Sunday, January 20, 2013

obsesi buat masa ni

post yg ringkas dan sikit je kot..
skrg ni obsesi terbaru sy adalah survey dan berangan..=)
bukan ape, buat masa ni rasenye bukan la masa bershopping. jd survey je la dlu kot..nt da smpai masa nak shopping leh la trus beli je..xde la ssh nak compare2 lg..

boleh dikatakan setiap hari update shopping list. kalau boleh tak nak la overspend. bole la beli apa yg penting sahaja..nanti sy update ape yg brg disurvey.
skrg da nak msk 6bulan tp brg2 basic dr nayli dlu ade la..so ok la kot..

Saturday, January 12, 2013

Bun In The Oven

Alhamdulillah, we are expecting again...so far da 5bulan lebih..

Semoga baby dan mama selamat dan dipermudahkan segala urusan...doakan sy ye..
Nayli pon dah tau dia nak dpt adik..hari2 syg adik, cakap ngn adik..simpan toys die untuk adik..insyaAllah semuanya lancar..tq Babah sbb byk membantu dlm urusan umah dan nayli...


Anak Mama dah 2Tahun..

Alhamdulillah..
anak mama dah 2 tahun..ye 2 tahun..da besar kan..


masa sambut bday kat skolah..




mase ni kebetulan nursery dia ada makan2...jd sekali jalan buat majlis bday dia..ada sikit goodies mama sediakan utk kawan2 nayli...abg2, kakak2 tu sume mmg ramah n syg nayli mcm adik dorg..plg junior la kate kan..

lepas tu balik langat sambut lagi skali.. kali ni gabung skali ngn aniversary yg ke 30 perkahwinan mak ayah..

sedap weyh kek ni...tempah kat saujana impian kajang..Whisk & Whip..skali tgk maharaja lawak mega, bday ac mizal sama kek..rupenye tempah setempat..hehe

blk JB sambut lagi skali..3 kali sambut bday nayli...
kek ni pon sgt sedap sbb kek coklat yg basah..mmg xpuas makan asik teringat2..
tgk, mama nye yg layan lebih..hihi

sempena bday nayli tu ktorg bwk die p jalan2 kat nusajaya...bkn p legoland..die kecik lg xminat kot legoland..
ktorg p Hello Kitty Town kat Puteri Harbour...tp kisahnye cerita kat entry lain la eh..panjang sket...leh bg review sket nt..

ohye, lg satu..skrg da 2thn Alhamdulillah da fully wean off bf tuk Nayli..caranya? nt sy pk nak cerita ke x..sbb panjang jugak tu...ok lah...byk sgt cerita..nt smbung lagi..



Update psl rokiah dan nazrul

salam,
maaf ye sy ckp awal2, entry ni xde gamba..kenapa? sbb gamba xambik..slalu bwk hp je , n hp mmg memory low...
dan maaf jugak sbb sy tak dapat nak update selalu..
sy sgt bz dgn study. mmg ade babak2 stress dan xmenang tangan..itu normal kan..hrp dapat fahamm..

tp sedikit sebanyak boleh la sy cerita sikit..
  • secara fizikalnya mereka sekarang sudah stabil dan tidak lah lagi kais pagi makan pagi..maksud sy, xla smpai kene berlapar. Alhamdulillah, bantuan haritu mmg tak putus2..syukur sgt..
    maaf la kalo tak dapat mengupdate secara personal kat semua..
  • bantuan kewangan setiap bulan..JKM mmg ada membuka akaun CIMB tuk kiah..akaun ni mereka gunakan untuk masukkan duit bantuan ihsan setiap bulan. walopon tidak lah banyak, hanya untuk keperluan anak tapi cukup lah utk mereka bertiga makan, bayar bil, susu tu semua.
  • keperluan lain, mcm pakaian so far mmg dah byk..cume nak atau tak nak pakai je..kalo sape2 pergi melawat, boleh la nasihat2 kiah sikit..suruh die pkaikan baju tuk anak (mmg panas kat sana, tp sebagai manusia xelok la selalu xberbaju)..dan nasihatkan tentang kebersihan..sy akui, mmg keadaan die ssh dulu membuatkan die tidak terlalu mementingkan kebersihan..tp sy pon slalu igtkan...utk elakkan penyakit, kebersihan kene jaga...penampilan pon kene jaga..jgn malas2..
  • abg kiah mmg kerap diserang sawan..tiap kali sy pergi melawat ada saja luka baru akibat sawan.cume yg sekali tu saya pergi mmg lukanya teruk..luka seret kat muka, tangan agak teruk..tapi silap dia jugakkot..culas makan ubat..tkt ubat n takut p klinik...dah cakap n harap tak jadi lagi..bahaya sgt sbb die bawak motor time tu..kiah dan nazrul terpaksa melompat terjun motor...nasib kiah n nazrul tak jadi pape. cuma luka ringan...
  • kisah nazrul, ye dia sudah besar..dah sthn lebih..bln9 haritu umurnye meningkat sthn. belum boleh jalan lg..tp bole bergerak dgn mengensot..tulang dia agak kuat tapi belum konfiden nak jalan lg tu..takpe dik, take your time. tapi kan comel sgt gaya die mengensot tu..sgt laju dan sekelip mata leh sampai dapur...hehe..cutenye la hai..
  • baru2 ni die ade mengadu kat sy, hp die rosak..tp dah dibetulkan...pintu dapurnya reput..dah betulkan..bill dah 3bulan tertunggak..sy dah masukkan duit untuk bil. cukup setakan ni.
  • ohye, lupe pulak...mase raya, persiapan mase tu bg sy cukup sempurna kot...kuih2, balang, pinggan mangkuk, jug, cawan, baju raya, kasut raya untuk 3org, telekung, sejadah, quraan...sy dah belikan almari zip tuk baju rokiah, rak baju tuk nazrul, untuk abang kiah...langsir raya(sorry sy bagi sy punye sbb masih elok untuk dipakai), tilam queen, cadar, tikar, bekas untuk brg2 dapur, sabun2...semua ni sy smpai kan yg org kirim tau, bkn dari sy sorg la...terima kasih sgt pada yg tampil...semoga Allah sahaja dapat membalas budi baik kalian..
insyaAllah kalau ada update baru sy post lg eh...

To-Post-List

to-post-list ni da kire mcm janji x? maaf tau, ni kire bkn janji la eh...
sbb sy akan update mane yg mampu..sbb nak mengarang ni pon bkn semua bole kuar terus..lg2 nak kene filter2..tkt ade yg xpatut di keluarkan..
kan azam baru nak post secara cepat...maksudnye xmkn masa lama la..type2 trus post..xamik masa lama kerana masa itu sgt berharga bg seorg ibu, istri, student dan manusia..

ape yg nak di update:
  • update kisah kiah dan adik nazrul (xmau la pgl die awang lg, walopon sume pgl tu..name die pon da sedap)
  • cerita Nayli so far. lama xcerita psl die..rindu..
  • A Bun In The Oven..=)
ok, ni list yg dah di cut..xleh nak janji byk2..tkt xterupdate lak..

Mogok Blog!

Salam,
Bismilllahirrahmanirrahim...
ok, kite mulakan dgn bismillah ye..kenapa post sy sblm ni hanya ada bismillah? sbb permulaan dan hrp permulaan semula ni adalah permulaan yg baik..insyaAllah..

Berkenaan dengan tajuk..ye..MOGOK BLOG..
lama kan xberblog..bkn lama xberblog..xde hati nak ngadap blog sendri..tp blog org len sy bace je..
ni mogok blog tau..bkn blog mogok..kalo blog mogok die suke post byk2 entry ber'gaya' mogok..
yg ni kire mcm mogok lapar la jugak..mogok lapar, die thn lapar..tp yg tu mudaratkan diri..
ni mls nak update, mls nak jenguk n kalo org tanye psl blog sy kan cube mengelak..smpai rase mcm nak tutup..hihihi..sebabnye? ye disini nak mula...

antara sebab2 yg boleh dishare:
  1. mogok kerana internet..haih, yg ni mmg menguji kesabaran..slow yg amat la internet umh kami ni..kwsn pedalaman kot..nak suruh msk streamyx pon kne begadoh, kene desak2...inikan kate nak msk unifi? asalnye sini ade maxis broadband je..tp slalu kene jimat2 bandwidth..nak bukak utube pon kne jimat2, pastu leh pkai pon kat laptop je..bkn xnak pkai modem, ade je tp syg nak on je..sume tu mkn bw nt..bile da psg streamyx pulak...asik terputus2..bile pk, byk nye mase nak pkai..jd mogok lah...bole? =P
  2. penah x rase berblog mengambil masa? tak semua kot rase mcm tu..sblm ni sy rase camtu..memandangkan sy ni tgh study (wat research kan), bile smpai time stress sy pk kan lg baik gunakan mase berblog ni utk fikir psl project. impak baik nye tu cepat la siap kan..everyweek sy ade task tau..mmg bz..lg2 skg ni sambil2 buat tesis..sy dlu mmg nak post 1entry mmg amik masa..lg mcm addicted kot..mcm ade je mende nak tambah kat blog..jd, azam baru adalah..adelaaaa...
  3. terbaca and terasa...lg satu tu sy penah terbaca, kwn2, membe2 ade post kat fb..jgn la selalu and terlalu nak update sgt psl peribadi kat umum..ok, sy akui kdg2 sy ade update..tp dah lama la xbuat...bkn ape, ade baiknye xkongsi semua untuk menjaga privacy, keselamatan dan supaya org xmeluat kot..hehe..sebenarnye setelah sy bace2 blk xde byk sgt terlalu peribadi yg sy update..mungkin stalker2 ke kan xsuke bace..eh, kalo xsuke bace jgn bukak kot..kuikuikui..
    tp sy nak mulakan update sini sbb xsume bole update kat fb..

ok lah..stakat sebab2 yg sy boleh share..ade lg tp mls nak kate..
kini nak mulakan yg baru, bkn layout baru tau (mmg da mls nak buat)..byk pending entry nak update ni..tp sume masih dlm kepala..nt sy list kan...xaci la kirenye dlu time nayli byk update kan..nt adik bace merajuk pulak..ADIK? hehe..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM