la dpt beberapa checklist and budget tracking yang sy dpt dr kwn2 n dr intenet..
dari sumber2 inspirasi tu lah sy come out sendri punye budget tracking & checklist tu..

tp ni sy list down inspirasi yang digunakan tu:

1. Budget perkahwinan 1 - compact list

2. Budget perkahwinan 2 - belanja kawin + mcm checklist

3. Budget perkahwinan 3 - pengantin lelaki

4. Budget perkahwinan 4 - pengantin perempuan

5. Budget perkahwinan 5 - ini template je,kne isi

6. Checklist bg pengantin melayu


Tuesday, August 18, 2009

Tempah menempah..

Stakat yg udah ditempah ni..

1. Baju+Accessories + Pelamin
------------------------------------------
a. Nikah (No pelamin)
Status Tempah= Dah
Siap = Dah
Tailor = Butik Anggerik
Accessories = Enalyn Andaman
*********************************
b. Reception (Request baju baru)
Status Tempah = Dah
Nama butik = Enalyn Andaman Bangi *********************************
c. Bertandang (tersebok2 walopon ni patut belah laki setel..huhu)
Status Tempah = Dah
Nama Butik = D'Lela Bridal House & Collection Johor Bahru::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
2. Jurusolek
-------------------
a. Nikah + Reception
Status Tempah = Dah
Jurusolek = MakCik (adik ayah)
*********************************
b. Bertandang
Status Tempah = Dah
Nama Butik = D'Lela Bridal House & Collection Johor Bahru
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
3. Kad jemputan kahwin + bunting
------------------------------------------------
Status Tempah = Dah
Company = kad kahwinku Kajang
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
4. Official Photographer (3 event)
--------------------------------------------
Status Tempah = Dah
Photographer = Sireh The Wedding Journal:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
5. Reception Caterer+Kusi Meja+Hiasan Dewan
----------------------------
Status Tempah = Dah
Caterer = Farah Catering & Canopy:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
6. Dewan
----------------------------
Status Tempah = Dah
Nama Dewan = Dewan IKBN, Dusun Tua

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
7. Bridesmaid (ini pn msk list tempah..ahaks)
----------------------------
a. Reception
Status Tempah = Dah
Siapa = Kema*********************************
b. Bertandang
Status Tempah = Dah
Siapa = Shakirah

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
8. PA System+DJ
----------------------------
Status Tempah = sudah
Nama company = Ikhwan Timur, Gombak
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
9. Kompang
----------------------------
Status Tempah = Sudah
Nama grup = kompang ribu-ribu
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ape ye lg..nt la klu terpk br update lg

Saturday, August 15, 2009

Anemia (info tuk Salwani)

Apakah Anemia?

Ia adalah suatu keadaan di mana terdapat kekurangan sel darah merah di dalam peredaran darah untuk membawa oksigen ke seluruh tisu badan. Fungsi ini dijalankan oleh protein yang dipanggil haemoglobin. Anaemia biasanya bermaksud haemoglobin yang tidak mencukupi. Paras Haemoglobin yang normal adalah diantara 11.5 hingga 16.5g/dL untuk perempuan dan 12.5 hingga 18.5g/dL untuk lelaki.

Penyebab anemia
  1. Kehilangan darah (sama ada akut atau kronik).
    • Kehilangan darah yang akut boleh berlaku semasa kemalangan jalan raya atau selepas pembedahan. Kehilangan darah yang melebihi 500ml biasanya memerlukan gantian darah.
    • Kehilangan darah kronik biasanya berlaku semasa kedatangan haid yang berlebihan, infestasi cacing dan lain-lain keadaan.

  2. Kurang penghasilan sel darah merah di dalam sum-sum.

    Ini mungkin disebabkan oleh :

    • Kekurangan faktor penting seperti zat besi,, vitamin B12, folate dan erythropoietin.
      • Pertumbuhan yang mendadak di kalangan remaja yang menyebabkan peningkatan keperluan zat besi di mana ianya melebihi paras penyerapan zat besi.
      • Kitaran haid bagi wanita dengan kehilangan anggaran 30mg zat besi setiap bulan boleh menyebabkan kekurangan zat besi.
    • Faktor Toksik : Penyakit Inflamasi, kerosakan hati dan ginjal, ubatan.
    • Kekurangan hormone : Paras hormon tiroid rendah.
    • Kerosakan sum-sum : kanser darah, penyakit sum-sum.
    • Ganguan pembentukan sel darah merah : keadaan seperti Talasemia.

  3. Pemusnahan sel darah merah yang berlebihan.

    Berlaku di dalam beberapa jenis jangkitan atau pengambilan sesuatu ubat.

    Jenis anemia yang biasa berlaku ialah :

    • Anemia disebabkan kekurangan zat besi.
    • Talasemia.

Simptom dan gejala

Ramai dewasa menghidapi anaemia tanpa disedari.

Simptom termasuk :

  • Keletihan setiap masa.
  • Pening.
  • Sesak nafas apabila melakukan aktiviti fizikal.
  • Kulit pucat.
  • Kadar denyutan jantung yang cepat.
  • Kurang daya ingatan.
  • Kehilangan berat badan.

Komplikasi

Anaemia yang teruk boleh menyebabkan :

  • Kegagalan jantung di mana fungsi jantung menjadi lemah dan tidak mencukupi.
  • Mengalami masalah semasa mengandung seperti melahirkan bayi pramatang dan pertumbuhan janin yang terencat semasa di dalam kandungan.

Rawatan

Pemeriksaan haemoglobin untuk menentukan samada anda menghidapi anaemia atau tidak boleh dilakukan di klinik berhampiran dengan anda.

Rawatan bergantung kepada jenis anaemia yang dihadapi :

  • Jika ia disebabkan oleh masalah perubatan seperti talasemia, leukaemia, rawatan khusus perlu dilakukan.
  • Jika ia disebabkan oleh kekurangan zat besi, maka seseorang itu perlu mengambil makanan seimbang yang mengandungi zat besi yang tinggi dan juga pil supplemen zat besi. Sila lihat Jadual 1 untuk kandungan zat besi dalam makanan.

Tips lain: Untuk merawat kekurangan zat besi :

  • Adalah disyorkan agar pil supplemen zat besi dimakan bersama dengan vitamin C untuk meningkatkan penyerapan zat besi.
  • Penyebab utama seperti infeksi cacing dan keradangan usus perlu dirawat.

Jadual 1 : Kandungan zat besi dalam makanan

Makanan

Saiz Hidangan

Zat besi (mg)

Hati, Ayam

105g

12.8

Peha ayam

125g

1.0

Daging lembu tanpa lemak

268g

5.9

Hati, Lembu

124g

11.1

Tuna

90g

1.1

Kerang

86g (10 biji kerang)

2.0

Paru

92g

7.7

Bijiran yang diperkaya dengan 100% zat besi (coco crunches, cornflakes)

¾ cawan

18

Oatmeal

1 cawan

10

Tauhu

1/2 cawan

3.4

Kacang tanah

1 cawan

6.6

Bayam

½ cawan

3.2

Kismis

½ cawan

1.5

Roti

1 keping

0.9

Nasi

1 cawan

0.3

Rujukan: Malaysian Dietary Guidelines 2005

Sumber dari : Portal MyHealth

Friday, August 14, 2009

Love to see them smilling all the time..














Homesick...rasa mcm nk berlari blk umah..tp penang-KL jauh...
rindu kat Mak ngn Ayah...xtau la nape sdih sgt smpai ssh nk menaip..
kepada kwn2 dan sesiape saje..pls appreciate your parent...syg lah mereka dan jagalah mereka sebaik2 nye...

Tuesday, August 11, 2009

Time to update..plz update your blog my friends..

Dear all,
if your PC can talk between them (monitor,speaker,CPU,mouse,keyboard)...
they will remind me also

Every day is Tired Day..


Monday = Very tired
Tuesday = Soo Tired
Wednesday = Tired...(meeting day)
Thursday = Little Tired
Friday = Yahoo...not tired at all..
Saturday = Very2 energetic
Sunday = almost into tired zone..

Information - Nilai Mas Kahwin ikut negeri seluruh Malaysia

Klik la kat table bwh ni kalau nk tgk lebih jelas..
sumber dr : Portal Rasmi JAKIM




Sunday, August 9, 2009

The Cute Princess..mmuahhh

Membesar dgn sihat ye sayang dan jadilah muslimah yg solehah, berguna dan berjaya..insyaAllah


Ayah+Arfa(tokwan dan cucu sulung)..

KakNani+Arfa
(muke sama)...




abg redza+Arfa
(iras2 pada hidung dan dahi)









Ummi Salwa dan Arfa..
waaa..rindunye nk blk umah

Saturday, August 8, 2009

Saturday, August 1, 2009

Nikah...Nikah...Nikah

Sejak kebelakangan ni ramai pulak yg dtg bertanya kat sy..

A: Sal, ko nk nikah bile?
B: Tarikh nikah bile Wani?
C: Kakwa, tarikh da konfem kan?
D: Salwa, nikah lepas raya ek?
E: Salwani da nk nikah? bp hb?


Bagi menjawab soklan2 tersebut, disini sy bgtau secara officialnye kat blog ni.

Tarikh : 1 October 2009 bersamaan 12 Syawal 1430
Hari: Khamis
Jam : 9.00mlm (after isyak)
Tempat: Masjid Al-Ehsan Sungai Serai Hulu Langat


Untuk makluman sume, sy wat nikah dlu dan lepas sbulan br kenduri. kad akan diedarkan selepas majlis akad nikah ek..so kwn2 tgu la ye sy edarkan kad.